Futbalové jubileum bez fanfár a slávy

thumbnail

Kvalitní legionári môžu súťaž spestriť, pevné piliere tímov majú však tvoriť našinci. Naša najvyššia futbalová súťaž vstúpila do jubilejného tridsiateho ročníka. Stalo sa tak bez fanfár, pompéznosti, teda celkom skromne a v tichosti.  Ťažko povedať prečo, veď slovenský futbal za tie roky, teda od sezóny 1993/1994, niečo dokázal. Z pohľadu štátnej reprezentácie nároční fanúšikovia určite očakávali viac, ale mnohí  hráči, ktorí v I. slovenskej lige  ‒ bez ohľadu na to, aké pomenovania a prívlastky doteraz mala ‒ začínali, preslávili slovenský futbal v mnohých exkluzívnych kluboch doslova na všetkých kontinentoch.  Mená ako Peter Dubovský, Ľubomír Moravčík, Marek Mintál, Róbert Vittek, Szilard Németh, Dušan Tittel, Ján Mucha, Miroslav Karhan, Stanislav Šesták, Kamil Čontofalský, Vladimír Janočko, Vratislav Greško, Samuel Slovák, Marek Hamšík, Juraj Kucka, Martin Škrtel, Milan Škriniar, Róbert Mak, Stanislav Lobotka, Peter Pekarík a mnohých ďalších s úctou a uznaním vyslovujú na mnohých miestach na celej planéte.

LIGA BEZ REPREZENTANTOV

Generácia terajších päťdesiatnikov je stále presvedčená, že za ich čias, teda v deväťdesiatych rokoch ešte minulého storočia, bola naša I. liga lepšia, než je teraz. Prečo? Z jednoduchého dôvodu. Vtedy ešte prevažná väčšina slovenských futbalových reprezentantov pôsobila v domácich kluboch, a to sa muselo prejaviť na ich kvalite. V súčasnosti je skutočne skôr výnimka objaviť reprezentanta v našej najvyššej súťaži. Agenti sa usilujú predať talentovaných a skutočne perspektívnych futbalistov do zahraničných klubov už v ich juniorskom veku, žiaľ, často s požehnaním rodičov. V takýchto prípadoch uspejú skutočne iba tí najodolnejší a na druhej strane aj veľké talenty často zakrpatejú. Na Slovensku máme pomerne veľa futbalových priaznivcov, ktorí celé roky zbierajú rôzne štatistické údaje súvisiace s domácou elitnou futbalovou súťažou. Čísla a tabuľky však zaujímajú aj tých, ktorí nepatria medzi ich vyslovených milovníkov. Uveďme, že Slovan Bratislava má už dvanásť trofejí za zisk majstrovských titulov, z nich má štyri za uplynulé roky nepretržite od roka2019. S odstupom za belasými nasleduje MŠK Žilina so siedmimi prvenstvami, Inter Bratislava, Artmedia  Na súpiskách dvanástich účastníkov najvyššej súťaže je dohromady 307 hráčov, najviac ich má FC DAC Dunajská Streda – až 30, o jedného menej Slovan Bratislava a Ružomberok, najmenej – 24 ‒ FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble. Z uvedeného počtu prvoligistov je až (alebo iba?!) 45 debutantov, najviac ich majú nováčikovia Podbrezová a Skalica po 9, Banská Bystrica 7, najmenej Dunajská Streda – v poradí tretieho z piatich (!) brankárov Attilu Horvátha..

