Čo zanecháva Procházka na Slovensku

thumbnail

Bývalého vodcu Siete opustili takmer všetci – odchádza z politiky. Súčasný stav v politike by sme športovou terminológiou mohli nazvať voľný štýl. Množstvo politikov stratilo, či vôbec nenadobudlo predstavu o existencii politických strán. O pravidlách, o nejakých stanovách ani nehovoriac. Prispôsobujú si ich ani nie straníckym, ale už priamo osobným potrebám. Sieť dokonca vznikla v lone konzervatívneho KDH ako platforma Alfa. Jej zakladateľom nebol nikto iný než bývalý ústavný právnik Radoslav Procházka. Médiá ho často vyhľadávali ako odborníka na ústavné právo. A právom. Právo nespájal s politikou, jeho argumentácia bola zrozumiteľná a jasná. Zlom nastal práve jeho vstupom do politiky. Rastúce preferencie mu dodávali sebavedomie, ktoré čoskoro prekročilo rámec politickej korektnosti. Procházka sa stal politikom, ktorý stratil zmysel pre realitu, pravdovravnosť, právo ohýbal podľa svojich politických potrieb. Už založenie platformy Alfa (2013) bolo podľa vtedajšieho podpredsedu KDH Pavla Abrhana projektom neuskutočniteľným na pôde KDH, „pretože stanovy neumožňujú vytváranie platforiem v rámci politickej strany“.

PLATFORMA ALFA
Procházka odišiel z hnutia a projekt si zobral so sebou. Stal sa základom na vytvorenie strany Sieť, aj keď verejne vyhlasoval, že tak ako on ani poslanci Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) necítia potrebu založiť politickú stranu a triasť sa o stoličku v nej. V tom čase  totiž Žitňanská a Beblavý odštartovali ambiciózny program Tvoríme Slovensko. Pripravovali stretnutia vo väčších mestách a rátali s tým, že nápady, ktoré z nich vzídu, prenesú na politickú pôdu.

procházka - radoprachy 660 x 440
Procházkova strata politickej dôvery započala pri podozreniach financovania jeho prezidentskej kampani. Vyšetrovateľ však napokon jeho stíhanie zastavil.

„Táto práca nám môže priniesť agendu, za ktorú sa postaví kritická masa voličov, aby potom spojenie pravice nebolo len technológiou moci,“ vyjadrila sa o projekte Žitňanská. Napokon  skončila na kandidátke Mosta – Híd a Beblavý v Sieti a obaja v koalícii so stranou Smer-SD. Možno práve takto vyzerá technológia moci.

PREMENA LÍDRA

Procházku politika neuveriteľne zmenila.  Odrazu neboli dôležité právne čisté riešenia, argumenty, nahradilo ich politické klišé a invektívy proti politickým odporcom.  Procházka prešiel politickým tunelom, z ktorého vyšiel sebavedomý a samoľúby narcista. Štylizoval sa do vysnívanej úlohy prezidenta až tak, že zabudol, čo hovorí. Nekontroloval sa. Intrigoval. U iných kritizoval nedostatky, akými sám disponoval. V diskusných reláciách zhadzoval kolegov impertinentnými poznámkami,  až sa na kongrese vlastnej strany musel ospravedlňovať dokonca vlastným spolustraníkom.  Procházka  pochádza z kresťanskodemokratického prostredia, ale, žiaľ, politického. A v ňom niet nijakej pokory. Tak veľmi potrebnej na politickú službu pre ľudí. V prezidentskej kampani množstvom bilbordov konkuroval aj Andrejovi Kiskovi. Tretie miesto však znamenalo koniec prezidentských snov. Nejaké mu však predsa zostali. Štylizoval sa do úlohy šéfa opozície, videl sa v úlohe premiéra štátu... Keď napokon Sieť nasmeroval do koalície so Smerom, bol to najväčší obrat v jeho filozofickom ponímaní  politiky. Opustilo ho osem z desiatich poslancov za Sieť. Procházka však nestratil nič z nadobudnutého sebavedomia. Chce odísť na lukratívny flek, rovnako ako jeho kádehácky kolega Figeľ. A to vzbudzuje pochybnosti, do akej miery bol v politike autonómny...

Eva ZELENAYOVÁ – Karikatúra: Ľubomír KOTRHA

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.