Deliaca čiara medzi koalíciou a opozíciou hrubne

thumbnail

Ani na tretí pokus neprešli do čela parlamentných výborov kandidáti opozície. Ostatná schôdza parlamentu bola aj v mnohom ďalšom úplne iná. Začala sa v stredu, je jednou z tých – podľa predsedu NRSR – ad hoc a odohrávala sa v tieni tlačových besied, ktorých obsah s ňou nijako nesúvisel. Až na jednu výnimku. Tu bola práve do tretice neúspešná voľba poslancov parlamentu L. Blahu a M. Kotlebu za predsedov ľudskoprávneho parlamentného výboru a výboru na kontrolu vojenského spravodajstva. Za Blahu hlasovalo 53 poslancov, proti bolo 78 poslancov, zdržali sa šiesti.  Kotlebu podporilo 54 poslancov, proti bolo 71 poslancov, zdržali sa dvanásti. A zdá sa, že bude takáto voľba s týmito menami neúspešná donekonečna.

  • NEZMENIA NOMINÁCIU

Predseda poslaneckého klubu Smeru Robert Fico opäť potvrdil, že Smer trvá na nominácii Ľuboša Blahu na čelo ľudskoprávneho výboru. „Ako je možné, že jeden inteligentný, sčítaný človek, ktorý toho má najviac načítané z Národnej rady, akceptovaný Ľuboš Blaha, nemôže byť predsedom výboru, ale mafián, ktorý si vozil štetku, môže byť predsedom parlamentu?“ spýtal sa s tým, že Blahu mieni s Kollárom porovnávať aj naďalej. Robert Fico v kritike Borisa Kollára pokračoval aj ďalej: „Je to veľká neúcta k poslancom Národnej rady, lebo mohli byť na hociktorom mieste na Slovensku. Ak to pán Kollár nevie, tak mu poviem, že Slovensko je parlamentná demokracia a Národná rada nie je slúžkou vlády,“ povedal v súvislosti s tým, že schôdza bola zvolaná iba pol druha hodiny pred jej začiatkom.

  • RÓMOVIA A VÍRUS

Témou dní je potreba zabrániť šíreniu epidémie v rómskych osadách. Aj preto budú mať opatrenia tieto kontúry: V prvej fáze budú vyhľadávať najmä osoby, ktoré sa vrátili zo zahraničia. Testovať budú aj tých, ktorí už vykazujú príznaky ochorenia. Predseda vlády Igor Matovič predpokladá, že pre ľudí z vylúčených komunít bude dostatok testov. Ozbrojené sily majú pripravený záložný plán pre prípad, ak by boli vo vylúčených skupinách veľké skupiny nakazených ľudí. Jaroslav Naď potvrdil, že pri takom scenári preberie iniciatívu práve ministerstvo obrany. Podľa premiéra nie je dobré, ak zostane človek v domácej karanténe, ktorá má podobu chatrče. „To nie je karanténa, ale ohrozovanie druhých,“ povedal. V areáli bývalého vojenského výcvikového priestoru v Lešti by preto mohli byť k dispozícii priestory na prípadnú karanténu ľudí z vylúčených komunít, informoval minister obrany Naď. Majú pripravený scenár aj na uzavretie komunity. Europoslanec Pollák vyzýva najmä obce, aby našli kapacity na izolovanie osôb s koronavírusom. Podľa europoslanca Petra Polláka je u nás asi 1500 ľudí, ktorí sa do komunít vrátili zo zahraničia bez toho, aby ostali v karanténe.

  • VZÁCNA ZHODA

Korešpondenčné hlasovanie poslancov mestských a obecných zastupiteľstiev v čase mimoriadnej situácie pravdepodobne prejde. Zhodla sa na tom väčšina koalície a opozície. Minister vnútra Roman Mikulec im vysvetlil, že možnosť hlasovať per rollam je v návrhu obmedzená len na krízovú situáciu pre COVID-19, a napríklad len na hrozby vzniku škody. Dodal, že návrhom sa rezort vnútra snažil zmysluplne reagovať na požiadavky samospráv a ich zástupcov, ktorí sa zúčastnili aj na rokovaní na ministerstve.

Jan ČERNÝ – Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.