Detského čitateľa spisovateľ neoklame

thumbnail
 3 OTÁZKY PRE: pre poetku a spisovateľku Hanu KOŠKOVÚ

V týchto dňoch vám vyšla kniha vo Vydavateľstve Matice slovenskej pod názvom Kde pršia dáždniky. Je určená  detskému čitateľovi. Kde ste hľadali inšpiráciu?

-        Čoraz častejšie sa vyskytujú u školákov poruchy učenia. Dokonca aj moja vnučka je dyskalkulička. Nejde jej matematika. Je to vrodená porucha a obmedzuje ju to. No aj iné poruchy  som „zmapovala“ v spomínanej knižke. Dysleksiu ‒ poruchu čítania, dysgrafiu ‒ poruchu písania a ďalšie. Takisto ako autista nemôže za svoje nefunkčné  správanie, aj títo žiaci majú doživotný hendikep. V iných predmetoch  excelujú. A sú výbornými žiakmi.  V knihe som  v jednotlivých príbehoch naznačila  s humorom aj východiská z týchto ich problémov.

Venujete sa písaniu  poézie a povestí. Je ľahšie písať pre deti ako pre dospelých? 

-        Písanie je pre mňa radosť. O to viac, keď píšem pre deti. No nejde to bez dlhých hodín práce, kým nevznikne konečná podoba knižky. Každý príbeh si vyžaduje od autora sústredenosť, poznanie, vniknutie do problematiky. Mne pomohlo to, že moja vnučka vždy, keď prišla domov zo školy, hovorila o zážitkoch, o svojich spolužiakoch a podobne. Bola to inšpirácia. Pred očami sa mi premietali  jednotlivé scény. A pre koho sa mi lepšie píše? Myslím, že deti sa nedajú podvádzať. Odhalia  vašu úprimnosť skôr, ako si myslíte.

Vydavateľstvo Matice slovenskej si dalo záležať aj na ilustráciách v knihe...

-        Ilustrácie sú zosúladené s príbehmi a sú nádherné. Dokážu pozdvihnúť aj text a vedia ho urobiť viditeľnejší. Knihu ilustroval Miroslav Regitko.  Prvú mi ilustroval knihu Mlynárske povesti, ktorá bola ocenená  ako  najkrajšia kniha pre deti za  zimu  2019 v Bibiane. Ilustrácie sú príťažlivé, nekonvenčné a určite zaujmú. Na vydaní knihy  sa podieľali aj sponzori. Bez nich by  nebola na svete, pretože Fond na podporu umenia pridelil vydavateľovi minimum financií.  O peripetiách  pri vydávaní kníh v súčasnosti by mnohí autori vedeli veľa hovoriť. Vydáva sa množstvo zbytočných knižiek a  tie s edukačným zámerom sa k čitateľovi často ani nedostanú. Ďakujem Matici slovenskej  a všetkým, ktorí knihu dotvorili do takej podoby, akú má.

 

Zhovárala sa : Eva SISKOVÁ

Foto: archív autorky

 

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.