Emil Milan Chuchút: Horná Mariková, vlastným nákladom, 2014

thumbnail

KNIHA TÝŽDŇA

Patrioti, našťastie, ešte nevymreli

Od istého času sa konečne stalo vecou cti pre nemnohých slovenských vlastencov hlásiť sa k svojim koreňom, ba čo viac urobiť niečo prínosné pre rodákov. Termín lokálpatriotizmus sa takto zbavuje svojej takmer posmešnej nálepky, ktorú mu prisúdili rôzni „svetoobčania“, a začína prinášať svoje ovocie. V konkrétnom prípade knihu JUDr. Emila Milana Chuchúta Horná Mariková.

Rázovitý kraj na pomedzí Slovenska a Moravy, konkrétne na severozápade v pohorí Javorníky, je pre turisticky rozhľadených Slovákov, Moravanov či Čechov už celé desaťročia známy ako malebné miesto na nekonečné prechádzky či už Marikovskou, či Papradnianskou alebo Lazovianskou dolinou. Dosiaľ však chýbala publikácia, ktorá by tento kraj priblížila takpovediac do najmenšej podrobnosti. Autor sa rozhodol vo svojej knihe na skutočne široký záber. Dejiny, národopis, zvykoslovie a najmä málo známe, až priam utajené jedinečnosti jeho rodného kraja. Čitateľ sa tak môže dozvedieť nielen o tom, že tento chudobný kraj bol známy vysťahovalectvom našich krajanov za prácou, ale že tam stáli staroslovenské hradiská, dosiaľ nepreskúmané podzemné chodby či tajomné kamene s runovými znakmi.

Milan Chuchút je doslova puntičkár v tom, ako prezentovať Hornú Marikovú. Geologické a klimatologické pomery, tradície, odev a zvyky miestnych obyvateľov, rodáci, povesti, ale aj reprezentatívna obrazová príloha. Práve z tej, ako aj z faksimile dobových dokumentov dostane čitateľ skutočne inšpiratívnu bodku za celou knihou. Ostáva len veriť, že podobné publikácie budú spolu s rastom národného povedomia pribúdať, až napokon dostaneme podrobnú literárnu a historickú mapu Slovenska, ktorá iste nájde dôležité miesto aj v prebiehajúcom procese digitalizácie hmotného a nehmotného národného dedičstva.

(mab)



1 Komentár

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.