Predloha obálky Goebbelsovho románu na propagáciu prezidentky?

thumbnail

Zuzana Čapútová je prezidentka Slovenska. Rozhodli tak Slováci v demokratických voľbách. Je zrejmé, že bratislavská kaviavreň sa vytešuje. Avšak to, čo robili a robia preto, aby to tak dopadlo, prekračuje všetky medze vkusu, objektivity vnímania spoločenských javov. Okrem rozprávky pre deti o statočnej Zuzane bojujúcej proti zlu pred voľbami, / /viď link: https://snn.sk/…/zuzana-caputova-ako-dievca-ktore-sa-neba…

Hríbov .týždeň po voľbách porazil nezávislosť novinárskeho povolania, ale prerazil aj dno umeleckého vkusu a slušnosti. Uverejňujeme printscreen titulky 14 vydania jeho "objektívneho" týždenníka, ktorá sa objavila na webovej stránke https://www.tyzden.sk/. Na ilustrovanom obrázku je podobizeň, ktorá sa podobá na novozvolenú prezidentku. Vďaka našim čitateľom sme zistili, že predlohou obrázku titulku časopisu .týždeň mohla byť použitá ilustrácia z obálky knihy nacistického ideológa a ministra propagandy J. Goebbelsa s názvom Michael z roku 1929. Titulka knihy nacistu je však prerobená z pôvodného obrazu nemeckého výtvarníka Friedricha z 18. storočia. /Viď oba obrázky./ Podľa wikipédie je Michael semi-autobiografický román, ktorý napísal nemecký propagandista Joseph Goebbels a publikoval v roku 1929. Je to trojdielne dielo, z ktorého prežili len časti I a III. Román je kombináciou Goebbelsových vlastných myšlienok a života jeho najlepšieho priateľa Richarda Flisgesa, ktorý vlastne bojoval v prvej svetovej vojne, a neskôr ukončil štúdium na vysokej škole, aby pracoval v bani, kde zomrel pri nehode. To je to, čo sa stane s protagonistom románu Michael, ktorý spĺňa jeho "obetnú smrť" 30. januára 1921.

Nie je však dôležité, či grafik periodika .týždeň použil ako predlohu pôvodný romantický obraz alebo obálku knihy Goebbelsa. Ide o to, čo táto koláž znázorňuje. Výrazne pôsobí na city čitateľa. Silná žena stojí na vrchole pred slovenským Kriváňom... Takto vznikali histroické príbehy o kultoch osobnosti.  Je to návrat do 50 rokov červenej totality. Politická heroizácia tvorená umeleckým gýčom nastupujú.

Redakcia SNN oslovila 4.4.2019 hovorcu strany Progresívne Slovensko, či nepovažuje takto zobrazenú ich predstaviteľku za jej dehonestáciu. PS sa neunúvali odpovedať.

(mrs)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.