Daň z pridanej hodnoty klesne, cena asi nie

thumbnail

O zmene cien základných potravín sa rozhodne čoskoro v parlamente. Zoznam potravín, na ktoré sa má od budúceho roka vzťahovať desaťpercentná daň z pridanej hodnoty (DPH), sa do návrhu zákona dostane prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu. Informoval o tom premiér Robert Fico.

„V prípade zákona o DPH máme v druhom a treťom čítaní na septembrovej schôdzi už otvorený zákon. Ideme formou návrhu, ktorý predloží buď príslušný výbor, alebo skupina poslancov. Všetko je pripravené. Ten okruh potravín je zadefinovaný. Len čo začne Národná rada SR rokovať v druhom a treťom čítaní, tak sa schváli okruh potravín, na ktoré sa bude vzťahovať desaťpercentná sadzba DPH s účinnosťou od 1. januára 2016,“ avizoval premiér. Návrh zákona by poslanci mohli podľa jeho slov schváliť už na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá sa začne 16. septembra.

■ ZOZNAM SA MENÍ

Zoznam potravín s nižšou desaťpercentnou DPH najnovšie vláda ešte upravila. „Môžem povedať, že v pôvodnom návrhu neboli napríklad všetky druhy mlieka, teraz tam budú. Rovnako boli veľké výhrady, aj sa rešpektovali, voči tomu, aby tam bolo mrazené mäso. To tam nebude,“ priblížil R. Fico. Cieľom vlády je týmto opatrením, ktoré je súčasťou druhého sociálneho balíčka, podporovať aj domácich výrobcov. „Okruh základných potravín je vyberaný tak, aby mal aj stimulujúci efekt na domácu poľnohospodársku výrobu. Táto diskusia je za nami. Už ideme priamo do NR SR s pozmeňujúcim návrhom, ktorý stanoví, aké potraviny spadajú do tohto kritéria,“ dodal premiér.

■ EFEKT NA PULTOCH

Odborníčka s dlhoročnými skúsenosťami z oblasti riadenia a kontroly kvality a bezpečnosti potravín a v súčasnosti predsedníčka Slovenskej aliancie moderného obchodu Katarína Fašiangová na webe priznáva, že je to komplikovaná otázka. „Rada by som tlmočila jednoznačný názor obchodných reťazcov, minimálne tých, ktoré sú združené v Slovenskej aliancii moderného obchodu, že vítajú zníženie DPH na vybrané potraviny na Slovensku. Už dlhodobo poukazujú na fakt, že sme krajinou s jednou z najvyšších DPH na potraviny v rámci celej Európskej únie a že nás to v konkurenčnom boji znevýhodňuje, keďže aj všetky okolité členské krajiny EÚ majú DPH na potraviny nižšiu, ako je u nás,“ pripomína.

Avizovaný návrh memoranda s obchodnými reťazcami však teraz v sebe skrýva niekoľko úskalí, na ktoré je dobré poukázať,“ varuje odborníčka.

Zníženie DPH o desať percent neznamená, že ceny vybraných potravín klesnú o celých desať percent. Nebránia tomu obchodníci, ale jednoduchá matematika, keďže o uvedené percento neklesá cena potraviny, ale jej daň o desať percentuálnych bodov. Zjednodušene, ak potravina stála predtým (pri dvadsaťpercentnej DPH) 1,20 eura, po novom (pri desaťpercentnej DPH) by mala stáť 1,10 eura, rozdiel v cene vyjadrený v percentách je 8,33 percenta.

■ JASNÁ MATEMATIKA

Prejaví sa pri všetkých druhoch produktov s nízkou jednotkovou cenou, napríklad pri rožkoch. Tu pri cene päť centov za kus je totiž najnižší možný pokles na cenu štyri centy, čo je však už dvadsaťpercentné zníženie ceny, hoci úspora pre pokles DPH je iba vyššie uvedených maximálne 8,33 percenta. A aj keď to na prvý pohľad vzhľadom na nízku jednotkovú cenu tohto produktu vyzerá zanedbateľne, pri množstve predaných rožkov by to v skutočnosti pre obchodníkov znamenalo nemalý finančný náklad. A takýchto otázok je viac. Aj tak zrejme posledné slovo pri tom, aké budú výsledné ceny po znížená DPH, bude mať – konkurencia.

Ivan BROŽÍK – Foto: www.financneinfo.sk



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.