Dôchodky

thumbnail

Dôchodcovia dostanú na budúci rok na valorizáciu svojich penzií päť eur. Tohto roku táto suma predstavovala 9,80 eura, takže najbližšie klesne valorizácia o polovicu. Vystihuje to však ekonomickú skutočnosť, keď sa naša ekonomika nachádza v pásme nulového rastu inflácie? Vraj sa nič nezdražuje. Ibaže, ako to už býva, výnimky sa objavujú.

Psí tridsiatok

Mám záznamy z minulého roku, keď som si plánoval útraty za nákupy. Napríklad také chladené 1 400-gramové kurča ma vyšlo na 3,70 eura. Teraz je to o dve eurá viac – 5,70. Za mesiac, ak jem kura raz týždenne, to je o osem eur viac. Pečivo zdraželo o dva centy, čo za mesiac predstavuje zvýšené náklady o jedno euro, ak spotrebujem desať pečív týždenne. Pritom minulý rok vo večerných hodinách stál jeden rožok v akcii jeden cent. A v týchto prípadoch deflácia nefunguje. Skutočne zlacneli napríklad mydlá, čo je tiež základná životná potreba, ale frekvencia ich spotreby nie je až taká veľká. Na druhej strane stúpli ceny gélových pracích prostriedkov, aj keď nenápadne – jednoducho sú dodávané do obchodných reťazcov v inom balení, a teda aj v množstve než doteraz. Ich ceny klesli, ale klesol aj použiteľný obsah.

Tak ako si valorizácia dôchodkov nevšíma navýšenie cien vyššie spomenutých výrobkov, nevšíma si ani rast platov. Na Slovensku by v tomto roku mala zvyšovať platy každá druhá firma. Vyplýva to z prieskumu Hospodárskych novín medzi tridsiatkou veľkých spoločností. Takmer polovicu firiem, ktoré platy zvyšovať budú, tvoria podniky so štátnym podielom. Najviac, až o 5,5 percenta, zvýšila platy Slovenská pošta ešte v septembri minulého roka. Podľa jej vyjadrenia sa táto úprava miezd dotkla zamestnancov, u ktorých je základná mzda nižšia ako sedemsto eur. Málo dôchodcov má príjem sedemsto eur – priemerná výška dôchodku predstavuje u nás 399 eur. A piatimi eurami sa k tým sedemsto eurám nijako nepriblížime.

Ako uvádza analýza Poštovej banky, ceny v obchodoch za desať rokov vzrástli o tridsaťdeväť percent, no naše platy až o sedemdesiat percent. O koľko za desať rokov vzrástli dôchodky? Odhadujem – o sedemnásť percent. O sedemdesiat istotne nie. Podľa zákona by sa pri valorizácii dôchodkov mal brať zreteľ aj na rast platov. Ceny potravín a nealkoholických nápojov za uplynulé desaťročie stúpli o tridsaťdva percent. Podľa viceguvernéra Národnej banky Slovenska Jána Tótha v roku 2014 bude prorastovo pôsobiť navýšenie platov vo verejnom sektore a v zdravotníctve. Aj dôchodcovia viac minú, keď sa im dôchodky budú valorizovať viac. V tomto roku centrálna banka počíta v priemere so štvorpercentným zvyšovaním miezd štátnych zamestnancov. Infláciu tento rok NBS očakáva na úrovni 0,2 percenta. Odrazí sa to aj na platoch. „Na mzdách ľudí nemôžeme donekonečna šetriť,“ povedal Jozef Dvonč, predseda Združenia miest a obcí Slovenska, v súvislosti s financovaním samospráv. A na dôchodkoch áno?

Peter JÁNOŠÍK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.