Dvojdňové podujatie s úctou a vďakou

thumbnail

V Hrušove si pripomenuli 70. výročie skončenia druhej svetovej vojny. Máj patrí v kalendárnom roku medzi najkrajšie obdobia a ten tohtoročný mal navyše slávnostný rámec, keď si ľudstvo pripomínalo 70. výročie skončenia druhej svetovej vojny. Kapituláciou fašistického Nemecka a militaristického Japonska  urobilo dejinnú bodku za utrpením mnohých národov, vraždením a pustošením, ktoré výrazne zasiahlo i územie Slovenska. Aj keď od tejto  udalosti uplynul už pomerne dlhý čas, odkaz bojovníkov proti fašizmu a najmä ich obete si treba neustále pripomínať.

Hrušovskí matičiari  v spolupráci s ďalšími spoločenskými organizáciami pripravili k okrúhlemu výročiu zaujímavé dvojdňové podujatie  Dni úcty a vďaky. V piatok 8. mája sa vybrali na trasu 32. ročníka Pochodu vďaky, ktorá viedla od Pomníka padlých v Hrušove na hrad Čabraď, kde na prelome rokov 1944 a 1945 prebiehali ťažké boje. Turistov v cieli privítali domáci z Čabradského Vrbovka so starostom obce J. Sliackym. Po prednáške o histórii hradu a miestnych zaujímavostiach si účastníci prezreli jeho rozsiahly areál, o ktorý sa stará združenie Rondell. Tí, ktorí boli na túre prvý raz, sa oboznámili aj s  miestom zaniknutej dediny Čabraď. Na druhý deň popoludní sa uskutočnili hasičské a zdravotnícke súťaže. Po ich skončení sa účastníci pochodu a súťaží v sprievode dychovej hudby Bukovinka premiestnili k Pomníku padlých, kde bola pripravená spomienková slávnosť k  výročiu ukončenia vojny, ale hrušovský starosta Ing. Pavel Bendík vo svojom vystúpení spomenul aj patróna hasičov sv. Floriána, Deň matiek a Deň Červeného kríža. Za Slovenský zväz protifašistických bojovníkov sa prihovorili zástupcovia miestnej a oblastnej organizácie a prehovoril aj predstaviteľ Ústavu pamäti národa. Za organizátorov poďakoval účastníkom zhromaždenia člen výboru Matice slovenskej Ján Brloš.  V kultúrnom programe vystúpili členovia FSk Hrušov a DFSk Ragačinka. Pekné sobotné popoludnie obohatil populárny spevák Ján Ambróz s ľudovou hudbou Borievka. Dobrá nálada sa preniesla aj na večerné stretnutie pri ľudovej hudbe Čardáš, pri ktorej sa mnohí zabávajúci  prespievali a pretancovali do ďalšieho dňa.

(jb)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.