Dohra privatizácie Slovenských elektrární

thumbnail

Počas horúceho leta preletela Slovenskom ďalšia horúca správa: „V Slovenských elektrárňach (SE) prebieha policajná razia. Podľa hovorkyne ministerstva hospodárstva policajti prezerali archívne dokumenty. Väčšinovým akcionárom SE (66-percentný podiel) je od roku 2006 spoločnosť Enel a patrí medzi najväčších výrobcov elektriny v Strednej Európe.“ Privatizácia Slovenských elektrární bola jednou z hlavných tém škandálu Gorila.

„Mienkotvorné médiá“ sa však vtedy viac venovali istému druhu nápoja, ktoré mal kdesi popíjať terajší premiér, ako trojici vysokopostavených politikov, ktorí mali rozhodujúce postavenie práve v čase privatizácie SE. Z ministerských kresiel privatizáciu Slovenských elektrární dohadovali v rokoch 2005 a 2006 najmä Jirko Malchárek, Ivan Mikloš a Pavol Rusko. To, čo sa najnovšie udialo v SE, má s najvyššou pravdepodobnosťou súvis práve s týmto obdobím.

„Máme informáciu od Prezídia Policajného zboru, že nejde o raziu, ale o zaisťovaciu akciu archívnej dokumentácie z obdobia privatizácie,“ povedala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková pre TASR s tým, že pre ďalšie informácie sa treba obrátiť na políciu. Verejnou informáciou už od čias, keď v roku 2013 vyšetrovateľ začal konať, je konštatovanie, že manažéri firmy podľa vyšetrovateľov tímu, zaoberajúceho sa kauzou Gorila, mohli pred privatizáciou z roku 2006 spraviť kroky, ktoré mohli znížiť hodnotu podniku SE. Samotné Slovenské elektrárne nevedia, prečo sa u nich uskutočnila policajná razia.

„Nepoznáme dôvody tejto policajnej akcie v našich priestoroch, plne však spolupracujeme s políciou a poskytujeme všetky požadované informácie,“ informovala hovorkyňa elektrární Janka Burdová. Predseda vlády Robert Fico ešte v septembri v roku 2009 na túto tému povedal: „Dzurindova vláda to urobila. Urobila to, ak máme dobré informácie, asi za 870 miliónov eur, teda asi za nejakých 26 miliárd slovenských korún. Zaujímavé je, že keď sme hovorili o možnosti odkúpenia týchto akcií naspäť, pravicoví analytici odhadli hodnotu Slovenských elektrární na 150 miliárd slovenských korún. To je zaujímavé, keď predávala Dzurindova vláda, 30 miliárd korún bolo fajn, bola perfektná cena pre všetkých. Ale už keď sme to my chceli odkúpiť od Enelu, zrazu 150 miliárd bola cena, ktorú by vraj vláda mala zaplatiť. Tak potom, aká to bola privatizácia, keď podľa pravicových expertov je to 150-miliardová hodnota, ale Slovenská republika dostala za tieto akcie iba 30 miliárd slovenských korún?“ opýtal sa vtedy premiér.

Ivan BROŽÍK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.