Ekonomické prekážky rozvoja

thumbnail

Vývoj ekonomiky na Slovensku ovplyvnia zahraničné pohyby. Slovenská ekonomika patrí v rámci EÚ do prvej desiatky najrýchlejšie rastúcich, keď hospodársky rast meraný ukazovateľom HDP dosiahol za minulý rok 3,2 percenta. Najviac rástla ekonomika v Írsku so 4,5 percenta a v rámci krajín V4 v Poľsku, ktorej rast dosiahol 3,5 percenta. Bez problémov plníme konvergentné kritériá vstupu do eurozóny, s čím sa veru nemôžu pochváliť ani jej zakladajúci členovia. Nová vláda je zložená zo štyroch strán: SMER-SD, SNS, SIEŤ a MOST-Híd. Dosluhujúca vláda premiéra Fica sa môže pochváliť poklesom nezamestnanosti pod hranicu jedenásť percent, čo je len o percento viac, ako je priemer Únie. S čím však nemôžeme byť spokojní, sú pretrvávajúce  nežiaduce spoločenské javy v korupcii, problémy v súdnictve, a napokon aj zlá situácia v školstve a zdravotníctve, s ktorými si doteraz neporadilo nijaké koaličné vládne zoskupenie.

BUDE VYROVNANÝ?

Posledným opatrením odchádzajúcej vlády bolo schválenie štátneho rozpočtu na rok 2016, ktorý sa má stať východiskom budúceho vyrovnaného štátneho rozpočtu v roku 2020. Nulový deficit štátneho rozpočtu by znamenal, že budúca vláda nemôže minúť viac peňazí, ako sa od občanov a podnikov vyberie, bez pôžičiek na finančných trhoch. Dosiahnuť tento cieľ si však bude vyžadovať každoročný rast ekonomiky aspoň o tri percentá bez zvyšovania daňových a odvodových sadzieb, čo je pre občana vždy dobrá správa. V schválenom štátnom rozpočte na tento rok sú premietnuté náklady na financovanie sociálnych balíčkov a euroTitanikpripravovaných ďalších opatrení na prospech našich občanov, ktoré budú financované lepším výberom daní a odvodov, začo treba odchádzajúcu vládu pochváliť.

OČAKÁVANÉ PREKÁŽKY

Väčšina občanov nepochybuje o doterajšom zvyšovaní životnej úrovne, o čom svedčí aj narastajúci podiel domácej spotreby na HDP, ktorý v minulom roku bol dokonca vyšší ako doteraz dominujúci export. Na jej udržaní či zvyšovaní však bude nastupujúca slovenská vláda narážať na celý rad doteraz nepoznaných, skôr zahraničných politicko-ekonomických prekážok. Sem patrí najmä budúci osud udržania schengenského priestoru,  ktorý z dôvodu organizovanej migrácie aj ekonomických utečencov sa pokladá za jednu z najväčších kríz od konca druhej svetovej vojny na starom kontinente. Podceňovať nemožno ani avizované referendum o zotrvaní či odchode Veľkej Británie z EÚ, budúcom vývoji čínskej ekonomiky, ale aj o nepriaznivých dôsledkoch emisnej krízy vo Volkswagene s dosahom na nášho najväčšieho obchodného partnera. Treba tiež rátať so zmenami v úrokových sadzbách v centrálnych bankách, ktoré nalievaním obrovskej masy ničím nekrytých peňazí si zatiaľ nevedia účinne poradiť s klesajúcou defláciou cien tovarov a služieb.

DOSAH KOMPROMISOV

Výsledky parlamentných volieb sú podľa možností zostavenia funkčnej a na štyri roky stabilnej koaličnej vlády bez politických kompromisov nemožné. O tom nás v povolebných diskusiách lídri nesúrodých politických strán už presvedčili. Rozsah spomenutých, najmä zahraničných politicko-ekonomických prekážok, ktorých vyriešenie sa bytostne dotkne aj slovenských občanov, si bude vyžadovať stabilnú funkčnú vládu bez politických kompromisov. V opačnom prípade rátajme s predčasnými parlamentnými voľbami či so zostavením úradníckej vlády, čo v súvislosti s blížiacim sa predsedníctvom Rady Európy treba pokladať pre občanov za zlú správu.

 Róbert HÖLCZ  - Karikatúra: Andrej MIŠANEK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.