Európa chce bojovať s terorizmom spoločne

thumbnail

Zriadenie Europolu dostalo v Bratislave výraznú podporu a kontúry. Do hlavného mesta Slovenskej republiky prišlo takmer tristo delegátov zo všetkých krajín EÚ. Z toho dvadsaťdeväť predsedov parlamentov, jedenásť podpredsedov a päť delegácií zastúpených na nižšej úrovni. Na stretnutí okrem iných prehovoril predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani a podpredseda Európskej komisie pre pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen.

Národné parlamenty členských štátov Európskej únie vytvoria spoločnú parlamentnú kontrolnú skupinu na kontrolu činnosti Europolu (európsky policajný úrad), pričom každý členský štát bude do nej nominovať do štyroch členov. Bez ohľadu na ich počet však bude mať každá krajina v komisii jeden hlas. Slovensko tak bude mať v inštitúcii rovnakú „silu“, ako napríklad Nemecko či Francúzsko. Európa sa zaviazala bojovať proti terorizmu spoločne. Predseda Európskeho parlamentu to oznámil páve v súvislosti s otázkou zriadenia Spoločnej parlamentnej kontrolnej skupiny pre kontrolu činnosti Europolu.

■ NASTOLENIE JEDNOTY

Európska únia nikdy nebola nejednotnejšia, ako je dnes, pričom problémom nie sú jej inštitúcie, ale politická vôľa lídrov a členských štátov uberať sa rovnakým smerom. Počas konferencie predsedov parlamentov členských krajín EÚ to vyhlásil predstaviteľ Poslaneckej snemovne Luxemburského veľkovojvodstva Mars Di Bartolomeo. „EÚ by mohla vynikajúco obhajovať svoje záujmy vo svete, ak dokáže presadzovať svoje základné hodnoty. Môj názor je, že väčšina toho, čo EÚ dokáže v zahraničí, závisí od toho, čo Únia dokáže doma,“ povedal Di Bartolomeo s tým, že budúcnosť EÚ ako globálneho hráča viac ako inokedy súvisí so stavom Únie samotnej.

Predstavitelia európskych parlamentov v Bratislave, máj 2017.

Predseda poľského Sejmu Marek Kuchcińsky vyjadril názor, že EÚ potrebuje jednoznačne zmenu smeru a opretie sa o hodnoty. „Vracanie sa k základným hodnotám je spôsob, ako budovať jednotu. To je to, čo môže Úniu posilniť,“ povedal. Navrhol tiež, aby sa oprava EÚ začala tým, že sa bude posilňovať úloha národných parlamentov. „Skupiny národných parlamentov by mali mať právo predkladať európsku legislatívu a mali by mať aj právo veta,“ odkázal.

■ EÚ PO BREXITE

„Európski občania majú v rukách budúci vývoj v Európe. Mali by cítiť, že oni sú vlastníkmi budúcnosti Európy. Naše členské štáty budú tvoriť novú európsku 27. Potrebujeme preto nové smerovanie, obsah a záväzky,“ apeloval na delegátov bratislavského rokovania, predstaviteľov parlamentov členských krajín EÚ podpredseda EK pre zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen. Vyslovil želanie, aby do konca roka 2017 mali všetky národné parlamenty a vlády vlastný náhľad na budúcnosť EÚ a poskytli svoj zoznam opatrení a toho, čo od Únie očakávajú. „Predseda EK Jean-Claude Juncker ich zozbiera, pripravia sa a tie budú determinovať budúce kroky,“ sľúbil Jyrki Katainen.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko pripustil, že Európsku úniu čaká ťažké obdobie. Zdôraznil, že niet inej cesty v rámci EÚ ako byť jednotní. „Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani nás upozornil na ťažké časy, ktoré Úniu čakajú z hľadiska jednotnosti, a konštatoval, aké ťažké a náročné je v jednotlivých štátoch chrániť moc pred stranami, ktoré rozsievajú extrémizmus, xenofóbiu a rozbíjajú EÚ. Takýmto silám sa musíme postaviť,“ vyhlásil predseda NR SR. Za najvážnejšiu Tajaniho výzvu označil Andrej Danko upozornenie, že nijaký členský štát Únie nedokáže byť sám partnerom mocnostiam, ako sú USA či Čína. „Všetkým treba ukázať, že niet inej cesty ako EÚ. Najmä na Slovensku je výzvou, aby občania cítili väčšie sociálne istoty tak, ako ich cítia občania starších členských krajín,“ smeroval odkaz predseda nášho parlamentu už skôr do domácich politických vôd.

■ VIAC EURÓPY

Toto heslo vždy Slovákov vystraší, ale naozaj potrebujeme viac Európy najmä v otázke čelenia imigračnému tlaku. Z Bratislavy práve preto vyšiel veľmi silný signál o posilnenom boji proti terorizmu a kriminalite. Európa totiž chce chrániť svojich občanov. Európska únia však nečelí len hrozbe terorizmu, ale aj migrácii. Aj preto potrebujeme viac Európy. Nevyhnutné je tiež posilniť európsky priemysel, riešiť nezamestnanosť, a to najmä mladých ľudí. Viac Európy sa žiada aj v konkurencieschopnosti, najmä ázijským regiónom a trhu USA. Viac Európy v tomto zmysle znamená jednoznačne lepšiu a pokojnejšiu budúcnosť jej občanov.

Štefan ZLATOŠ

Foto: zdroj NR SR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.