Hovorcovia budú mať tiež hovorcov?

VŠIMLI SME SI

Že sa na Slovensku stane biznisom všetko, čo sa ním len trochu môže stať, je známa pravda. Lenže biznisom je už aj vzdelávanie ‒ a to je skutočnosť nanajvýš  smutná. Je to správa, ktorá vypovedá o stave spoločnosti, o stave rezortu školstva, ale aj o školách a ich funkcionároch ako takých. Najlepšie totiž zarábajú na fabrikovaní „odborníkov“ na informatiku – prepotrebných možno ešte pred jednou dekádou, a takisto na „na všetko pripravených“ absolventov masmediálnych komunikácií akéhokoľvek druhu.

Štatistický úrad Slovenskej republiky vydáva hodnoverné údaje. V tých najnovších zo zberu dát v júli 2014 vysvitá, že v sledovanom období vzrástla zamestnanosť v informačných a komunikačných činnostiach o 12,2 percenta v porovnaní s rokom 2013. Mohlo by to byť pozitívne, ak by... V tých istých odvetviach neklesla priemerná reálna aj priemerná nominálna mzda. Tá druhá dokonca o celých päť percent. Je to najväčší pokles hlavného ukazovateľa príjmu na odvetvie na Slovensku.

Čo to znamená? Je to jednoznačný signál o nadbytku informatikov a masmediálnych komunikátorov na slovenskom pracovnom trhu. Ponúka sa aj protiargument – veď informatici zarábajú najviac a hovorcov dnes potrebuje už aj upratovačka v podchode, lebo v tomto štáte sa nikto nevyjadruje za seba, ale cez niekoho iného, ak vôbec. V každom prípade, masové prijímanie študentov na vysoké školy, ktorí si o štyri až päť rokov budú ťažko nachádzať mizerne platenú prácu, nie je nič iné, ako takmer podvodný, ale určite nemorálny biznis. Je nám všetkým na škodu, že prenikol už aj na akademickú pôdu.

(ib)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.