História a súčasnosť prezidentskej čestnej stráže

thumbnail

 Ojedinelá kniha Juraja HRADSKÉHO o jednom zo symbolov slovenskej štátnosti. V kníhkupectvách sa objavila nová kniha z dielne Vydavateľstva Matice slovenskej so zaujímavou témou vyjadrenou v názve: Čestná stráž prezidenta Slovenskej republiky – História a súčasnosť. Jej autorom je Juraj HRADSKÝ – spisovateľ, publicista, výtvarný umelec, ktorý má vo svojej bibliografii už viacero knižných publikácií o starej Bratislave a venuje sa vojenskej histórii, najmä dejinám tzv. chladných zbraní.

  • Čo vás viedlo spracovať túto ojedinelú tému?

O Čestnej stráži prezidenta SR (ČS PSR) vyšlo od roka 1993 niekoľko článkov a jedna interná publikácia venovaná histórii tohto útvaru, ale doteraz nikto na Slovensku nespracoval systematicky jej dejiny a  korene od najstarších čias po súčasnosť. Keďže ako výtvarník  spolupracujem s ČS PSR už od roka 1993 a zároveň sa venujem vojenskej histórii, už pred ôsmimi rokmi som sa pustil do písania tejto knižky. Potom to už bolo o dohľadávaní faktov, fotografií, spomienok, oslovovaní kompetentných z radov historikov, zberateľov, nadšencov a, samozrejme, veliteľov a členov ČS PSR. 

  • Čo v knihe čitateľ nájde?

Podľa mojej skromnej mienky veľa zaujímavého. Inštitút čestných stráží má svoje korene v dávnej minulosti, v elitných jednotkách telesnej stráže významných panovníkov. Tieto korene sú spojené s množstvom zaujímavých až exotických faktov, ktoré som sa usiloval stručne zachytiť. História samotnej slovenskej, predtým česko-slovenskej čestnej stráže siaha k začiatkom konštituovania prvej ČSR (1918). Hradná stráž sa stala súčasťou symbolických atribútov rodiaceho sa štátu. Jej príslušníkmi boli spočiatku skúsení vojaci pôsobiaci v zahraničných légiách. Na Slovensku vznikla jednotka na ochranu prezidenta v období rokov 1939 – 1945. Jej konštituovanie s rôznymi názvami trvalo počas celej existencie Slovenského štátu. Po vojne bola pražská Hradná stráž obnovená. Keď v roku 1968 vznikla česko-slovenská federácia, v Bratislave vznikol Pluk čestnej stráže s pôsobnosťou na území SSR, ktorý mal zabezpečovať slávnostné akcie počas návštev štátnych delegácií atď. Po roku 1989 prišli ďalšie radikálne zmeny a vznik samostatnej Slovenskej republiky priniesol aj budovanie novej jednotky ČS PSR.

  • Aký názor na novú knihu má veliteľ ČS PSR plk. Ing. Branislav Vavrinec?

Tento rok je pre ČS PSR jubilejný; pripomíname si dvadsiate výročie vzniku nášho útvaru. Bol síce konštituovaný už v roku 1993, ale proces jeho kreovania sa zavŕšil až v roku 2001, keď sa dovtedajší Pluk čestnej stráže rozdelil na Čestnú stráž ozbrojených síl slovenskej republiky (ČS OSSR) a samotnú ČS PSR. Pri tejto príležitosti prezentujeme príslušníkom ČS PSR historické míľniky existencie útvaru a vyjadrujeme vďaku za vysoko profesionálne plnenie úloh. Spomíname tiež na našich predchodcov. Preto má táto kniha pre nás osobitý význam. Je to prvá publikácia, ktorá verejnosť informuje o organizácii a zákonných povinnostiach ČS PSR a o tom, akým spôsobom ich tento útvar napĺňa. ČS PSR  je súčasťou budovania štátneho ceremoniálu na najvyššej úrovni. Zároveň tento ceremoniál rozvíjame pre budúcnosť. Štátny ceremoniál má hlboký emocionálny, ale aj estetický a etický obsah vo vzťahu k úradu prezidenta. Vyjadruje aj schopnosť štátu vzdať úctu návštevám na najvyššej úrovni. Kniha zviditeľňuje osudy a úsilie ľudí, ktorí tvoria históriu a súčasnosť ČS PSR.

  • Služba príslušníka čestnej stráže iste prináša veľkú zodpovednosť, ale aj dosť zaujímavých situácií...

Rozhodne. V čase návštev verejnosti v prezidentskom paláci si niekedy vojaci stojaci na čestnej stráži po návštevách stredných škôl nachádzali vo vrecku uniformy telefónne čísla mladých slečien. Raz po príhovore istého pána generála, v ktorom spomenul v určitom kontexte myšlienku „čestná stráž je databanka slovenského národa“,  bol  na útvar doručený list so žiadosťou istej dámy, že by si rada založila rodinu...

  •  Čo o publikácii mieni autor doslovu k nej, odborník na vojenskú históriu, ktorý pôsobil ako kurátor zbierky historických zbraní Historického múzea SNM v Bratislave, Mgr. Pavel Habáň?

Zúčastňoval som sa na konzultáciách o výtvarných návrhoch zbraní pre ČS PSR v historických uniformách, ktoré pripravil Juraj Hradský. Dôstojne slúžia svojmu čestnému cieľu – reprezentácii úradu prezidenta SR. Verím, že aj táto kniha je príhodným, reprezentatívnym príspevkom k poznaniu histórie i súčasnosti nášho elitného útvaru. Zostáva mi iba zablahoželať autorovi k vydarenému dielu a zaželať knihe úspech a najmä veľa spokojných čitateľov.

Prezentácia nových uniforiem Čestnej stráže prezidenta SR

Knihu si môžete zakúpiť cez webovú stránku www.vydavatel.sk

Zhováral sa Stanislav MUNTÁG - Foto: autor



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.