FEJTÓN Horormakeri

thumbnail

Pekne som si zavaril. Skupinu ľudí, ktorí vidia svoje poslanie v marení práce iných, som pre seba nazval Brigádou kapitalistickej práce, a až potom som nad tým názvom uvažoval. Nesedel mi na to, čo tí ľudkovia stvárali. Za kapitalizmu sa predsa aj budovalo, ale na túto skupinu mi pasoval skôr názov Brigáda ničenia práce. Znelo to výstižnejšie.

Boli to predsa rodení šašovia. Zvláštne humorné potešenie mi vždy spôsobujú hneď svojím nástupom. To nie je obyčajný, ľudovo povedané, príchod, to je priam operné entrée. Človek čaká, že sa z pozadia ozve Ľahká jazda od Franza von Suppé alebo predohra z Verdiho Aidy. Súmerne sa rozostavia okolo kamier prajnej televízie a predvedú svoj výstup, do poslednej bodky rozmyslený, aby pôsobil krajne dramaticky. Majú prečo, veď idú hrať sudičky. Síce rozprávkové bytosti, ale keď môže v Rusalke spievať Vodník, prečo by vzdelaní ľudia nemohli zobrať na seba rolu sudičiek? Pôvodne remeslom sudičiek bolo predpovedať budúcnosť, aktuálne sudičky snívajú o minulosti. Zaujímavá inovácia! Nasleduje dôsledné odsúdenie všetkého súčasného, čím sa nenásilne prenesú na všetku súčasnosť a majstrovsky všetko zlé zvalia na vládu. Ich majstrovstvo je také dokonalé, že ak by bolo niečo, čo sú ochotní uznať za prospešné Slovensku, to presadili, vybojovali a zrežírovali Oni. Správne gramaticky Ony, sudičky. Prorokujú chmúrny osud krajine, v ktorej žijú. Všetko s pevným ručením. Teda nie s obmedzeným ručením, ako sa zvyknú prezentovať renomované firmy. Isto aj preto, že si nie sú isté svojou súdržnosťou – dokazujú ju širokým komparzom, ktorý ich obklopuje a dodáva sudičkám nielen rozumy, ale najmä pocit širokej veľkosti a širokého velikášstva.

A ohurovaný a ohúrený divák v pohodlí svojej obývačky si odskočí pozrieť najnovší výpis účtu zo svojej banky, uvažuje, či nevymeniť všetky žiarovky v byte za bývalé dvadsaťpäťky. Zapochybuje či vôbec v byte kúriť, či by nestačilo temperovať ako kedysi dávno v Ceausescovom Rumunsku, kde sa „kúrilo“ s hornou hranicou na plus trinásť stupňov Celzia. Divák vybavený slabšou nervovou sústavou zúfalo hľadá kvalitný povraz, keď ho cestou do pivnice či na povalu zastaví hurónsky rehot tvorcu nezničiteľnej relácie Nikto nie je dokonalý. Vraj test národa. Uvedomí si pominuteľnosť sveta, vecí a železné nervy televízneho diváka. Vypne televízor a uľahčene si oddýchne. Ušetrí čosi na elektrine a na svojom zdraví.

Najlepší nápad, aký mu mohol prísť na um.

Kalo UHRÍK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.