Hviezdna hodina nemeckých konzervatívcov

thumbnail

Bavorské ultimátum migrantom – integrácia alebo odchod. Urobiť poriadok v čase neporiadku a neistôt – to je cieľ dlhoročnej bavorskej vládnej strany Kresťansko-sociálnej únie CSU. Toto predsavzatie dalo aj názov novému programu strany Poriadok (Die Ordnung).  Strana viac ako pol storočie nepretržite vládne v desaťmiliónovom Bavorsku. Táto stopäťdesiattisícová strana pôsobí v Bavorsku, nepôsobí v ostatných pätnástich spolkových krajinách nemeckej federácie. CSU je vždy súčasťou nemeckých federálnych vládnych koalícií či už za osemnásť rokov pôsobenia kancelára H. Kohla, alebo za posledných jedenásť rokov vlády kancelárky A. Merkelovej zo sesterskej Kresťanskodemokratickej únie CDU. Program nemeckých konzervatívcov je pozoruhodný v európskom meradle, a nie je bez podnetov aj pre slovenský politický život.

NOVÝ PORIADOK

Nový základný program nazval predseda strany H. Seehofer „hviezdnou hodinou CSU“,  pretože jasne ukazuje, ako treba chápať vládu –  výlučne ako „službu pre štát a pre ľudí v našom štáte; spoločnosť zažíva obrovské zmeny, a preto treba poriadok v ére neporiadku“. Pojem die Ordnung znamená jednak upratať, a tiež dať veciam systém. Podľa predsedu CSU je Ordnung – Poriadok – kolektívne dielo, pripravovalo sa dva roky a stotožnili sa s ním členovia strany na všetkých úrovniach.

Prevratné zmeny spoločnosti a podmienok, v ktorých sa ocitla, spôsobuje najmä digitalizácia, vojny, islamský teror, globalizácia a migračné vlny. Preto v čase nepokoja, v časoch neporiadku je úlohou politiky dať odpovede a východiská – to nový základný program Die Ordnung aj robí. CSU sa ním hlási k základným hodnotám (zentralen Werte) svojej politiky. Je to primknutie sa k vedúcej kultúre (die Leitkultur) a odmietnutie multikultúrnosti a multikultúrnej bezbrehosti. CSU je jednoznačne za sociálne trhovú ekonomiku, za spravodlivé spoločenské usporiadanie, ktoré umožňuje všetkým rovnaké podmienky prístupu k blahobytu, k dobrému životu, je za spoločenský, kultúrny, ekonomický a sociálny poriadok, za štátny a právny poriadok a mierový a bezpečnostný poriadok. Program Poriadok ich definuje.

JB 1 Berlín - Nemecká kancelárka a predsedníèka Kresanskodemokratickej strany CDU Angela Merkelová (vpravo) a predseda Kresanskosociálnej únie CSU Horst Seehofer (v¾avo) poèas koalièných rozhovorov so Sociálnodemokratickou stranou SPD v Berlíne 19. novembra 2013. Dnes sa uskutoèní ïalšie ve¾ké kolo koalièných rozhovorov kresanských demokratov nemeckej kancelárky Angely Merkelovej so sociálnymi demokratmi. FOTO TASR/AP German Chancellor and chairwoman of the Christian Democratic Union (CDU), Angela Merkel, right, and the chairman of the Christian Social Union (CSU), Horst Seehofer, left, attend a meeting with representatives of  the Social Democratic Party (SPD) in Berlin, Germany, Tuesday, Nov. 19, 2013. Following the Sept. 22 national elections Chancellor Angela Merkel and her Christian parties' bloc are negotiating the second week to form a coalition with the Social Democratic Party. (AP Photo/Michael Sohn)
Boli časy, keď si Seehofer a Merkelová rozumeli viac. Kancelárku s predsedom CSU  za jedným stolom vídať čoraz zriedkavejšie…

