Dôchodca ako piate koleso na voze

thumbnail

Najlepšie životné podmienky pre dôchodcov a starých ľudí sú v Nórsku. Uvádza sa to v správe s názvom Global Age Watch. Slovensko sa ocitlo na štyridsiatom siedmom mieste z deväťdesiatich šiestich skúmaných krajín sveta. Štúdia sa zamerala na hospodársky a sociálny blahobyt starších ľudí po dosiahnutí veku šesťdesiatich rokov. Všetkých deväťdesiatšesť krajín bolo hodnotených podľa niekoľkých kritérií: zabezpečenie príjmu (dôchodky), zdravotný stav, stav životného prostredia a zamestnanecké možnosti pre osoby v staršom veku.

V správe, zverejnenej pri príležitosti Medzinárodného dňa starších osôb, sa uvádza, že aj tento rok sa desať krajín s najlepšími podmienkami na život staršej populácie nachádza v západnej Európe, Severnej Amerike a Austrálii. V prvej desiatke sú tri členské krajiny Európskej únie ‒ Švédsko, Nemecko a Holandsko. Slovensko v tomto rebríčku obsadilo štyridsiate siedme miesto.

■ DÔSTOJNOSŤ CHÝBA

Slovensko podľa správy síce patrí medzi krajiny s fungujúcou národnou politikou pre dôchodcov a všetci dôchodcovia majú zaistené penzie, ale na dôstojný život v starobe s uspokojením bežných potrieb to nestačí. Navyše, v porovnaní s celosvetovým trendom starnutia je Slovensko zaradené medzi krajiny priamo ohrozené starnutím populácie. Global Age Watch predpokladá, že v roku 2050 bude mať okolo dvadsaťjeden percent svetovej populácie nad šesťdesiat rokov. Na Slovensku by to malo byť výrazne viac, až 35,4 percenta.

To, že sa populácia (aj tá naša) dožíva čoraz vyššieho veku, je síce dôvod na uspokojenie, lenže zároveň aj výzva pripraviť sa na vyššie zaťaženie dôchodkových systémov v budúcnosti. Najjednoduchším a zároveň zlým riešením je posúvanie vekovej hranice na odchod do dôchodku. Už teraz je totiž väčšia časť obyvateľov vo veku po päťdesiatke nezaujímavá pre slovenský trh práce. Podľa správy treba pridať na iných opatreniach, ako je napríklad podpora pôrodnosti. V krajinách s dobrou rodinnou politikou nedochádza k nárastu podielu populácie v dôchodkovom veku.

■ BEZ PROSTRIEDKOV

Správa  Global Age Watch tiež pripomína, že aj na Slovensku existuje veľká časť dôchodcov bez rezervných finančných prostriedkov a s minimálnym dôchodkom. V tejto súvislosti poukazuje na osvedčený systém sociálnych dôchodkov vo viacerých krajinách Latinskej Ameriky. Tie sú dotované priamo z výberu daní právnických osôb. Príkladom môže byť Mexiko, kde deväť z desiatich dôchodcov vo veku nad šesťdesiatpäť rokov dostáva takzvaný „sociálny prídavok“. V Peru funguje program Pension 65, na základe ktorého všetci občania nad túto vekovú hranicu dostávajú mimoriadny dôchodok raz za štvrťrok vo výške v prepočte asi šesťdesiatštyri eur. V porovnaní s tým plošné plánované zvýšenie dôchodkov na Slovensku v roku 2015 vo výške okolo päť eur vychádza naozaj tragikomicky.

Ivan BROŽÍK- Karikatúra: Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.