Hrdinský výsadkár bol Slovák, nie Čech!

thumbnail

Pripomíname si stopiate výročie narodenia Jozefa GABČÍKA, veliteľa operácie Antropoid. V týchto dňoch si na Slovensku a vo svete pripomíname stopiate výročie narodenia Slováka Jozefa GABČÍKA, vojaka exilovej česko-slovenskej armády vo Veľkej Británii. V najťažších časoch druhej svetovej vojny sa ako jediný Slovák – veliteľ skupiny česko-slovenských parašutistov – zúčastnil na odvážnej operácii s krycím názvom Anthropoid, ktorej cieľom bol atentát  na zastupujúceho ríšskeho protektora (Protektorát Čechy a Morava) Reinharda Heydricha.  Výsadkári  atentát uskutočnili 27. mája 1942 v Prahe a nacistický pohlavár zomrel po ňom na následky zranení. Statočnou smrťou umreli tiež účastníci operácie po zásahu nemeckých  jednotiek SS a gestapa v pravoslávnom Chráme sv. Cyrila a Metoda v Resslovej ulici. V kostolnej krypte padol aj Jozef Gabčík spolu s ďalšími šiestimi druhmi, ktorých udal a zradil ich spolubojovník Karel Čurda 18. júna 1942. Po atentáte Veľká Británia a neskôr i ostaní Spojenci anulovali platnosť Mníchovskej dohody z roku 1938.  Aj preto treba Gabčíkov odvážny čin a hrdinskú smrť pripomínať. Narodil sa ako najmladší zo štyroch súrodencov  8. apríla 1912 v obci Poluvsie pri Rajeckých Tepliciach. Po absolvovaní obecnej školy v Rajeckých Tepliciach odišiel v roku 1926 študovať do južných Čiech, kde sa vyučil za zámočníka. V roku 1932 nastúpil na vojenčinu v Košiciach. Po prezenčnej službe v roku 1934 podpísal trojročný záväzok ďalejslúžiaceho, počas ktorého ho povýšili na čatára. V roku 1937 ho prepustili do zálohy, ale v armáde ostal pracovať ako civilný zamestnanec v Žiline a neskôr vo vojenských skladoch v Skalke nad Váhom v okrese Trenčín.

PROTIFAŠISTICKÝ POSTOJ

Po vyhlásení Slovenského štátu odmietol vydať nemeckým dôstojníkom kľúče od tohto arzenálu. Po otvorenom incidente s fašistami zo skladu ukradol pištole a ďalší výzbrojný materiál a ušiel do Poľska. V Krakove sa prihlásil do novovznikajúcej zahraničnej česko-slovenskej vojenskej jednotky. Pravdepodobne sa už tu prvý raz stretol  a spoznal s  Janom Kubišom, ktorý pochádzal s Moravy. O niekoľko týždňov opustil Poľsko a loďou sa vydal do Francúzska. Istý čas strávil vo francúzskej cudzineckej légii. Po vypuknutí druhej svetovej vojny sa začala vo Francúzsku formovať aj česko-slovenská armádna jednotka, do ktorej vstúpil. Po kapitulácii  Francúzska sa spoločne s jej príslušníkmi presunul do Veľkej Británie...

 ■ TAJNÁ OPERÁCIA

V roku 1941 už ako rotmajster sa spolu s Janom Kubišom  začal pripravovať na operáciu Anthropoid, ktorej cieľom bola likvidácia zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Výcvik prebiehal u britských špecialistov z Veliteľstva zvláštnych operácií (Special Operations Executive – SOE). Neskôr pokračoval  v Škótsku so   zdokonaľovaním sa v streľbe.  Príprava na tajnú operáciu sa zavŕšila na česko-slovenskej zdokonaľovacej stanici (STS-2).

Na konci roka 1941 zoskočili spolu s Janom Kubišom v Protektoráte Čechy a Morava obsadenom Nemcami. Na nepriateľskom území používal krycie meno Zdeněk. Počas päťmesačného pobytu v Prahe mal aj vážnu známosť s Annou Malinovou, ktorú krátko po atentáte gestapo zatklo a koncom roka 1942 ju za pomoc parašutistom popravili v koncentračnom tábore Mauthausen.

Gabčík s Kubišom, ktorý používal konšpiračné meno Ota Navrátil, intenzívne hľadali v Prahe vhodnú príležitosť na atentát. Zámok v Panenských Břežanoch, kde Heidrych žil s rodinou, bol starostlivo strážený. Výsadkári hľadali iné miesto, bokom od policajných staníc a vojenských stráží. Sústredili sa na mestskú časť Libeň, ktorou protektorov mercedes prechádzal smerom na Hradčany. Na auto čakali traja parašutisti (aj s Josefom Valčíkom), pripravení  v križovatke  medzi Kirchmayerovou ulicou a ulicou V Holešovičkách. Po prvom neúspešnom pokuse, keď sa Gabčíkovi zasekol samopal Sten-Gun Mk II, pohotovo zareagoval Kubiš, ktorý hodil pod Heydrichovo auto granát...

