Do obrazového archívu spisovateľky Hany Zelinovej možno nazrieť digitálne

thumbnail

Storočnica autorky Alžbetinho dvora

Slovenská národná knižnica v Martine si pripomína sté výročie od narodenia prozaičky, prekladateľky, redaktorky a dramatičky Hany Zelinovej. Uplynulo tiež desať rokov od jej úmrtia. Zásluhou obľúbenej filmovej adaptácie najznámejšej románovej trilógie z histórie turčianskych zemianskych rodov Alžbetin dvor dostala práca Hany Zelinovej punc nesmrteľnosti. Preto v rámci národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív prináša Slovenská národná knižnica pri príležitosti výročia spisovateľky pohľad do jej osobného archívu fotografií a rukopisov.

„Turčianska rodáčka Hana Zelinová bola mimoriadne aktívna po celý život. Vydala spolu stodesať kníh a preklady jej tvorby vyšli v pätnástich jazykoch, dokonca aj v braillovom písme. Vytvorila spolu tridsaťjeden románov a sedemnásť kníh pre mládež, na svojom konte má tiež dvadsaťpäť rozhlasových hier, osemnásť televíznych filmov a inscenácií, ako aj jeden celovečerný film. Obdivuhodná bola jej vnímavosť tém a problémov rezonujúcich v spoločnosti. Napríklad prácu o narkomanovi, ktorý sa vrátil späť do života, pod názvom Ruža zo samého dna, vydala autorka v roku 1997 ako osemdesiattriročná,“ uviedla generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.

V ZNAMENÍ JUBILEA

Hana Zelinová sa narodila 20. júla 1914 vo Vrútkach. Po absolvovaní Učiteľského ústavu v Bratislave sa venovala redaktorskej a vydavateľskej práci v Košiciach, Prešove a Bratislave, kde sa začiatkom päťdesiatych rokov minulého storočia natrvalo presťahovala. S výnimkou desaťročného zákazu verejného publikovania ponúkala svojim dospelým i detským čitateľom podnetnú a pútavú literatúru. V jej repertoári nachádzame pohľady do osudov dospievajúcich ľudí, života mladých žien, horaliek, turčianskych a liptovských rodov, ako aj beletrizované memoáre, sondy do života v domove dôchodcov, sídliskového sveta mestských detí, maturantov či starého manželského páru, mladej rodiny, no aj tému zákulisia parlamentnej praxe, ku ktorému „pričuchla“ v rokoch 1990 ‒ 1992 ako poslankyňa Slovenskej národnej rady. Spisovateľka zomrela 16. marca 2004 vo veku nedožitých deväťdesiat rokov.

DIGITÁLNY ARCHÍV

Meno Hany Zelinovej nesie vrútocká mestská knižnica, ako aj základná škola. Mesto autorke zriadilo tiež pamätnú izbu. Na cintoríne vo Vrútkach je aj miesto jej posledného odpočinku. Okrem titulu zaslúžilá umelkyňa sa stala Hana Zelinová nositeľkou najvyššieho štátneho ocenenie za celoživotnú tvorbu ‒ Pribinov kríž I. triedy. Zdigitalizované ukážky osobného archívu a rukopisov prináša Slovenská národná knižnica na stránke projektu www.dikda.eu, kde sú cez osobné dokumenty, rukopisy a diela predstavované aj ďalšie významné slovenské osobnosti ako Matej Bel, Anton Bernolák, Jozef Ignác Bajza, Ľudovít Štúr, Andrej Sládkovič, Pavol Országh Hviezdoslav, Anička Hurbanová, Milan Rastislav Štefánik či Martin Kukučín. Slovenská národná knižnica na webe tiež pravidelne informuje o tom, čo sa písalo v novinách pred sto rokmi práve v čase, keď vypukla prvá svetová vojna.

Zuzana STANČÍKOVÁ ‒ Foto:



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.