Dvadsaťpäť politických vizitiek a ponúk pre voličov

thumbnail

Štátna volebná komisia potvrdila kandidátky a vyžrebovala čísla do volieb. Politické strany, hnutia alebo koalície strán, ktoré sa chcú uchádzať o hlasy voličov, museli kandidátky na februárové parlamentné voľby doručiť zapisovateľovi Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán najneskôr do polnoci prvého decembra. Urobilo tak dvadsaťpäť strán.Všetky tieto politické strany sa budú prostredníctvom kandidátnych listín a mien na nich v parlamentných voľbách 29. februára 2020 uchádzať o priazeň voličov. Zaujímavosťou vyžrebovaného poradia je napríklad skutočnosť, že poradie otvára Slovenská strana Andreja Hlinku a uzatvárajú ho Socialisti.

■ ČÍSELNÁ SYMBOLIKA

Štátna volebná komisia vyžrebovala dvojku pre Dobrú voľbu. Za ňou sa v poradí umiestnila SaS s trojkou, Sme rodina so štvorkou, Slovenské hnutie obrody s päťkou, Za ľudí má šestku, Máme toho dosť si bude písať sedmičku, Hlas pravice osmičku, Slovenská národná strana deviatku a desiatku uzatvára Demokratická strana. Na ďalších priečkach sa umiestnili 11. OĽaNO, 12. Koalícia PS/Spolu, 13. Starostovia a nezávislí kandidáti, 14. 99 % ‒ občiansky hlas, 15. KDH, 16. Slovenská liga, 17. Vlasť, 18. Most ‒ Híd, 19. Smer, 20. Solidarita ‒ hnutie pracujúcej chudoby, 21. Hlas ľudu, 22. Maďarská komunitná spolupatričnosť, 23. Práca slovenského národa, 24. Kotlebovci – ĽSNS a napokon s poradovým číslom 25 zoznam uzatvárajú už spomenutí Socialisti.

■ ČO NASLEDUJE?

Proti rozhodnutiu štátnej komisie o zaregistrovaní kandidátky s úpravami alebo proti nezaregistrovaniu kandidátky sa dá odvolať, informoval tlačový odbor ministerstva vnútra. Návrh na vydanie rozhodnutia o ponechaní kandidáta na kandidačnej listine alebo návrh na vydanie rozhodnutia o zaregistrovaní kandidačnej listiny musí dotknutý politický subjekt podať na Najvyšší súd SR. Politická strana, hnutie alebo koalícia môže podať tento návrh do troch dní od prevzatia rozhodnutia štátnej komisie. Najvyšší súd SR rozhodne do piatich dní od podania návrhu.

Parlamentné voľby sa uskutočnia 29. februára 2020. Politické subjekty môžu na kampaň minúť najviac tri milióny eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Musia mať transparentný účet. Kampaň sa končí štyridsaťosemhodinovým volebným moratóriom.

■ MORATÓRIUM A VOĽBY

Prezidentka Zuzana Čaputová sa obrátila na Ústavný súd SR, aby posúdil, či parlamentom uzákonené päťdesiatdňové moratórium na volebné prieskumy nie je v rozpore s ústavou. Zároveň súd požiadala o pozastavenie účinnosti tejto právnej normy. Návrhom prezidentky sa bude ústavný súd zaoberať prednostne. Vyplýva to z vyjadrenia ústavného sudcu Martina Vernarského pre agentúru SITA. Dvaja kandidáti obvinení políciou sú tiež novinkou parlamentných volieb. Lenže obvinenia Roberta Fica a Andreja Kisku nemajú vplyv na ich kandidatúru, vyhlásil predseda Štátnej volebnej komisie Eduard Bárány, inak renomovaný ústavný právnik. Iné by to bolo, ak by boli právoplatne odsúdení, vtedy by to mohlo zasahovať do poslaneckého mandátu.

■ PODMIENKA ÚČASTI

Hlasovať v parlamentných voľbách sa dá aj mimo miesta trvalého bydliska, a to na hlasovací preukaz. Občania Slovenskej republiky, ktorí budú v čase ich konania v zahraničí alebo tam majú trvalý pobyt, môžu voliť poštou. Obe skupiny voličov o to musia požiadať písomne alebo elektronicky. Žiadosť o voľbu poštou musia voliči s trvalým pobytom v zahraničí doručiť ministerstvu vnútra najneskôr päťdesiat dní predo dňom konania volieb. (V praxi najlepšie do sviatkov Vianoc.) Voliči, ktorí majú trvalý pobyt v SR a v deň volieb nebudú na Slovensku, musia o voľbu poštou požiadať obec, kde majú trvalý pobyt. V deň volieb je na voličovej všímavosti a pozornosti, aby sa vo volebnej miestnosti informoval o zmenách na kandidátkach politických strán, a ak mu nie je úplne jasný spôsob voľby, napríklad v situácii, že sprevádza osobu vyžadujúcu asistenciu, aby sa informoval u členov volebnej komisie, ako postupovať.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.