Ďalšia fraška najnovších rakúskych dejín

thumbnail

Nádej konzervatívcov Sebastian KURZ  vari skončí za mrežami? Najsľubnejšia postava európskych konzervatívnych kruhov niekdajší rakúsky kancelár Sebastian Kurz, muž, ktorý sa v dvadsiatich siedmich rokoch stal ministrom zahraničných vecí a ako tridsaťjedenročný najmladším predsedom vlády na svete, stojí teraz jednou nohou vo väzení. Čo nám napovedá vývoj u nášho suseda? Treba vyčkať, či bývalý kancelár a bývalý predseda vládnej strany ľudovcov padne hlboko. O tom rozhodne súd, ide o obvinenia z korupcie, zo sprenevery, z podplácania a z úplatkov. Od polovice októbra tohto roka zažíva rakúska politická scéna v súvislosti s bývalým kancelárom Kurzom nové a najväčšie zemetrasenie od čias politického škandálu známeho ako Ibiza. Preň v roku 2019 padla koaličná vláda, skončila sa kariéra vicekancelára Stracheho, šéfa rakúskych pravicových, o. i. proputinovských liberálov. Videonahrávka Stracheho usvedčila, že dával prísľuby fingovaným zástupcom ruského oligarchu o tučných zákazkách, keď sa po voľbách stane členom vlády.

■ KONTÚRY AFÉRY

Aféra roky otriasala politickou Viedňou, padla vláda a museli sa konať predčasné voľby. V nich sa opäť najsilnejšou stranou stala ľudová strana na čele so staronovým kancelárom Sebastianom Kurzom...

Chýrne Ibiza video ‒ ako pripitý rakúsky politik rozdáva prísľuby zákaziek za „protislužby“ a ešte ani nie je vo vláde ‒ otriaslo nielen rakúskou politikou. Onedlho však, v októbri 2021, prekvapujúco odstúpil kancelár Kurz napriek vyhratým voľbám. Bolo to po obvineniach zo zneužívania peňazí daňových poplatníkov na vlastnú reklamu. Kancelár Sebastian Kurz, predseda „čiernych“, najsilnejšej vládnej ľudovej strany, argumentoval tým, že sa chce očistiť pred súdom nie z pozície ústavného činiteľa, ale ako radový občan.

■ PRIZNANIE PODVODOV

No v polovici októbra tohto roku pred úradom pre vyšetrovane korupcie vypovedal Thomas Schmidt, bývalý vysoko postavený ministerský úradník na ministerstve financií. Je to ústredná postava afér týkajúcich sa kancelára, ministrov a špičkových vládnych úradníkov či činiteľov vládnej ľudovej strany. Z výpovedí vznikol zápis na 451 stranách, sú plné priznaní o vytváraní siete bezohľadného dlhoročného systému, v ktorom sa bez zábran dopúšťali verejní činitelia podvodov. Schmidtove výpovede svedčia o tom, že bol ústrednou postavou mnohých desiatok navzájom poprepájaných korupčných prípadov, týkajú sa aj kancelára. Schmidt, 47-ročný Tirolčan, má byť korunným svedkom, zaťažil výpoveďami mnohých.

■ ZRADNÝ MOBIL

Vyšetrovateľom sa dostal do rúk zo Schmidtovho trezoru pri razii ešte v rámci aféry Ibiza aj jeho mobil. Ten ich doviedol dovedna k 300-tisíc správam, ktoré si navzájom podozriví vymieňali. Práve tie donútili kancelára Kurza v októbri 2021 k odstúpeniu. Médiá vtedy dokonca tento mobil zvolili za Muža roka... Autor súhrnu celej korupčnej atmosféry Christian Bartlau pre nemecký denník Der Tagesspiegel tvrdí: „Vo Viedni panuje názor, že ak je len polovica Schmidtových svedectiev založená na pravde, pribudnú do rakúskych väzení prominentní väzni.“ No najmä znamenalo by to definitívny, katastrofálny koniec éry Kurza. A nielen to. Na povrch by vyplávalo klamstvo v celom rakúskom štáte v čase jeho vlády a vlády ľudovcov. Ukázalo sa napríklad, že „láskavosti“, pokiaľ ide o daňové priznania, obstarával Schmidt aj pre predsedu rakúskeho parlamentu Sobotku na jeho želanie. Rešerše ukázali, že samotní šéfredaktori médií potláčali v mene osobnej kariéry zistenia vlastnej redakcie a reportérov. Multimilionári dostávali úľavy na daniach, vysokí úradníci varovali straníckych priateľov pred raziami. Najdôležitejšie bolo mať správny, teda ľudovecký stranícky preukaz.  Panoval vytrvalý systém ruka ruku myje a rakúsky štátny systém bol proti tomu nedokonalo chránený. Povedzme aféra Ibiza sa neskončila pre Heinza-Christiana Stracheho trestným stíhaním, lebo keď rozdával prísľuby, nebol ešte v úrade a v tom čase neplatil zákon o trestnej zodpovednosti kandidátov.

■ GENERÁLNA OPRAVA...

V roku 2019 dodnes populárna autorita prezident Alexander van der Belen tvrdil, že aféra Ibiza nie je typická pre Rakúsko, jeho politický život a pre fungovanie štátu. My Rakúšania takí nie sme, hovoril vtedy prezident. Teraz však hovorí inak,  že nejde iba o malé opravy, situácia si vyžaduje generálnu opravu. Teda rakúska demokracia si vyžaduje generálnu nápravu. V čom? Toho všetkého škandálneho, lebo to, čo vyplávalo na povrch v roku 2019 v afére Ibiza, nebola celá pravda. Ukázalo sa, že to nebolo iba chválenkárstvo, keď sa ešte pred svojím zvolením len nádejný vicekancelár v opitosti vystatoval, aké veľké kšefty môže dohodiť za úplatok. Teraz sa ukázalo, čo všetko si rakúski bohatí a mocní môžu dovoliť, ako verejnú funkciu menia na nástroj slúžiaci vlastným a straníckym záujmom. Týka sa to najmä politikov ľudovej strany, teda strany, ktorá je pri moci od roka 1987. Diagnóza prezidenta Alexandra van der Belena je, že situácia si vyžaduje generálnu opravu – generalsanierung. Analytik Christian Bartlau dvíha v šoku svoj nemecký prst – veď to sa hovorí o štáte, ktorý sa považuje za súčasť západnej demokracie!

■ NOVÉ VOĽBY

Ako to vplýva na politickú situáciu?

Opozícia logicky žiada nové voľby. Veď veľké obvinenia z korupcie sa týkajú i aktívnych politikov vládnej ľudovej strany. Prieskumy ukazujú, že najmä ľudovci, ale sčasti aj ich noví vládni partneri, strana Zelených, musia rátať s výraznými stratami. K tomu prispel aj zlý krok nového kancelára Karla Nehammera (ročník 1972). Ten totiž vyhlásil, že jeho strana nemusí riešiť nijaké korupčné problémy, lebo to je vec minulosti. Lenže práve v spornej minulosti, v rokoch  2018  ‒ 2020 bol práve Nehammer generálnym tajomníkom vládnej ľudovej strany. Nielen to, bol vtedy aj vedúcim volebnej kampane svojho šéfa ‒ predsedu strany Kurza.

Podľa kritikov Kurz a jeho ľudia chceli najprv úplne ovládnuť celú stranu, aby si jej prostredníctvom mohli privlastniť celý štát. Dôstojnosť pre Kurza a jeho režim neznamenala úplne nič, tvrdia dnes kritici z protikorupčnej iniciatívy.

  Dušan D. KERNÝ – Foto: internet

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.