Bývalí kozmonauti diskutovali so slovenskými a ruskými študentmi

thumbnail

Ruské centrum vedy a kultúry v Bratislave v spolupráci s Ruským centrum vedy a kultúry v Paríži a Klubom mládežníckej diplomacie Gymnázia A. Einsteina v Bratislave usporiadalo 19. februára 2020 pri príležitosti 60. výročia prvého letu človeka do vesmíru Jurija Gagarina v rámci programu #Ideme mládežnícku videokonferenciu Vesmír spája: Moskva – Bratislava – Paríž. Hlavnými účastníkmi tohto podujatia boli kozmonauti Viktor Afanasiev (Rusko), Ivan Bella (Slovensko) a Jean-Pierre Haigneré (Francúzsko), ktorí spoločne pred 22 rokmi 20. februára 1999 vo vesmírnom korábe Sojuz TM-29 vyštartovali na orbitálnu ruskú vesmírnu stanicu Mir. Na úvod študenti Moskovskej školy číslo 1357  "Na Bratislavskej" vo svojej krátkej prezentácii predstavili expozíciu z

ameranú na dejiny ruskej kozmonautiky. Slovenská študentka bratislavského Gymnázia Alberta Einsteina Simona Garanová rozprávala o prvom česko-slovenskom kozmonautovi českého pôvodu Vladimírovi Remekovi. V druhej časti svojej prednášky sa venovala aj Ivanovi Bellovi. Ako člen medzinárodnej rusko-francúzsko-slovenskej posádky sa stal prvým Slovákom vo vesmíre. Počas krátkeho pobytu na stanici Mir (20.-28. februára 1999) plnil náročný vedecký program, ktorý dostal názov Vesmírna misia Štefánik.

Oficiálna časť programu pokračovala rozhovormi s členmi medzinárodnej posádky. Ivan Bella vo svojom prejave poznamenal, že jeho misia mala aj diplomatický charakter. Jej úlohou bolo predstaviť mladú Slovenskú republiku v čo najlepšom svetle. Podarilo sa. Program Štefánik prispením Slovenskej akadémie vied priniesol niekoľko zaujímavých výsledkov. Spolu s Viktorom Afanasievom a Jeanom-Pierrom Haignerom opísal aj svoju osobnú skúsenosť počas svojho krátkeho pobytu vo vesmíre. Slovenskí a ruskí študenti spolu s ostanými poslucháčmi so svojimi otázkami otvárali mnohé zaujímavé témy. Na záver všetci prítomní zhodnotili pozitívny prínos tejto konferencie, ktorej cieľom bolo osobne predstaviť kozmonautov Viktora Afanasieva, Ivana Bellu a Jeana-Pierre Haigneré. Veľká vďaka patrí Ruskému centru vedy a kultúry v Bratislave, ktoré umožnilo redakcii Slovenských národných novín byť jej súčasťou.

Matej MINDÁR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.