Novým správcom Matice sa stal šéfredaktor SNN

Matica potrebuje reálny reštart

Novým správcom sa stal šéfredaktor SNN

Na sto päťdesiate tretie výročie Memoranda slovenského národa, považovaného za základný dokument politickej histórie nášho národa, zasadal piatykrát výbor Matice slovenskej vo svojom funkčnom období. Okrem riešenia vážnej ekonomickej situácie v ustanovizni, ďalších šetriacich opatrení na mzdách zamestnancov zvolili aj nového správcu Matice slovenskej. Stal sa ním Maroš Smolec, súčasný šéfredaktor Slovenských národných novín.

maros-smolec
Šéfredaktor SNN získal podporu Výboru MS a stal sa novým správcom Matice.

Z prítomných dvadsiatich šiestich členov VMS, ho podporili sedemnásti, osem bolo proti, jeden nehlasoval. Podľa vyjadrenia nového správcu MS je to pre neho výzva. „V percentuálnom prepočte hlasov prítomných členov som získal podporu takmer sedemdesiat percent prítomných členov. Považujem to za podporu mojej vízie na najbližšie obdobie do konca roku 2014, kde sa budem snažiť šetriacimi opatreniami stabilizovať ekonomickú situáciu Matice. A od jesene začať pracovať na reálnom rozpočte na rok 2015, ktorý bude vychádzať z jasných a reálnych príjmov ustanovizne zo strany Ministerstva kultúry SR a z vlastných zdrojov. Samozrejme aby sa zachovala zákonná povinnosť a úloha Matice. Matica potrebuje skutočne reštart,“ uviedol nový správca M. Smolec.

REGIONÁLNA KULTÚRA

Výbor pokračoval v šetriacich opatreniach na Domoch Matíc a Oblastných pracoviskách MS. Podľa schváleného návrhu sa v tomto segmente prepustí desať zamestnancov z celkového počtu tridsaťosem a šetrenie by v novom roku mohlo predstavovať vyše stodvadsaťtisíc eur.

Matičiari opäť rokovali o rozpočte na rok 2014. Prijali jeho východiská, keďže musia do definitívneho návrhu zakomponovať šetriace opatrenia z opatrení na úrovni regionálnej matičnej kultúry. Pred predložením návrhu rozpočtu na tento rok sa musí presne stanoviť výpadok zdrojov. Výbor súhlasil aj so vzatím kontokorentného úveru aj s povinnosťou záložného práva na niektorú z nehnuteľností MS.

ŠETRENIE POKRAČUJE

Predseda finančnej komisie MS Viliam Oberhauser, ktorý zodpovedá za prípravu vyrovnaného rozpočtu, uviedol, že matičiari musia šetriť naďalej na úrovni niekoľko stotisíc eur. Opatrenia budú obsahovať okrem šetrenia aj odpredaj prebytočného majetku ustanovizne. Výbor prijal jediné obmedzenie v možnostiach šetrenia, a to vo vzťahu, že bez súhlasu najvyššieho orgánu valného zhromaždenia MS nebude môcť Matica odpredať ani založiť akcie tlačiarne Neografie, akciovej spoločnosti.

 

Informáciu prevzala aj agentúra TASR, začo je Matica slovenská ďakuje. Čítaj TU:

Pavol JAVOR - Foto: archív SNN

 

 

 



15 Komentárov

  • JAROSLAV

    Dobrý den, jsem jednotlivec, který nabízí půjčky.

