Český denník: Európu ohrozuje „vítačstvo“ utečencov

thumbnail

Čo hovoria katolícki duchovní o súčasnej hlbokej  kríze v Európe. K súčasnej hlbokej kríze a hrozbám pre Európsku úniu a jej obyvateľov sa vyjadrujú aj poprední predstavitelia katolíckej cirkvi v Nemecku a v Čechách. Na turíčne sviatky v Nemecku oznámili, že výrazný duchovný vodca, kardinál Lehmann odchádza. Udeje sa tak po rekordných vyše dvoch desaťročiach na čele Konferencie nemeckých biskupov. To len umocňuje fakt, že katolícka cirkev v Nemecku zápasí s problémami. Kardinál Lehmann odmietol špekulácie o tom, že ak by terajší pápež František nastúpil pred dvomi-tromi desaťročiami, nemusela by katolícka cirkev v Nemecku prísť o tri milióny členov. Vyslovil sa aj k tomu, že na najbližšom masovom Katolíckom dni, ktorý bude v Lipsku, nesmie byť na hlavnom pódiu nijaký člen strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Táto strana kategoricky odmieta islam a je za vystúpenie Nemecka z eurozóny aj za obmedzenie sociálnych dávok.

■  NEBOJÍ SA ISLAMU

Pre kardinála je nacionalizmus, politické zneužívanie slova vlasť, domovina, vlastenectvo, západná kresťanská kultúra v terajšom Nemecku neprijateľné. Preto ich aj prestal používať a nahradzuje ich slovom Európa, európanstvo. Je to chyba, že termín kresťanské, kresťanský sa do verejnej diskusie nepodarilo dostať cirkvi, ale robia to nenáležité politické hnutia. Treba však chápať príčiny – mnohé chyby sa urobili na ceste globalizácie, mnoho treba korigovať. Pokiaľ ide o rozhodné vymedzenie sa voči AfD a akéhokoľvek rozhovoru s nimi, v tom kardinál súhlasí len s výhradou.  Veď kedysi cirkev nediskutovala ani so stranou Zelených a so stranou Ľavica, a tie sú trvalo v parlamente, ba zelení boli vo aj vo vláde. Veľkou otázkou je islam. Kardinál pred islamom nemá strach. Rozhodne však neverí na zrod nijakého nového európskeho islamu. Islam sa v rámci európskej demokracie vo väčšej miere nemôže uplatniť či stať sa jej súčasťou.

■ VOJENSKÝ ZÁSAH

Postoj katolíckej cirkvi k utečeneckej vlne nie je taký jednoznačný, ako by sa mohlo zdať podľa gest pápeža. Uvádzajú to české Lidové noviny na základe rozhovoru s vrcholným predstaviteľom českej katolíckej cirkvi Dominikom Dukom. Podľa arcibiskupa aj Vatikán žiada v Organizácii Spojených národov zásah všetkými možnými prostriedkami, teda mierovými zbormi, lebo „stabilizácia na Blízkom východe nie je možná bez vojenského nasadenia“.

Podľa pražského arcibiskupa Duku Európu ohrozuje „vítačstvo“. Sú dva extrémne postoje. Jedným je úplné odmietanie migrantov, druhým je však „vítačstvo“. Ľuďom, ktorí demonštrujú za neobmedzené prijímanie utečencov treba podľa tejto cirkevnej autority položiť otázku, či sú ochotní zriecť sa štvrtiny svojich príjmov?

■ ČESKÁ DISKUSIA

Diskusia v Čechách nadobudla vyhrotenú podobu, keď známy  kňaz Tomáš Halík varoval pred šírením strachu pred utečencami. Medzi Halíkom a Českou biskupskou konferenciou došlo k roztržke. Biskupi sa od Halíka na pokyn arcibiskupa dištancovali. Podľa českého  arcibiskupa „strach pred migráciou nie je ani islamofóbia a ani to nie je šovinizmus“. Je to normálna úvaha, lebo „divoká migračná politika priniesla minulý rok isté riziká a problémy“. V Čechách nevyhnutnosť verejne sa vysloviť podnietil aj európsky výskum religiozity. Českú republiku označil za najateistickejší štát v EÚ.

Dušan D. KERNÝ – Foto: internet – zdroj: merkur.de



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.