Do literárnej súťaže o slovenčine prišlo vyše šesťsto prác

thumbnail

Stovky žiakov si uctili materčinu

Súťaž Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko podnecuje a rozvíja záujem detí i mládeže o slovenčinu a Slovensko, ale aj o významných dejateľov, o miestne spoločenské a kultúrne problémy a nárečia. Žiaci základných a stredných škôl sa do súťaže zapájajú formou slohových úloh a pokusov o umelecké vyjadrenie myšlienok prozaickými žánrami a poéziou.

Už 22. ročník podujatia sa uskutočnil v budove Miestneho odboru Matice slovenskej v Nových Zámkoch a niesol sa v znamení 170. výročia vzniku slovenskej hymny a 170. výročia založenia spolku Tatrín. V štyroch kategóriách súťažilo šesťstoosemnásť literárnych prác zo všetkých kútov Slovenska, Česka, Chorvátska, Maďarska, Rumunska, zo Srbska, z Ukrajiny, Kanady a USA. Hlavnú cenu v kategórii žiakov prvého stupňa základných škôl získal Oliver Nagy zo základnej školy na Štefánikovej ulici v Galante. V kategórii druhého stupňa základných škôl a žiakov prvého až štvrtého ročníka osemročných gymnázií si ocenenie odniesli Dominika Krištofová z Kapušian a Barbora Perďochová z Trakovíc. Hlavná cena v kategórii žiakov stredných škôl putuje do Popradu-Matejoviec zásluhou Štefana Legáta. V kategórii žiakov zo zahraničia sa odbornej porote najviac páčila práca študenta Teoretického lýcea J. Kozáčeka v rumunskom Bodonoši.

Predsedníčka MO MS v Nových Zámkoch Mária Malperová popri pripomenutí slávnostného rámca súťaže a skvelej účasti stoviek žiakov na nej pozvala ďalších ctiteľov materinského jazyka už na 23. ročník súťaže Prečo mám rad slovenčinu, prečo mám rád Slovensko. Do súťaže sa môžu zapojiť žiaci všetkých typov a druhov základných, špeciálnych a stredných škôl na území Slovenska. Deti zo zahraničia sa do súťaže zapájajú prostredníctvom škôl, spolkov a organizácií Slovákov žijúcich v zahraničí.

(se)

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.