Čo povedal Vladimír Putin na Valnom zhromaždení OSN

thumbnail

Dnešnému svetu dominuje sebectvo...„Sedemdesiate výročie Organizácie Spojených národov je dobrým dôvodom vrátiť sa k minulosti a pohovoriť si o našej spoločnej budúcnosti. V roku 1945 totiž krajiny, ktoré porazili nacizmus, spojili svoje sily s cieľom založiť pevné základy povojnového svetového poriadku,“ povedal prezident Ruskej federácie V. Putin na sedemdesiatom Valnom zhromaždení OSN.

Zameral sa najmä na vízie ďalšieho vývoja vzťahov v súčasnom svete. „Bude to svet, v ktorom namiesto tímovej práce budú dominovať sebectvo, svet, v ktorom bude stále viac diktátu a menej rovnoprávnosti, menej skutočnej demokracie a slobody, svet, v ktorom namiesto skutočne samostatných štátov sa rozmnožia v podstate protektoráty, kontrolované zvonku. Čo je to štátna suverenita, o ktorej tu už kolegovia hovorili? To je v prvom rade otázka slobody, slobodnej voľby vlastného osudu pre každú osobu, pre národ, pre štát.“

  1. Putin sa venoval aj situácii v krízových oblastiach sveta. „Politické a sociálne problémy v tejto oblasti boli zamiesené dávnejšie a ľudia tam, samozrejme, chceli zmeny. Ale čo sa stalo v skutočnosti? Agresívny vonkajší zásah viedol k tomu, že namiesto reformy boli štátne inštitúcie, ba i samotný spôsob života bezohľadne zničené. Namiesto triumfu demokracie a pokroku – násilie, chudoba, sociálna katastrofa a ľudské práva, vrátane práva na život, znehodnotené. Rád by som sa opýtal tých, ktorí vytvorili takúto situáciu: ‚Uvedomujete si aspoň teraz, čo ste urobili?‘ Ale obávam sa, že táto otázka ostane visieť vo vzduchu, pretože sa doteraz nezriekli politiky, založenej na sebaistote, presvedčení o svojej výnimočnosti a beztrestnosti.“

putin-obama1Pod zástavami takzvaného Islamského štátu  už bojujú desiatky tisíc bojovníkov. Medzi nimi sú bývalí irackí vojaci, ktorí po invázii do Iraku v roku 2003 boli vyhodení na ulicu. Dodávateľom regrútov je aj Líbya, ktorej štátnosť bola zničená následkom hrubého porušenia Rezolúcie č.1973 Bezpečnostnej rady OSN. A teraz rady radikálov posilňujú aj členovia tzv. umiernenej sýrskej opozície podporovanej Západom.

Vladimír Putin si nedával pred delegátmi VZ servítku pred ústa: „Najprv ich vyzbroja, vycvičia a potom títo prechádzajú na stranu takzvaného  Islamského štátu. Vlastne samotný Islamský štát nevznikol na prázdnom mieste: už spočiatku si ho pestovali ako zbraň proti nežiaducim sekulárnym režimom.“  Stojí za to sa aspoň zamyslieť.

Ján ČERNÝ

Foto: internet – Karikatúra: Ľ. KOTRHA

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.