Druhý najmocnejší predstaviteľ SS v Tretej ríši Reinhard Heydrich o sedem dní po diverznej akcii zomrel. Nemecké velenie pri pátraní po atentátnikoch rozpútalo krvavé represálie – vypálili a vyvraždili české obce Lidice a Ležáky len na základe nepatrných podozrení, pozabíjali vyše pätnásťtisíc Čechov ako prvých predstaviteľov inteligenčnej elity... Nemci vypísali za relevantné udanie odmenu milión ríšskych mariek!

A zradca sa našiel. Karel Šurda najprv poslal anonymné  udanie na policajnú stanicu v Benešove, kde menoval aktérov atentátu. O dva dni prišiel do pražskej úradovne gestapa osobne a „predstavil sa“: „Som anglický parašutista...“

Posledný úkryt výsadkárov bol pravoslávny Chrám sv. Cyrila a Metoda na Resslovej ulici v Prahe. Okrem Gabčíka a Kubiša sa tu skrývali ešte Josef Valčík, Adolf Opálka, Josef Bublík, Jan Hrubý, Jaroslav Švarc... Posledný boj parašutistov sa začal nadránom 18. júna 1942. Zásah takmer štyristo  príslušníkov jednotky SS Prag a gestapa sprevádzalo aj vytápanie krypty vodou  hasičskými hadicami...

Výsadkári nemali  šancu. Po dvojhodinovom boji Gabčík spolu s ostanými si radšej poslednými nábojmi zvolili dobrovoľnú smrť..

 ■ ČECH ZO SLOVÁKA

Jozef Gabčík je viac známy a populárny vo svete, ale najmä v Čechách, ako na Slovensku. Česi s typickou príčinlivosťou zamlčujú jeho slovenský pôvod. Balamutia najmä českú mládež, že Česko-Slovensko bol čisto český štát bez slovenskej identity a Jozefa Gabčíka opisujú ako českého veliteľa operácie Anthropoid len preto, že v osobných dokladoch používal českú verziu mena Josef. Vinou Čechov má nepresné vedomosti o jeho skutočnom pôvode aj zahraničná verejnosť. Vrcholom dezinformácií bol americký film z roku 1975 o atentáte na Heydricha  Operácia Daybreak v koprodukcii USA, Česko-Slovenska a Juhoslávie, v ktorom Jozefa Gabčíka hral britský herec Anthony Andrews. Vo vedľajších úlohách sa objavili i známi českí herci Josef Abrhám, Jiří Krampol a Vítězslav Jandák. Na začiatku deja sa objaví Gabčík a predstaví sa ako: „Gabčík,  pane, Jozef Gabčík. Narodený v Plzni, zámočník...“  Angličania by na túto drzosť reagovali svojím: „No comment!“

V roku 2016 sa v našich kinách objavil nový britský film, ktorý sa odohrával v časoch atentátu s názvom Operácia Anthropoid  v koprodukcii Veľkej Británie, Česka a Francúzska, kde si Jozefa Gabčíka zahral írsky herec Cillian Murphy. Na nemenovanej slovenskej  internetovej stránke sa dalo čítať, že britskí filmári preslávili Slovensko vďaka tomuto filmu. Na porovnanie český internetový prameň uvádzal, že „režisér Ellis před novináři ocenil statečnost českých parašutistů, kteří jsou hlavními hrdiny filmu“.

GABČÍK A DNEŠOK

Bohužiaľ, opäť sa potvrdilo, že Česi úmyselne zamlčujú Gabčíkov slovenský pôvod a nahradzujú ho českou kamuflážou o ňom. Vo filme síce zaznie, že pochádzal zo Slovenska, ale konkrétne miesto jeho narodenia nie je uvedené. Ján Kubiš je oveľa konkrétnejší, keď spomína moravskú obec Dolní Vilémovice ako miesto, odkiaľ pochádza. Asi toľko britskí tvorcovia preslávili Slovensko... Po oslobodení Česko-Slovenska Jozefa Gabčíka povýšili do hodnosti kapitána in memoriam. V roku 1948 bola na jeho počesť na južnom Slovensku obec Beš (maďarsky Bős) premenovaná na Gabčíkovo, ktorá má od roku 2016 štatút mesta. Rovnaký názvov nesie aj neďaleké vodné dielo na rieke Dunaj. Na jeho rodnom dome v Poluvsí je umiestnená pamätná tabuľa a oproti rodnému domu stojí pamätník s jeho portrétnou bustou. Elitná súčasť našej armády nesie čestný názov Žilinský pluk Jozefa Gabčíka a pri vchode do kasární je umiestnený jeho pamätník. Športovci organizujú bežecké preteky s názvom Memoriál Jozefa Gabčíka. Pri príležitosti sedemdesiateho výročia ukončenia druhej svetovej vojny v roku 2015  prezident Andrej Kiska povýšil Jozefa Gabčíka do hodnosti brigádneho generála in memoriam.



1 Komentár

  • Palo

    Som stastny ze uz nezijeme s Cechmi v spolocnom state.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.