Diplomacia s Putinom

thumbnail

Informačná aj psychologická vojna a diplomatické nádeje pre Ukrajinu. Narastá počet kontaktov na najvyššej úrovni. Nielen telefonáty z Bieleho domu do Kremľa medzi prezidentom USA Joeom Bidenom a ruským prezidentom Vladimírom  Putinom, ale aj komunikácia medzi Bidenovým poradcom pre národnú bezpečnosť Sulivanom a Putinovým poradcom Ušakovom svedčia o obojstrannom  hľadaní ciest ako  o konfrontácii. K spomínaným kontaktom pribudli aj kremeľské rokovania medzi ambicióznym francúzskym prezidentom Macronom, ktorý je uprostred predvolebnej kampane a chce byť opäť zvolený. Inak významné sú rokovania nového nemeckého kancelára Scholza v Kremli. Prišli po tom, čo bol za nemeckého prezidenta znovu zvolený Frank-Walter Steinmeier. Obaja nemeckí politici sa jednoznačne vyjadrili, že očakávajú prejavy uvoľnenia, deeskaláciu napätia od Ruska.

KRITICKÉ DEBATY

Francúzsky prezident, ako aj nemecký kancelár mali mnohohodinové rokovania v Kremli a rozsiahle spoločné tlačové konferencie, kde mal prezident Putin neobmedzenú možnosť pred európskymi médiami prezentovať svoj pohľad na krízu. Nemecký kancelár, okrem iného aj predstaviteľ najsilnejšej  európskej ekonomiky so štyrmi tisíckami firiem, ktoré pôsobia v Ruskej federácii, to urobil takisto. Nevynechal v prítomnosti V. Putina kritiku postupu proti organizácii Memorial či prípad väzneného A. Navaľného. Obaja politici zodpovedali otázky novinárov o mnohomiliardovom spoločnom plynovode Severný prúd 2.

V prípade Nemecka ide o jasné postoje dvoch novozvolených kľúčových európskych politikov – kancelára a prezidenta. V prípade nemeckého prezidenta, ktorý bude v úrade do roka 2027, ide o najvýraznejšiu európsku politickú osobnosť. Aj znalca problému – ako nemecký minister zahraničných vecí bol v roku 2016 autorom tzv. Steinmeierovej formuly mierového usporiadania na východnej Ukrajine. To malo predísť kríze, ako sme jej svedkami teraz. A k usporiadaniu vzťahov v rámci Ukrajiny, ako aj medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou.

Dnes je všetko inak, všetky cesty síce smerujú do Moskvy, ale vedú cez Kyjev. Stále väčšia diplomatická premávka Washington, Paríž,  Berlín, Kyjev, Moskva je v každodennej pozornosti médií. Pravda, kto akosi absentuje, je Brusel...

■ MOSKVA UŽ NEUSTUPUJE

Je zjavné, že do Moskvy sa chodí, lebo ju berú vážne. Ruská taktika či skôr stratégia vydupať si rokovania o závažných otázkach bezpečnostnej architektúry Európy vyšla. Je to usporiadanie aj priestoru, kde sa my, teda Západ, priamo stretávame so záujmami Ruska a naopak. SNN pred časom  upozornili na vyjadrenia významného formovateľa medzinárodnej bezpečnostnej komunikácie W. Ischingera z 5. decembra 2021 v nemeckom verejnoprávnom rozhlase a mienkotvornom nemeckom ekonomickom denníku Handelsblatt o tom, ako rokovať a ako sa dohodnúť s V. Putinom. Nechceme vytrhávať zo súvislostí, ale ide v podstate o urovnanie na základe Minských dohôd z roka 2014 a 2015, ktoré dávajú priestor aj dvom odštiepeneckým republikám na východe Ukrajiny.

ZA KULISAMI S TANKOV

Mnohé hovorí nielen o dôležitosti rokovať s Moskvou, ale najmä to, že za oponou každodenných dramatických udalostí a obrázkov tankov sa niečo deje. Poukázala na to epizóda, v ktorej veliteľ a viceadmirál nemeckého námorníctva bol zbavený z večera na ráno velenia, lebo sa vyjadril, že ruskému prezidentovi Putinovi treba prejaviť rešpekt, uznanie ktoré od Západu vyžaduje. Netreba sa tvrdošijne držať tézy o návrate Krymu Ukrajine, nemožno síce ustúpiť zo stanoviska, že išlo o porušenie medzinárodného práva, ale prijatie politickej tézy o návrate Krymu by bolo vlastne smernicou na vojenské plánovanie ‒ a to je cesta ku konfrontácii s jadrovou veľmocou Ruskom. Viceadmirál zdôraznil, že treba postupovať voči Rusku tak, aby nebolo vytláčané z Európy a hnané do náručia Číny. Pre Západ, ako aj Indiu je v konfrontácii  s Čínou lepšie mať s Ruskom dvojstranné vzťahy, než aby bolo vytláčané k Číne. Pikantériou vystúpenia na bezpečnostnom  seminári v Indii bolo, že viceadmirál, veriaci katolík, argumentoval tým, že aj keď je Putin ateista, Rusko je veľká kresťanská krajina...

■ NIJAKÉ SÓLO...

Razantné zbavenie viceadmirála velenia a odsunu z aktívnej služby je svedectvo, ako sa nemecká politická špička v novej vláde usiluje o to nepripustiť v ničom ani len  náznak nejakého nemeckého sóla mimo Alianciu. To jej okrem iného umožňuje čeliť nátlaku, aby dodávala Ukrajine zbrane. To je ešte aj pre túto vládu červená čiara; vzhľadom  na nemecké dejiny nechce dodávať útočné zbrane proti Rusku. Na nemecké dejinné súvislosti tiež poukázal, a to je pre nás poučné, novozvolený nemecký prezident Steinmeier, keď prvú cestu do zahraničia uskutočnil do lotyšského hlavného mesta Rigy, aby vzdal hold tým, ktorí pred sto rokmi prijali Ústavu lotyšskej republiky. Aj keď je Nemecko nepochybne ťažkou váhou, už v prvom prejave pri nástupe kancelár Scholz vyhlásil, že nemecká východná politika bude vždy a za každých okolností európskou východnou politikou, teda nijaké nemecké sólo.            Napokon ten rozhodujúci a hlavný je americký prezident, ten chce diplomaciu. O čom všetkom? Rozsiahly súbor návrhov bývalého veľvyslanca v Moskve pre americkú vládu uverejnil  prestížny Foreign Affairs pod názvom Ako sa dohovoriť s Putinom (How to make a Deal with Putin). Profesor Michael McFaul vypracoval rozsiahly koncept na rokovanie o dlhodobej stabilite. Mal by o tri roky položiť základy celoeurópskeho usporiadania za účasti Ruskej federácie. Bude to na päťdesiate výročie Helsinského záverečného aktu z roku 1975.

Dušan D. KERNÝ – Karikatúra: Ľubomír KOTRHA

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.