    S kapitálem, který bude použit na poskytování krátkodobých i dlouhodobých peer-to-peer půjček v rozmezí od 30 000 do 50 000 000 Kč všem vážným lidem ve skutečné nouzi, je úroková sazba 3% ročně zdarma. půjčky na bydlení, investiční půjčky, půjčky na auta, osobní půjčky. Jsem připraven uspokojit své zákazníky maximálně do 2 dnů po obdržení Vaší poptávky. PS: Neseriózní človíček, vydržte prosím velmi vážné zprávy: Jaroslav.dlouhy8@gmail.com

  • Pavel

    RYCHLÁ A SPOLEHLIVÁ PŮJČKA
    Ocitli jste se v obtížné finanční situaci a nevíte, kam se obrátit, protože vaše banka z nějakého důvodu vaši žádost zamítla. Nyní můžete využít této skvělé příležitosti a získat výhodnou finanční půjčku od 50 000 Kč až do 80 000 000 Kč se splatností, kterou lze nastavit až na 240 měsíců. Vyřízení všech nezbytných formalit, včetně platby finančních prostředků, do 24 hodin od podpisu smlouvy o půjčce. Požádejte o to zcela zdarma a nezávazně na email: Paveljiri5@gmail.com
    WHATSAPP: +420739257158

  • obermajer

    Speciální nabídka finančních služeb
    Dobrý den, máte zájem o půjčku? nabízíme podnikatelský úvěr, osobní půjčku, úvěr na auto, půjčku, studentský úvěr, podnikatelský zájem, lian pro obchodní expanzi v rozmezí od jakékoli částky. Naše nabídka je jednoduchá a rychlá. nabízíme půjčku jak investorům, tak společnostem. e-mail: obermajerjosef701@gmail.com nebo whatsapp +420723117429

  • Půjčky do 24 hodin po celé ČR. Soukromá úvěrová společnost je otevřena 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Půjčky online až do výše 25 milionů Kč na dobu až 360 měsíců poskytujeme rychle a bez zbytečných formalit nebo dokonce bez opuštění domova. Stačí výpis o příjmech nebo výpis z účtu, a to zcela online - zákazník dostane peníze dokonce do 24 hodin! E-mail: tomasblahuta057@gmail.com

  • ROLLER

    Přímé úvěry ihned
    Dostupný a spolehlivý finanční úvěr od přímého investora s nízkou úrokovou sazbou bez nutnosti zástavy nemovitosti. Přehledná srozumitelná smlouva, jasné podmínky poskytnutí. Rychlé a profesionální jednání je samozřejmostí. Zaručuji vám kompletní informovanost o podmínkách poskytnutí. Posouzení vaší žádosti a vytvoření nabídky zcela a nezávazně na emailu: Rollerdominika@gmail.com
    Whatsapp: +420702455380

  • Arda Selim

    Potřebujete půjčku k splacení účtů nebo založení nové firmy? Nyní můžete kontaktovat mne pro více informací. ardselim248@gmail.com

  • kings jone

    Ak hľadáte pôžičku, aby ste zaplatili všetky svoje účty alebo začali nové obchody alebo akúkoľvek formu úveru, obráťte sa na tohto Božieho muža PASTOR KINGS JONE, ktorý mi pomohol so svojou pôžičkou vo výške 25 miliónov dolárov, "Je to len Boh, Trvá dlhšie ako 24 hodín pred prijatím.
    Jeho e-mailová adresa: (kingsjonecompany@gmail.com)
    Budete veľmi radi, keby ste ho kontaktovali, pretože pomáhal svojim priateľom a kolegom s ich pôžičkami

  • Lorena Vera

    Ahoj,

    Jaké jsou vaše finanční potřeby?
    Poskytujeme půjčky od minimálně 2 000,00 dolarů až po maximální částku 100 000 000,00 dolarů s pohodlnou dobou trvání od 1 do 30 let při velmi snížené úrokové sazbě ve výši 2%. Potřebujete komerční úvěr? Potřebujete osobní půjčku? Chcete si koupit auto? Chcete refinancovat? Potřebujete hypotéku? Potřebujete obrovský kapitál pro zahájení svého podnikání nebo rozšíření? Ztratili jste naději a věřili jste, že neexistuje žádná cesta a vaše finanční zatížení stále přetrvává?
    Neváhejte nás kontaktovat pro případnou obchodní spolupráci.
    Kontaktujte nás prostřednictvím e-mailu: lorenavera128@gmail.com

  • Bishop Johan

    Ahoj,

    Hľadáte úver na zaplatenie účtov alebo založenie nového podniku? Prosím kontaktujte nás ešte dnes pre ďalšie otázky:
    bishopjohan900@gmail.com

  • Pastor Nilson

    Potřebujete naléhavou půjčku platit své účty, nebo začít nový podnik? můžete mě kontaktovat nyní pro více informací. pastornilson552@gmail.com

  • ste v tiesni naliehavú finančnej Alebo úverovej POMOCI? Ak áno, Kontaktujte nás na adrese: pjdalton01@gmail.com pre viac informácií.

