Dúbravka moja, Kytice Matice a iné aktivity

V Bratislave-Dúbravke sa zamerali na školskú mládež

Dúbravka moja, Kytice Matice a iné aktivity

Text a foto: Kveta SLYŠKOVÁ

Miestny odbor Matice slovenskej v Bratislave-Dúbravke vo svojej činnosti upriamuje pozornosť na mladú generáciu v školách. Svoje aktivity v súčasnosti už viditeľne zúročuje. Prehlbovanie vlasteneckého cítenia v deťoch, s ktorými sa v školských vyučovacích predmetoch a v osnovách stretávajú zriedkavo, oboznamovanie sa s regiónom, jeho spoznávanie je stálym kritériom práce tunajších matičiarov.

Mnohými podujatiami a aktivitami zameranými na deti – ako povedzme Dúbravka moja, Test znalostí slovenského národa –, pravidelne uskutočňovanými v Základnej škole Pri kríži, alebo súťažným podujatím k 150. výročiu Matice slovenskej a v poslednom období Kytice Matice, dávajú deťom nové poznatky o vlastnom rodisku, o Matici slovenskej a o našej vlasti.

  • PREZENTÁCIA MATICE

Projektom Kytice Matice rozširujú povedomie o Slovensku aj v iných regiónoch. Ostatné podujatie sa uskutočnilo v Pezinku v spolupráci s oddaným matičiarom Mirkom Turčanom a malo medzi deťmi veľký úspech. Matičiari nimi rozširujú slabé poznatky detí o našej národnej ustanovizni. Na týchto podujatiach sa zúčastňujú i predstavitelia Matice slovenskej ako trebárs vlastenka E. Kristinová, D. Suchá a Z. Bolerázová z Domu MS v Bratislave, A. Mital a ďalší. Aj 20. mája t. r. opäť pripravili medzi školami súťaž Dúbravka moja v Základnej škole Pri kríži, kde ju každoročne organizuje členka MS Ľ. Chlapíková so svojimi kolegami J. Kapustniakom a P. Debnárovou. Štyri zúčastnené základné školy boli veľmi dobre pripravené na široký okruh otázok o tejto mestskej časti Bratislavy. Deti navyše mali možnosť v krátkych vstupoch vyznať sa, čo sa im v Dúbravke páči a čo nie.

  • SÚŤAŽ DETÍ

Zaujímavosťou je, že na rozdiel od predošlých ročníkov do súťaže, až na jedno dievča, boli zapojení samí chlapci, čo je veľmi pozitívne. Tohtoročný predseda poroty historik a Dúbravčan PhDr. J. Klačka vyhodnotil súťaž a najmä vedomosti detí veľmi pozitívne a doplnil ich svojimi poznatkami o mnohé zaujímavosti z dúbravskej minulosti. Bolo očividné, že učiteľky ako J. Vargová, E. Haščíková a ďalšie pripravujú deti zodpovedne , čo sa odzrkadlilo i na výsledkoch ich zverencov. Tentoraz boli v súťaži najlepšie: na 1. mieste ZŠ Nejedlého, na 2. mieste ZŠ Pri kríži a na 3. mieste ZŠ Sokolíkova. Aj 4. miesto bolo cenné, lebo len s malým bodovým rozdielom ho získala Špeciálna škola na Dolinského ulici. Len mravčia práca členov Matice slovenskej v spolupráci s učiteľmi dokáže priniesť výsledky, a tak pritiahnuť mladú generáciu k láske k domovine , k rodisku, v ktorom žijú, vážiť si všetko to krásne, čo na Slovensku máme.

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.