Hnusota je len tak lenivieť a hlivieť

thumbnail

Ak by išlo sebectvo bokom, urobili by sme toho podstatne viac a rýchlejšie. Romana TABÁK je bývalá slovenská profesionálna tenistka a teraz poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky. V juniorskej kategórii patrila medzi najlepšie tenistky sveta. V roku 2008 sa prebojovala do semifinále juniorských turnajov vo Wimbledone a v Roland Garros. Do parlamentu nastúpila v zostave OľaNO. V súčasnosti však pôsobí ako nezávislá poslankyňa. OĽaNO ju zo svojich radov vylúčilo preto, že ako poslankyňa v zmysle poslaneckého sľubu, ale aj Ústavy SR chcela vykonávať svoj mandát slobodne.

● Pani poslankyňa, matičiarov veľmi príjemne prekvapilo vaše nedávne rozhodnutie – citujeme vás: „Rozhodla som sa pre zakladajúce a podporujúce členstvo v MS.

- Presvedčila som sa o tom, že aj mladí ľudia majú blízko k národným ideám, a práve dnešné podujatie, na ktorom sa zúčastnilo celé množstvo mladých ľudí (odhalenie busty Š. M. Daxnera – pozn. red. SNN) ma presvedčilo, že má zmysel bojovať za našu demokratickú slovenskú štátnosť. Ako budúca členka Matice slovenskej by som sa rada venovala oblasti športu, a keďže má Matica slovenská aj športový odbor, rada sa zapojím aj do týchto aktivít.“ Vaše vyjadrenie bolo silnou podporou pre činnosť a úsilie matičiarov, zjavne teda nepatríte k tým politikom, ktorí doslova znevažujú a spochybňujú existenciu MS.
Myslím si, že slovenské tradície by sa mali zachovávať. Je zvláštne, že niektorí ľudia ju spochybňujú. Je to pre mňa akoby spochybňovali existenciu slovenského národa.

● Máte za sebou dráhu úspešnej športovkyne. V športe sa mimoriadne cení fair play. V politike sa, naopak, ak nie obchádza, tak aspoň podceňuje. Vy sa však z takej praxe vymedzujete... Prečo?

- Politika je iná ako šport. V politike viete byť úspešný, aj keď nehráte fair play, čo sa v športe nemôže stať. Vrcholoví športovci si museli svoje výsledky oddrieť. Podvádzaním by sa v športe vysoko nedostali.

● Myslím si, že ani mnohí vaši poslaneckí kolegovia, ani mnohé médiá akosi nechceli počuť vaše vyjadrenie, prečo ste nepodporili v hlasovaní pléna vydanie Roberta Fica na trestné stíhanie. Pritom rozhodne nie ste jeho politickou fanúšičkou. Skúste tento váš postoj vysvetliť aj našim čitateľom.

- Za svojím hlasovaním si stojím. Nechcela som sa podieľať na takejto politickej pomste. Verím, že spravodlivý trest pána Fica neminie a bude napokon odsúdený a stratí poslanecký mandát podobne ako pán Marián Kotleba.

● Vaša úcta k prísahe poslanca vás stála miesto v klube OľaNO. Ako ste to prijali a ako sa s tým zmierujete?

- Klub sa tak rozhodol a ja to akceptujem.

● V parlamente pôsobíte ako nezávislá poslankyňa, k akému politickému klubu, zoskupeniu či smerovaniu inklinujete?

- Stále sa cítim ako koaličná poslankyňa a verím, že ako koalícia máme ešte potenciál ľuďom ukázať, že sme to s našimi predvolebnými sľubmi mysleli vážne.

● Netrápi vás veľká nedôvera voličov v zákonodarný zbor, ktorý si, napokon, zvolili sami? Ako by bolo možné t

ento stav nedôvery zmeniť? Navonok totiž parlament skôr pôsobí ako slúžka moci, nie jej kontrolný a riadiaci orgán, ako mu to vyplýva z ústavy.

- Nedôvera občanov ma trápi. Trápi ma zároveň, že ľudia si neoverujú fakty a veria mnohým nezmyslom. V tomto vidím priestor na zlepšenie. Ľudí musíme vzdelávať a naučiť overovať fakty. Ja som napríklad typ političky, ktorá ľudí informuje o riešeniach, faktoch, schválených zákonoch a napríklad o tom, aké služby ponúka náš štát bezplatne. Iní sa venujú viac politickým bojom.

● Ste veselý bezprostredný človek, svoje chyby či omyly nemáte problém pokorne si priznať, viete však byť aj ostrá a v postojoch naozaj „tvrdá“. Je vám v tom niekto z našich či zo zahraničných politikov vzhľadom na vašu mladosť vzorom?

- V politike nemám vzory. Politikov treba kontrolovať, nie k nim vzhliadať. Každý politik je v niečom jedinečný a iný.

● Čo podľa vás treba v súčasnom období prioritne v záujme občanov riešiť?

- Momentálne si najväčšiu pozornosť zaslúži istotne pomoc ľuďom s nárastom spotrebiteľských cien. Inflácia nám vinou vojny a pandémie spôsobuje problémy, ktoré ohrozujú ľudí s nízkymi príjmami. Slovensko nie je jediná krajina, ktorá má s týmto problém. V Turecku je napríklad inflácia až 70-percentná.

● Viete pomenovať vaše sklamania z politiky, do ktorej ste vstúpili?

- Som sklamaná, že viac riešime politické boje ako pomoc ľuďom. Ak by išlo ego bokom, urobili by sme toho podstatne viac a rýchlejšie.

● Vráťme sa k Matici. Váš niekdajší stranícky predseda pred voľbami obchádzal aj matičiarov a sľuboval im veľkú podporu, no nič z toho. Vaša podpora teraz je nespochybniteľne morálna, vážime si ju, ale skúste niečo prezradiť z vašej budúcej práce pre Maticu a jej členov.

- Aby som to uviedla na pravú mieru. Na májovej schôdzi sme zvýšili príspevok Matici slovenskej z doterajších 1 344 600 na 1 500 000 eur. Tento zákon som svojím hlasovaním podporila. Príspevok by sa mal v budúcom roku opäť zvyšovať. Ako som už avizovala, rada by som sa angažovala v športovom odbore Matice slovenskej a bola prítomná na festivale, ktorý sa koná každé tri roky.

Čo by ste zo svojho srdca odkázali matičiarom, matičiarkam, držiteľom poslania nielen konzervovať, ale aj rozvíjať ich aktivity v regiónoch neraz iba za povestné pánboh zaplať?

- Odkázala by som im, aby nezabudli na výrok Ľudovíta Štúra: „Hnusota je lenivieť a hlivieť.“ Naša spoločnosť prechádza momentálne ťažkým obdobím, preto by sme si mali viac navzájom pomáhať a podporovať sa. V našom parlamente, keď sa prihováram školákom, vždy im pripomeniem, aby si každé ráno povedali: Som milý/-á, múdry/-a a dôležitý/-á.

Zhováral sa Ivan BROŽÍK ‒ Foto: archív (rt)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.