    NÁZOV:
    KRAJINA:
    VÝŠKA PÔŽIČKY:
    LOAN DOBA:
    TELEFÓNNE ČÍSLO:

  • n. kohut

    prajeme uspechu, na polzu naroda.... (len 'ostre' a - kylavo ) 🙂

  • Moji bratia a sestry z ázijskej krajiny, som slečna Koh Lian Fong zo Singapuru; Bol som v núdzi úveru pred niekoľkými mesiacmi. potreboval som pôžičku otvoriť svoju reštauráciu a bar, keď jeden z mojich dlhoročným obchodným partnerom predstaviť ma na tomto dobrých a dôveryhodných Mr.Zhang úveru veriteľa, ktorý mi pomohol s úverom, a úroková sadzba je veľmi nízka, vďaka bohu dnes. Som teraz úspešné podnikanie žena, a ja som sa stal užitočným. V živote druhých, teraz držať reštaurácia a bar. A asi 22 pracovníkov, vďaka bohu za môjho života som opustil aj dnes šťastná matka s tromi deťmi, vďaka tebe Mr.HZANG Teraz môžem postarať o mojej krásnej rodiny, teraz môžem zaplatiť svoj účet. Teraz som chlieb víťaz mojej rodiny. Ak ste hľadať dôveryhodný a spoľahlivý vodcu úveru. Môžete ho môžete e-mailom pomocou, (ZHANGLOANCOMPANY@GMAIL.COM Pls povedz mu slečna Koh Lian Fong, tvorí Singapur zoznámiť vás s ním. VĎAKA

  • Maroš SMOLEC

    Vážený pán Jaroslav.
    Veľmi pekne ďakujem a budem sa snažiť ako Vy - aby som už na budúci rok vedel verejnej povedať, že Matica slovenská prežila svoje jedno opäť veľmi ťažké obdobie. Verím, že sa nám to podarí.
    S pozdravom.
    Maroš SMOLEC

  • Vitam pana Marosa Smolca za vo funkcii Spravcu MS! Do Marca som viedol the Slovak Garden, Inc. (Slovenska zahrada, Inc.) To je volne povedane bytove a kulturne druzstvo vacsinou Americkych Slovakov vo Winter Parku, Florida. Ked som prevzal predsednictvo v marci pred tromi rokmi (Marec 2011) financie a stav mnohych bytov a budov bol priam katastrofalny. Na ucte Zahrady bolo minus (-) 98 tisic dolarov.
    Moje heslo bolo: Necestni ludia do Slovak Garden nepatria! Nasadil som renovaciu Zahrady za pomoci clenov, aj platenych odbornikov, ktori chceli pomoct. Po troch rokoch cestnej a usilovnej prace Zahrada bola renovovana, byty na urovcni 21. storocia. Ludia sa na seba priatelsky a krestansky usmievaju, nepriatelstvo bolo prekonane. Po troch rokoch intenzivnej a cestnej prace skoncili sme na nasom ucte s plus 10 tisic dolarov. Zlodeji a tupaci medzi normalnych ludi nepatria!
    Prajem panu Smolcovi silne nervy, usmev na tvar, dobry krestansky pomer k ludom, podakovanie a uznanie ich prace aj v novinach, nech pana Smolca vedie a ochranuje Najvyssia Inteligencia a Stvoritelska Laska celeho vesmiru - BOH.
    S uctou,
    Jerry Jaroslav Krupa (www.jarokrupa.sk)

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.