MNOHO  LEGIONÁROV

Ešte nie tak dávno popredné osobnosti slovenského futbalu upozorňovali na to, že v I. slovenskej lige pôsobí veľa legionárov. Čo už, aj v najpopulárnejšom športe na svete vládne globalizácia a futbalisti zo zahraničia, legionári, sa na našich trávnikoch stali úplnou samozrejmosťou. Aj to, že ich v jednom súťažnom ročníku bolo na dvanástich súpiskách vyše sto! V predchádzajúcom ročníku 2021/2022 ich na začiatku bolo presne 111, v tomto „iba“ deväťdesiat. Nie tak dávno sa trebárs stávalo, že najslávnejší slovenský klub Slovan Bratislava na trávniku reprezentovalo desať futbalistov cudzincov a jediný Slovák – brankár Dominik Greif. V súťažnom ročníku 2021/2022 hral bez legionárov iba MFK Ružomberok a dokázal len so slovenskými hráčmi skončiť nečakane vysoko – hneď za majstrovským Slovanom! V tomto súťažnom ročníku sa k Liptákom pridal aj klub  spod Urpína. Na druhej strane najviac futbalistov zo zahraničia má na svojej súpiske žitnoostrovský DAC – až 21 (!) zo 16 krajín, čo predstavuje až 70 percent z celkového počtu troch desiatok mien na súpiske. Bratislavský Slovan prihlásil do jubilejného prvoligového ročníka 29 futbalistov, z toho päť brankárov (!), z nich je 18 cudzincov z 12 štátov, teda aj tu prevládajú legionári – 62 percent. V prvom momente by ste ani neuverili údaju, že po našich prvoligových trávnikoch pobehujú hráči z 34 krajín. Sú medzi nimi aj z takých exotických štátov, ako sú Argentína, Brazília, Panama, Južná Kórea, Japonsko, Pobrežie Slonoviny, Kolumbia, Gambia, Kapverdské ostrovy, ale tiež  z Holandska, Francúzska, Belgicka, Nemecka, Fínska, Anglicka, USA, Portugalska, Grécka, Rakúska, Chorvátska, zo Španielska, z Cypru, zo Švajčiarska...  Pre objektívnosť však musíme zdôrazniť, že niektorí futbalisti z týchto krajín sú tamojší naturalizovaní cudzinci z balkánskych regiónov alebo z Blízkeho východu.

■ KDE SÚ DOMÁCI?  

V jedinom slovenskom športovom denníku majú určite dosť odborníkov na futbal, a preto môžeme veriť ním zostavenej tabuľke hráčov, ktorí počas uplynulého ligového ročníka 2021/2022 podávali najstabilnejšie výkony. Sú v nej, samozrejme, aj mená zahraničných futbalistov, ale jednoznačnú prevahu majú hráči, ktorí sa narodili na Slovensku a sú odchovancami našich klubov. Najvyššiu priemernú známku s číslom 7,5 bodu z desať možných dostal Vladimír Weiss. Za ním nasleduje Ibrahim Rabiu so 7,25 bodu, obaja sú síce hráčmi majstrovského Slovana, ale Rabiu má stále svoj domov v Nigérii. Za dvojicou belasých sa umiestnilo kvarteto slovenských hráčov v poradí Dalibor Tkáč (Ružomberok) 7,19 b., Ľubomír Belko (Žilina)7,13 b., Ivan Krajčírik  a Matej Kochan (obaja Ružomberok) po 7 b., rovnaký počet nazbierali aj Enis Fazlagič, rodák zo Severného Macedónska, hráč Žiliny, a Martin Škrtel (Trnava). Nasledujú Alexander Mojžiš (Ružomberok) 6,92 b. a Čech Jaromír Zmrhal (Slovan) 6,86 b. Znamená to, že medzi najstabilnejšími a najlepšími má víťaz ligy troch hráčov, z toho dvoch legionárov, ale korunný princ ligy Ružomberok až štyroch, pričom všetci vyrástli na slovenských trávnikoch. Tieto noviny po každom kole zverejňovali aj ideálnu zostavu. Aj tu dominovali slovenskí hráči, najčastejšie ‒ až desaťkrát ‒ sa v nej objavili mená Vladimíra Weissa ml. a Mateja Kochana. O raz menej Alexandra Mojžiša;  Martin Škrtel sa do jedenástky kola dostal osemkrát, sedemkrát Martin Regáli a Ivan Krajčírik (obaja Ružomberok), ako aj Ibrahim Rabiu, šesťkrát žilinský hráč Vahan Bičachčjan z Arménska, za ktorým nasledujú Jakub Kadak (Trenčín) s piatimi nomináciami a Matej Madleňák a Lukáš Fabiš (obaja Ružomberok) so štyrmi. Z tohto prehľadu vyplýva, že v teoreticky najlepšej jedenástke ligy má Ružomberok až šesťnásobné zastúpenie iba slovenskými futbalistami.   Dať jednoznačnú prednosť slovenským hráčom sa Ružomberku skutočne vyplatilo. Veď jediný cudzinec  Tihomir Kostadinov zo Severného Macedónska v jeseni nastúpil v deviatich zápasoch, odohral 559 minút a dal jeden gól. Vynikajúcu odvetnú časť ligového ročníka už plne odohrali iba slovenskí futbalisti, ktorí sa postarali o najväčšie prekvapenie sezóny – 2. miesto v konečnej tabuľke hneď za favorizovaným Slovanom!

