Financovanie ustanovizne je biedne

thumbnail

Predseda parlamentu Boris Kollár navštívil Maticu slovenskú. „Financovanie Matice slovenskej je biedne a hanbou národa,“ uviedol predseda Národnej rady SR Boris Kollár (SME RODINA) počas svojej návštevy na pôde Matice slovenskej koncom mája. Ako druhý najvyšší ústavný činiteľ ocenil  úsilie všetkých matičiarov, združených v miestnych odboroch, pri posilňovaní slovenských tradícií, kultúry a vedy. Vo svojom príhovore kritizoval výšku štátnej dotácie, ktorú označil za biednu. Počas svojej návštevy si v druhej budove MS prezrel časť matičnej činnosti.

Predseda MS Marián Gešper predstavil predsedovi Národnej rady SR Borisovi Kollárovi dejiny ustanovizne, portréty predsedov a správcov MS, ako aj najkrajšie slovenské kroje a historické uniformy zo Šatnice MS. Za prítomnosti predsedníctva ustanovizne a médií mu odovzdal aj knižné dary z matičného vydavateľstva.

  • ŠTÁTOTVORNÁ NÁVŠTEVA

Riaditeľ Archívu MS Pavol Madura prezentoval vzácne vyšívané historické Stanovy MS. „Je to pre nás veľká česť, že ústavný činiteľ a predseda NR SR navštívil Maticu slovenskú, čo vnímame ako návrat k slovenským štátotvorným koreňom. Členovia a funkcionári MS boli zároveň funkcionármi Slovenskej národnej rady, preto je tento návrat štátu k Matici slovenskej o to symbolickejší, čo je veľmi dôležité pre súčasnú dobu a podporu národnej a občianskej spoločnosti,“ uviedol predseda MS Marián Gešper.

Rokovanie delegácií MS a Národnej rady SR sa zameralo na predstavenie dejín a činnosti ustanovizne, ako i na jej celkový význam pre slovenský národ. V rozhovoroch sa dotkli aj témy tzv. Národného pokladu. V delegácii MS boli prítomní predseda MS Marián Gešper, správca MS Maroš Smolec, predseda Dozorného výboru MS Štefan Martinkovič, prvý podpredseda MS Marek Hanuska, druhý podpredseda MS Marek Nemec, primátor mesta Martin Ján Danko a primátor mesta Partizánske Jozef Božik. Na záver v Parku sv. Cyrila a Metoda predseda Národnej rady SR Boris Kollár položil kytice k bustám svojich predchodcov Jozefa Miloslava Hurbana a Matúša Dulu, ktorí ako predsedovia Slovenskej národnej rady boli zároveň aj zakladajúcimi členmi Matice slovenskej. Vo svojom príhovore ocenil  úsilie a nadšenie všetkých členov miestnych odborov Matice slovenskej. „Bez ich zapálenia pre prácu a ich entuziazmu by činnosť Matice nebola taká, aká dnes je. Pevne verím, že ich nadšenie pre slovenskú históriu, kultúru, pre naše tradície im vydrží aj do budúcnosti, a v tomto im chcem vyjadriť moju plnú podporu.“ Pripomenul tiež, že práve vďaka Matici slovenskej sa Slovákom podarilo v 20. storočí sformovať sa na moderný európsky národ, ktorého emancipačné snaženie bolo zavŕšené v roku 1993 vznikom samostatnej Slovenskej republiky.

  • AJ PÁDY

Predseda Národnej rady SR ďalej skonštatoval, že Matica slovenská mala počas svojej činnosti svoje hviezdne obdobia, ale mala aj svoje pády. „Áno, nebolo to pekné, keď táto inštitúcia robila politiku. Treba jasne ľuďom odkázať, že nové vedenie Matice slovenskej politiku nerobí. Neutieka sa k žiadnej politickej strane ani k nezmyslenému nacionalizmu.“ Počas tlačovej konferencie padla aj otázka týkajúca sa financovia Matice slovenskej zo strany štátu. „Veľmi ma mrzí, že Matica slovenská sa stará o tisíce detí, stovky kultúrnych ustanovizní, folklórne súbory a takto biedne ju financovať je hanba slovenského národa!“ Predseda MS Marián Gešper sa tiež vyjadril k Národnému pokladu. „Matica slovenská bola rovnako poškodená ako mnohé iné subjekty. Bohužiaľ, za danú vec zodpovedala Nadácia Matice slovenskej, ale jeho kovová časť je bezpečne uložená v trezore matičnej budovy a obrazy sú momentálne vystavené v priestoroch budovy Slovenského rozhlasu.“

  • VLASTENECTVO

„Matica slovenská zohráva dôležitú úlohu aj dnes, keď je jej cieľom budovať predovšetkým v mladých ľuďoch vzťah k našim dejinám a k našej kultúre, čo pokladám za nesmierne dôležité. Som rád, že na Slovensku máme takúto inštitúciu, ktorá sa venuje deťom, edukuje ich a zároveň svojou činnosťou podporuje folklór a divadelníctvo. Teší ma, že som tu dnes mohol byť. Budem brániť túto najstaršiu slovenskú národnú ustanovizeň,“ dodal na záver B. Kollár.

Matej MINDÁR – Foto: NR SR, SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.