Ignorujú vôľu občanov?

thumbnail

Vládna koalícia bez strany kollárovcov znevažujú referendum. Bezmála šesťstotisíc podpisov za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách odovzdal petičný výbor v Prezidentskom paláci. Dokumenty prebral vedúci Kancelárie prezidenta SR Metod Špaček. Už táto skutočnosť sama osebe veľa hovorí o postoji prezidentky k takto prejavenej vôli občanov... Prezidentka SR Zuzana Čaputová oznámila, že petícia splnila ústavou predpísané kritériá. Stalo sa to, čo sa dlho vopred očakávalo. Rozhodnutie o referende však hlava štátu alibisticky a možno aj politicky zámerne posunula až na rozhodnutie Ústavného súdu SR. Verejným tajomstvom sú jej diskusie s ministerkou spravodlivosti Kolíkovou na tému referendum.  A ministerka Kolíková ide jasne, dôrazne a nekompromisne proti referendu o predčasných voľbách. Ústavný právnik Drgonec jej doslova vo vysielaní RTVS do očí vytkol, že „referendum byť môže a že Kolíková sa bojí o svoje koryto“.

 ■ TORPÉDOVANIE VÔLE

Vôľa ľudu je podľa ministerky spravodlivosti (aký paradox) Kolíkovej protiústavná. V relácii K veci RTVS v podstate povedala, že „takáto otázka je v rozpore s princípom právneho štátu“ a vyzýva prezidentku Čaputovú, aby dala referendovú otázku preskúmať na Ústavný súd SR. V minulosti Kolíková referendum za predčasné voľby dokonca označila za neústavné, čo viacerí právnici označili za právny nezmysel. „Problém s referendami je u nás v skutočnosti problémom s politikmi. Každá generácia politikov hľadá zámienky, prečo sa to nedá, prečo to nejde a prečo Ústava SR referendum nedovoľuje. A tvrdia to aj napriek tomu, že Ústava SR výslovne zriaďuje referendum,“ povedal na margo Kolíkovej postoja ústavný právnik Drgonec.

 ■ VÝNIMKA V KOALÍCII

Sme rodina ešte pred posunutím horúceho zemiaka pod názvom referendum na ústavný súd jasne oznámila, že „rešpektuje návrh na skrátenie volebného obdobia a pôjde do predčasných volieb“. Boris Kollár sa doslova vyjadril, že „očakáva referendum a podporí aj návrh na skrátenie volebného obdobia súčasnej vlády. Myslím si, že všetky koaličné strany by mali vypočuť hlas ľudu. Ak by ľudia boli za predčasné voľby, poslanci za hnutie Sme rodina podporia návrh na skrátenie volebného obdobia súčasnej vlády. A pôjdeme do predčasných volieb“, priniesli vyjadrenie Borisa Kollára viaceré médiá.

 ■ REMIŠOVEJ KĽUČKY

Stranícka šéfka ministerky Kolíkovej tiež podľa očakávania strčila hlavu do piesku a ako zvyčajne to nechala na Kolíkovú s použitím pár jej fráz, ktoré nazvala argumentmi. To sa už nezdržal politický analytik a publicista Eduard Chmelár, ktorý spomínaným „političkám“ adresoval slová: „Ministerka spravodlivosti, ktorá povie, že referendum o predčasných voľbách je v rozpore s princípmi právneho štátu, nemá čo robiť vo svojej funkcii. Musí totiž vedieť, že v demokratickom štáte pochádza moc od občanov – tak ako to zakotvuje aj ústava Slovenskej republiky.“  Ďalej v rovnakom duchu pokračoval: „Je tragikomické, ak šéfka Za ľudí Veronika Remišová argumentuje, že referendum porušuje práva poslanca, ktorý je volený na štyri roky. Chce tým vari povedať, že je prípustné porušovať práva občana na referendum, ale nie práva poslanca na svoje kreslo? Že v tejto krajine môže právo na mandát poslanca porušiť iba iný poslanec (ako sa to stalo v roku 1994 či 2011, keď parlament skrátil volebné obdobie), ale nie bežný občan? Tomuto hovorí vládna koalícia rovnosť pred zákonom? Akých ľudí zastupuje Za ľudí?“ pýtal sa na sociálnej sieti verejne publicista, pedagóg a politik.

 ■ LAXNÍ SULÍKOVCI

Koaličná SaS vyhlásila opakovane, že „rešpektuje právo prezidentky SR Zuzany Čaputovej obrátiť sa v súvislosti s referendom o predčasných voľbách na Ústavný súd SR“. Strana deklaruje, že „výsledok prípadného platného referenda bude akceptovať“. Vyhlásil to jej hovorca Ondrej Šprlák. Sulíkovci považujú za dôležité, aby bolo rozhodnutie voličov v referende pre politikov záväzné a tí následne podľa neho hlasovali aj v parlamente. Hnutie OĽaNO berie postup prezidentky na vedomie. Punktum.

Iniciátor petície Hlas ‒ SD síce vyhlásil, že „rešpektuje právo prezidentky Zuzany Čaputovej obrátiť sa na Ústavný súd SR v súvislosti s petíciou“, ale podľa nasledujúcich vyhlásení sociálnych demokratov ich  „mrzí, že ľudia budú musieť čakať na referendum ešte ďalšie mesiace“. Neskôr to predseda Peter Pellegrini ukotvil: „Sme presvedčení, že vyjadrenie vôle ľudí v referende je plne v súlade s ústavou a so zásadami demokratického a právneho štátu. Na druhej strane, každý mesiac tejto vlády škodí Slovensku a mrzí nás, že ľudia na možnosť prejaviť svoj názor v referende budú musieť ďalšie mesiace čakať.“

           Štefan ZLATOŠ ‒ Karikatúra: Ľubomír KOTRHA

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.