Polícia obviňuje bývalého predsedu Matice slovenskej Jozefa M.

thumbnail

Vyšetrovacie orgány konečne začali konať. Obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Tak znie obvinenie policajných orgánov, ktoré vzniesli voči bývalému predsedovi Matice. Ten túto informáciu považuje za „skutočne závažný“ omyl. Ešte v roku 2011 podal súčasný predseda Matice slovenskej Marián Tkáč viacero trestných oznámení v súvislosti s vážnym podozrením na nezákonnosti, ktoré sa v Matici udiali v čase, keď ju viedol jeho predchodca Jozef Markuš. Druhá polovica deväťdesiatych rokov je vo vnútromatičnom živote charakterizovateľná ako „eldorádo“. Došlo k intenzívnemu podnikaniu s matičným majetkom. Z tých čias je smutne známa najmä zneužitá zbierka na Národný poklad Slovenskej republiky. Menej, okrem samotnej Matice a priamo finančne postihnutých sa však vie o Matičnom investičnom fonde. Ten bol cieľom veľkých investícií zo strany oddaných matičiarov. Vkladali doň svoje kupónové knižky z obdobia kupónovej privatizácie.

  • ČISTÁ STRATA

Matica slovenská prevzala 19.12. 2007 dlh spoločnosti Konštantín voči Matičnému fondu vo výške 6 938 308, 20 Sk (dnešných 230 309 eur). Rozhodnutie o tomto prevzatí, inak povedané, vyplatení dlhu z pokladnice Matice slovenskej podpísal Jozef M. – zdá sa – bez toho, aby mal na to akékoľvek poverenie či súhlas regulérnych matičných orgánov. Zaujímavé je, že do všetkých troch subjektov bol osobne angažovaný. Matica slovenská a jej členovia tak v konečnom dôsledku nenávratne prišli o 230 tisíc eur. Peniaze z Matice odišli v dvoch splátkach a to v júni 2008 a vo februári 2009. Polícia teda obviňuje Jozefa M. z toho, že podpisom Matica na seba bez opory v práve prevzala miliónový dlh od matičného fondu.

  • KÁUZ JE VIAC

Matičný fond je v súčasnosti v likvidácii. Bývalý predseda Matice slovenskej čelí podozreniam aj v súvislosti s národným pokladom. Veľká časť z neho skončila v skrachovanej nebankovke Podielové družstvo Slovenské investície (PDSI), aj túto kauzu preveruje polícia. Marián Tkáč po svojom nástupe do funkcie predsedu Matice slovenskej v snahe očistiť jej meno pred všetkými, ktorí jej dôverovali, podal viacero trestných oznámení. Súvisia aj s činnosťou Matice, bankami a významnými slovenskými podnikmi (dovedna 11), ktoré v roku 1993 zriadili Nadáciu Matice slovenskej. Tá nemá s MS dnes nič spoločné. V rámci dvoch reštrukturalizácií sa oddelila od Matice, že sa jej ,,zriaďovateľmi" od roku 1997 stali členovia správnej rady nadácie, pričom v roku 1997 sa jej základné imanie z 5 000 000 Sk znížilo na 2 000 000 Sk, roku 2002 už iba na 300 000 Sk?

markuš_1A kde je 26 miliónov korún z Národného pokladu, ktoré  vložili do Podielového družstva Slovenské investície? Sú nenávratne preč? Prvý podpredseda MS J. Šimonovič sa v tejto súvislosti stretol so šéfom trestného oddelenia Generálnej prokuratúry SR P. Šufliarskym, aby sa informoval, ako prokuratúra postupuje v ďalšom podaní z októbra 2013, v ktorom Matica podala trestné oznámenie na Jozefa M. + spol. za podozrenie zo zosnovania zločineckej skupiny pri defraudácii finančnej časti Národného pokladu. Generálna prokuratúra v blízkom čase bude oficiálne informovať ako sa vo vecí koná.

  • SPRAVODLIVOSŤ SA POHLA

Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč „so zadosťučinením“ prijal informáciu vyšetrovateľa o obvinení svojho predchodcu. Prišlo v čase, keď sa Matica borí s finančnými ťažkosťami, ale zvádza aj mnohé vnútorné boje. V 150-ročnej Matici slovenskej vzniklo totiž hnutie s názvom Obrodená Matica, ktorého cieľom je odstavenie Mariána Tkáča z funkcie predsedu na matičnom valnom zhromaždení 18. a 19. októbra v Martine. Maticu chcú pritom obrodzovať zaujímavé osobnosti, ktoré nevidia, lebo nechcú vidieť, že za posledné tri roky pod Tkáčovým vedením sa Matica začala vracať do povedomia slovenskej spoločnosti. Že je to predsa len iná Matica, ako bola, že jej predsedu pozývajú na celoštátne akcie najvyššieho významu a že do matičných radov vstupujú vo zvýšenej miere mladí, že pokojne môžno konštatovať, že Matica už nestarne.

