Duckého zmenky

thumbnail

Na čo potreboval štátny podnik Slovenský plynárenský priemysel v roku 1998 peniaze zo zmeniek, by mohol zodpovedne a vierohodne povedať len jeho vtedajší generálny riaditeľ Ján Ducký. Keďže bol zavraždený, dá sa o tom na základe istých indícií iba špekulovať. Chcel SPP ovládnuť český chemický priemysel a peniaze mali ísť na kúpu akcií Chemapolu? Je to pravdepodobné.

Do začatého procesu však vstúpila Dzurindova vláda a tá mala svoju predstavu o vládnutí. Nielenže nepokračovala v projektoch svojich predchodcov, ale jednoducho zmenky odignorovala. Zmenky boli vystavené 29. septembra 1998 na moravskú a. s. SEZOOS Group, ktorá ich predala Union banke. Je nesporné, že Union Banka poukázala za zmenky SPP cez českého partnera vyše 324 miliónov českých korún. Ďalší vývoj v SPP bol po jesenných parlamentných voľbách v roku 1998 už v rukách nového vedenia a novej vlády.

Štátny podnik SPP v roku 2001 transformovali na akciovú spoločnosť. V marci 2002 predal štát štyridsaťdeväť percent akcií spoločnostiam Ruhrgas a Gaz de France. Ešte dva mesiace pred skončením Dzurindovej vlády v roku 2006 bola Akcionárska zmluva zmenená a preformulovaná. Podľa Právnej analýzy privatizácie SPP si privatizácia prirodzeného monopolu vyžiadala zmenu legislatívneho rámca. Ten napokon znevýhodnil štát v tom, že napriek majoritnému podielu na základnom imaní spoločnosti rozhodovacia právomoc sa vymkla štátu z rúk. Zmena o kúpe a predaji akcií z 18. marca 2002 dokonca podriadila úplnú zmluvu anglickému právu.

Najvyšší kontrolný úrad SR vykonal v SPP kontrolu hospodárenia a pripravenosti štátneho podniku na privatizáciu za obdobie rokov 1998 až 2000. Podľa jeho zistení bol SPP mimoriadne veľkorysý vo viacerých sférach. Aj keď zamestnával vlastných právnikov, za tri roky minul za právne služby a poradenstvo 742 miliónov korún.

Pripomeňme si, že zmenky boli podpísané 29. septembra 1998 a žaloba bola podaná v nasledujúcom roku. Medzitým zmenky zmenili majiteľa a v súčasnosti ich splatnosť vymáha cyperská spoločnosť Stroden Management Limited. Súdy už niekoľkokrát vyniesli rozsudok, že zmenky sú platné a treba ich zaplatiť. SPP sa však už pätnásť rokov vyhýba tejto zodpovednosti. Ako vyplýva z kontroly NKÚ, SPP vynaložil len za tri roky 742 miliónov korún na právne služby napriek tomu, že každému právnikovi muselo byť jasné, že zaplateniu zmeniek sa nedá vyhnúť. SPP teda v súdnom spore, ktorý dosiaľ nie je právoplatne rozhodnutý, minul podstatne viac finančných prostriedkov, než bola istina zmeniek. Nedá sa nepoložiť otázku, kto profitoval z peňazí, ktoré vyplatila Union banka za zmenky, kto profitoval na odmenách za právne služby? Kto profitoval z (účelovo?) pobabranej privatizácie? Niečo by o tom mohol vedieť vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda.

Eva ZELENAYOVÁ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.