Európu v jej ťažkom období vedú diletanti

thumbnail

Myslí si to bývalý slovenský politik Jozef Banáš. Taktiež tvrdí: „... Na Slovensku je totálna  mediálna cenzúra v mienkotvorných médiách. ... Teraz však nastáva hodina pravdy.“ Pravdy, ktorú nikto z popredných európskych politikov nechce vidieť, aby nemusel priznať, že všetko, čo sa urobilo, sa urobilo doteraz zle. Migračná kríza rastie. Nemecká kancelárka konečne pochopila, že krízu treba riešiť tam, kde vznikla, a nie až v Nemecku alebo v Bruseli. Intenzívna diplomacia bez výsledku prebieha medzi Francúzskom a Tureckom. Jej podstatou je, čo s Islamským štátom. Politici konečne pochopili, že Stredný východ sa nedal do pohybu iba z lásky k Angele Merkelovej a jej Nemecku.

banáš jozef_spisovateľ
Jozef Banáš kritizuje EÚ.

■ SOS EURÓPY

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že EÚ potrebuje podporu Spojených štátov, Ruska a ďalších krajín v boji s príčinami, ktoré spôsobujú prílev migrantov usilujúcich sa dostať do Únie. V prejave k poslancom Spolkového parlamentu Merkelová uviedla, že súčasná migračná kríza je výzvou pre celý svet. Pripomenula, že globálny počet utečencov je najvyšší od druhej svetovej vojny: podľa odhadov je ich asi šesťdesiat miliónov.

Utečeneckú krízu je podľa nej možné zvládnuť jedine za predpokladu riešenia príčin tohto exodu. V tejto súvislosti zdôraznila nutnosť podpory zo strany transatlantických partnerov, Spojených štátov, ako aj Ruska a krajín z oblasti Blízkeho východu pre „hroznú situáciu v Sýrii“.

 ■ NA BERLÍN...

Pre tie tisíce mladých, zdravo vyzerajúcich a dobre oblečených mužov s konečnou platnosťou padla vidina mesačného príjmu cez tisícdvesto eur bez povinnosti odvádzať odvody a platiť dane. Práve pre ňu sa odmietali usadiť v „ekonomicky neatraktívnych štátoch Európy“, medzi ktoré oni (ale aj sám predseda vlády Robert Fico) zaradili aj Slovensko. Priznajme si, keďže ide o výrazne vyššiu sumu, ako je na Slovensku priemerný príjem pracujúceho občana, aj my by sme sa radi pohli smerom na Berlín. Nemecko však túto štedrosť zastavuje, dokonca zastavuje aj sociálne dávky a pomoc bude prideľovať iba v naturáliách, teda vo forme jedla, pitia, oblečenia a dočasného prístrešku. 

■ PRIBÚDAJÚ KONFLIKTY

Medzitým musí Nemecko „stráviť“  informácie o čoraz častejších konfliktoch v ubytovniach pre migrantov. Najnovšie sa ich obeťou stal ťažko zranený policajt. Podobné informácie prichádzajú z viacerých európskych krajín. U nás bol vážny problém v Medveďove, pri ktorom musela polícia oprávnene ráznejšie zasiahnuť. V tomto smere si naše bezpečnostné zložky zasluhujú v týchto dňoch naozaj všeobecnú podporu obyvateľstva. A nielen to.

■ POSTOJ MATICE

Matica slovenská podporuje stanovisko vlády SR k prisťahovaleckým kvótam. „Oceňujeme postoj našich predstaviteľov, ktorý bráni tisícročné kresťanské tradície, na ktorých stojí a padá slovenský národ,“ uviedol v písomnom stanovisku jej predseda Marián Tkáč.  Matica nie je podľa jeho slov proti solidarite s prenasledovanými a trpiacimi, tá však „nesmie spôsobiť ohrozenie našich koreňov“. „Považujeme za rozhodujúce, aby svet prioritne riešil príčiny krízy, ktorá zásadne mení civilizačné pomery v Európe,“ dodal Marián Tkáč.

Postoj vlády Slovenskej republiky je nateraz nekompromisný a má podporu aj viacerých opozičných subjektov. Slovensko nemôže prijať diktát, ktorý by znamenal stratu jeho suverenity. Ani z Bruselu.

Ivan BROŽÍK - Karikatúra: Ľ. KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.