Havranova relácia v STV

thumbnail

Neuveriteľné! Slováci si platia za svoje hanobenie vo verejnoprávnej RTV:. A najnovšie už hanobenie dvojnásobné. Vedeniu televízie nestačila jedna kontroverzná diskusná relácia Pod lampou, ktorá vygumovala Slovákov a Slovensko zo zemského povrchu, a tak pristúpila k novému podobnému projektu s názvom Večera s HVRN.

Zhavranený svet

Jej dve prvé relácie boli skôr znôškou slov bez logiky obsahu, ale tretia sa moderátorovi, údajne ľavicovému novinárovi Michalovi Havranovi, skutočne „vydarila“. Ak sa pokladá za ľavicového, tak iba v intenciách prekonaného komunistického internacionalizmu. Hovorilo sa o mýtoch a identite národa. Mottom bolo, že ak sa Slovák nevcíti do osoby Róma, Maďara, Žida a tak ďalej, nepochopí „čaro svojej identity“. Zato sa Michal Havran „vcítil“ do osoby Slováka. V úvodnom filme dal odznieť takým paleontologickým urážkam Slovákov, ako že „slovenskí hokejisti si pri hraní slovenskej hymny odpľúvajú“, tupení slovenskej ústavy, že by tam malo byť, že „každý Slovák musí denne zjesť dvadsať deka bryndze“, že Tatry sú hanbou Slovenska, že Jánošík bol obyčajný zlodej, nie národný hrdina, že slovenská gramatika a jazykovedný ústav sú obyčajným prežitkom. Nasucho neobišiel ani generál Milan Rastislav Štefánik. Zanechal po sebe iba názov obce Štefanová, inak sa vyvaľoval na ostrovoch v zámorí a díval sa na hviezdy. A to „za naše peniaze“. „Čo také veľké pre nás urobil?“ pýta sa protagonista úvodného filmu. Do Andreja Hlinku sa predfilm nepustil, lebo naňho platí zákon, čo je vraj neférové. Ani Michalovi Havranovi sa zákon nepáči, ale mal radosť, že účastníci diskusie, ktorí sa na tomto paškvile rehotali, až stratili hlas, neboli ním nijako pohoršení. A zostali presvedčení, že sa nepohoršil nik na Slovensku.

Základnou otázkou diskusie bolo, čím sa majú Slováci reprezentovať, či sa majú držať svojich mýtov a ako dosiahnuť, aby „multietnicita sa stala ich hlavným identifikačným znakom“. V neposlednom rade aj to, čo majú so svojím štátom robiť. Pokiaľ ide o štát, podľa protagonistov relácie vôbec nevznikol, iba „sa nám prihodil“. Účastníci besedy sa zhodli aj na tom, že „Slovensko nikdy nemalo existovať“. Vraj Slovenská republika vznikla iba tak – „šiki-miki“. Rovno sa pýtali: „Čo je to za ,zviera‘, čo tu existuje?“ „Veď ľudia ho nechceli!“ Teda ani nevyhnutnosť existencie štátu Slovákov neexistovala. Vznikol iba na truc maďarskej menšine.

Účastníci diskusie sa najviac obávajú sebautvrdzovacej funkcie národných mýtov a mrzela ich slovenská nepoddajnosť a odolnosť. Ale pozor! Tá vraj hraničí s idiotizmom. Zaznela aj poplašná správa, že opäť k nám prídu ruské tanky – „veď v roku 1992 sme ani netušili, čo sa stane 1. januára 1993“. Súdny divák by si myslel, že relácia Pod lampou vyčerpala protislovenské výpady. Ale prišla nová krv – ešte jedovatejšia. A šéf RTV: sa snaží Slovákov presvedčiť, aby platili vyššie koncesie...

Peter JÁNOŠÍK

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.