NAKLONILI SI ŠŤASTENU

V predchádzajúcich dvadsiatich deviatich ročníkoch sa ani raz nestalo, aby I. liga mala až troch nováčikov. Úplne zaslúžene sa do nej dostal víťaz II. ligy FK Železiarne Podbrezová, ale i MFK  Banská Bystrica, ktorá obsadila 2. miesto za železiarmi, a dokonca aj MFK Skalica z tretej pozície v konečnej tabuľke II. ligy.  Stalo sa tak len preto, lebo Senec a Senica nesplnili požadované licenčné kritériá. Úprimné poľutovanie si skutočne zaslúži ŠKP Sereď, ktorý v konečnej prvoligovej tabuľke 2021/2022 obsadil vynikajúce 5. miesto, čo znamená, že po skončení dlhodobej časti prvoligového ročníka sa umiestnil v skupine, ktorá bojovala o majstra, resp. o korunného princa! Seredčania dokázali, že ani vo futbale peniaze nie sú všetko, veď ich podmienky, platy i prémie sa dali porovnávať s tými, ktoré na Slovensku majú treťoligové celky. Futbalisti Serede ich mali možno ešte skromnejšie. Žiaľ, takto sa to skončí vtedy, keď mesto i ďalšie inštitúcie sa k svojim futbalistom zachovajú macošsky. Pritom išlo o najlepšie umiestnenie Serede v bohatých futbalových dejinách tohto mesta. Škoda...

PROGNÓZY EXPERTOV        

Podľa našich expertov Slovan Bratislava získa v tomto ročníku ďalší, v poradí už piaty titul po sebe. Veď má ešte drahší a kvalitnejší tím ako pred rokom. Ale... Ani vedeniu klubu, ani jeho priaznivcom to stačiť nebude.  Belasí štyrikrát za sebou skončili v 2. predkole Ligy majstrov, a tak dvere elitnej európskej klubovej súťaže sú stále pre nich zatvorené. Napriek tomu, že klub má k dispozícii 18 cudzincov. Niektoré naše bývalé hviezdy z trávnikov si však myslia, že tých zahraničných hráčov máme až priveľa a vždy sa od nich očakáva, že budú výrazne lepší než domáci futbalisti, ale v našich zemepisných šírkach to nie je asi celkom tak. Kvalitní legionári si hľadajú iné ligy, než je tá slovenská. Čo už. Nič proti zahraničným futbalistom v slovenskej I. lige. Mali by však byť jej ozdobami, a nie prehliadkou priemerných hráčov s nevýraznými výkonmi. Veď aj vo futbale platí, že menej je niekedy viac...

 

Vladimír MEZENCEV ‒ Ilustračné foto: pixabay.com



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.