Ján ČERNÝ – Foto: pluska.sk


 Napísali na túto tému iné médiá:

Na podnety a podozrenia na páchanie závažných trestných činov ekonomickej povahy súčasného vedenia Matice slovenskej na svojich predchodcov na čele s bývalým predsedom J. Markušom, reflektovali vyšetrovatelia. Bývalý predseda Matice slovenskej Jozef Markuš je trestne stíhaný pre nehospodárne nakladanie s matičným majetkom. Vyšetrovateľ ho obvinili ešte minulý mesiac, dosiaľ o tom bývalý šéf matice nevedel. Obvinenie zrejme súvisí s kauzou okolo Matičného fondu, kde mala matica premrhať vyše 200.000 eur. V dnešnom večernom spravodajstve o tom informovala televízia TA3.

"Bolo uznesením vyšetrovateľa vznesené obvinenie inžinierovi Jozefovi M. pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, ktorý mal spáchať ako predseda a štatutárny orgán Matice slovenskej," povedal pre televíziu hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Oliver Janíček. Markuš sa o obvinení dozvedel od televízie. "Túto informáciu nemám. Dedukujem, že je to skutočne závažný omyl," reagoval. Vyšetrovateľ Markuša obvinil 22. septembra.

Markuš spiaci
Spiaceho expredsedu MS asi obvinenie vyšetrovateľa prebudí.

Obvinenie na bývalého predsedu Matice slovenskej padlo po dvojročnom vyšetrovaní, po tom, ako si za svoje šéfovanie vyslúžil viacero trestných oznámení, najmä zo strany nového vedenia matice. Podľa informácii TA3 Markuša polícia obviňuje z toho, že jeho podpisom si matica na seba prevzala miliónový dlh od Matičného fondu, ktorý vznikol v čase prvého kola kupónovej privatizácie a svoje kupóny doň vložili mnohí členovia matice. Televízia pripomína, že matica tento dlh uhradila z vlastnej pokladnice a tieto peniaze už údajne nikdy viac nevidela.
"Keby bol nepodpísal dobrovoľne bez súhlasu matičných orgánov zmluvu medzi maticou a Matičným fondom, tak by matica mala dnes v korunách o šesť miliónov plus úroky viac," podotkol súčasný predseda Matice slovenskej Marián Tkáč. "O nijakú stratu nešlo. Matičný fond kontrolovala Matica slovenská, takže nehrozilo, že tie peniaze za dlh uniknú," reagoval Markuš. Matičný fond je v súčasnosti v likvidácii. Televízia pripomína, že bývalý šéf matice čelí aj podozreniam súvisiacim s národným pokladom. "Veľká časť z neho totiž skončila v skrachovanej nebankovke. Aj túto kauzu preveruje polícia," dodala televízia.

V súvislosti s defraudáciou finančnej časti Národného pokladu Matica podala na prokuratúru na jeseň roku 2013 na Jozefa M.  a dvoch spolupáchateľov podnet za podozrenie zosnovania organizovanej skupiny, ktorá mala práve zdefraudovať takmer 1 milión eur prostredníctvom nebankovky Podielové slovenské investičné družstvo (PDSI). Túto agendu v Matici rieši 1. podpredseda J. Šimonovič, ktorý 15.10.2014 stretol na trestnom odbore Generálnej prokuratúry SR s jej šéfom prokurátorom P. Šufliarskym. Podľa rokovaní, v krátkom čase by prokuratúra oficiálne stanovisko o postupe vo veci. O výsledkoch rokovania budeme informovať,

 

Text vyšiel na portáli: http://www.topky.sk/cl/10/1430949/Exsef-Matice-slovenskej-je-trestne-stihany-pre-nakladanie-s-majetkom

Foto: www.pluska.sk, snn



2 Komentárov

  • Odpútať pozornosť od súčasnej situácie v Matici slovenskej. Neprešlo obvinenie nevinných,tak poďme odznova!
    Ružena Dorčáková,členka KR MS KE

  • Po prečítaní článku si kladiem otázku: Nie je dnes v MS podobná situácia? Nespáchal aj súčasný predseda MS Marián Tkáč podobný " obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku", keď ako predseda a štatutárny orgán minul v posledných rokoch bez vedomia výboru, ako píšete vy: " bez poverenia či súhlasu regulérnych matičných orgánov" 650 tisíc €, teda sumu ešte vyššiu ako jeho predchodca?

    Eva Garajová, členka výboru Matice slovenskej

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.