Pokiaľ ide o sociálny poriadok, jeho základnou črtou je to, že „ľudská dôstojnosť a ochrana ľudského života je na prvom mieste, a to či už ide o nenarodený život, alebo dôstojné úmrtie v starobe“. Prihlásenie sa k sociálnej trhovej ekonomike je dôležité aj preto, že program CSU ako prvý v podobnej európskej strane usilujúcej sa o moderný konzervatizmus hovorí o tom, čo treba odstrániť, resp. čo treba urobiť. Predovšetkým globalizáciu treba regulovať. Doteraz spôsobovala zadlžovanie a nerovnosti v príjmoch; narastajúcimi rozdielmi v príjmoch sa treba vážne zaoberať. Ekonomika by mala zabezpečiť, aby ten, kto pracuje, mohol zo svojho platu aj vyžiť, a to sa týka i dôchodcov. CSU dokonca požaduje, aby práca bola v súlade s potrebami rodiny. Pokiaľ ide o zdravie, nielenže nesmie byť závislé od príjmu, ale musí byť celoplošne zabezpečené.

 ■ SÚDRŽNOSŤ A DÔVERA

Program budúcej CSU určuje, čo je „náš obraz života, že je o. i. založený na súdržnosti manželstva a rodiny, vzdelaní a identite, na novej férovosti, spravodlivosti v práci a jej udržateľnosti tak, aby každý mohol mať úžitok z modernizácie“. Program je za silný štát, za vybudovanie novej dôvery občana v štát a novej dôvery spoločnosti k štátu i medzi ľuďmi navzájom.

Desaťmiliónové Bavorsko je jednou z najväčších ekonomík v Európe. Podľa hrubého národného dôchodku je na siedmom mieste. Nejde teda len o program budúcej CSU, ale aj o to, ako si CSU predstavuje svoje pôsobenie v Európe.Program hovorí o migrácii, hovorí v množnom čísle. Migračné vlny sú súčasťou obrovských zmien, ako aj jedným zo zdrojov nepokoja, neporiadku, neusporiadanosti vecí. Preto sa komplexu otázok s tým spojených týka celá kapitola programu Die Ordnung, ktorá sa zaoberá rozličnými otázkami spoločenskej súdržnosti. Spoločenská súdržnosť má posilniť spoločnosť a vedúca kultúra (die Leitkultur) je základom na integráciu spoločnosti, na vytvorenie domova a spoločnej identity domova. A na spoločnú identitu je potrebná spoločenská zhoda.

Podrobne sa program zaoberá modernou otvorenou spoločnosťou a slobodným demokratickým poriadkom. Veľmi jednoznačne hovorí, čo musí každý v štáte rešpektovať. Proklamuje, že politický islam do Nemecka nepatrí – a nielen to, vyhlasuje, že kto neuznáva západné hodnoty, právny systém, kresťanský charakter krajiny a rovnoprávnosť muža a ženy, alebo ten, kto chce otvorenú spoločnosť kresťanských hodnôt, ku ktorým patrí tolerancia a rešpektovanie iných náboženstiev a iného svetonázoru, nemá v spoločnosti miesto. Inými slovami musí z Nemecka odísť. Podľa programu CSU islam sa musí prispôsobiť, pretože náboženské presvedčenie nemôže nahradiť ani právny poriadok, ani štátnu moc a ani školstvo.

POSTAVENIE MIGRANTOV

Program sa vyjadruje aj k toľko i na Slovensku diskutovanej otázke migrantov. CSU a jej predseda H. Seehofer sa kriticky postavili proti politike kancelárky A. Merkelovej. Program CSU konštatuje, že migrácia musí mať svoje pravidlá, pretože spoločnosť nezvládne integrovať neobmedzený počet ľudí z iných kultúr, migrácia nesmie preťažiť ani spoločnosť samotnú a ani sociálne programy štátu, migranti sa musia vyberať jednak podľa kvalifikácie a jednak podľa potrieb ekonomiky. Ochrana prenasledovaných musí síce obsahovať nevyhnutnú pomoc, ale tá musí byť časovo ohraničená, a ten, kto chce ostať, musí sa prispôsobiť. Zjednodušene: migranti sa musia integrovať alebo odísť!

Dušan D. KERNÝ - Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.