Jánošíkove dni - pozvánka

thumbnail

POZVÁNKA                                                       

V poradí už 53. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej sa uskutoční 30. júla až 2. augusta. Takmer štvrťstoročie má festival medzinárodný charakter – tentoraz naň príde vyše tisícdvesto účinkujúcich zo Slovenska, z Turecka, Poľska a Česka. Za vyše polstoročia sa na ňom predstavilo niekoľko tisíc účinkujúcich z vyše tridsiatich krajín sveta. V tomto roku bude v znamení výročí terchovských osobností i udalostí a organizátori pripravili pestrý program. Popri dominantnom folklóre nebudú chýbať ani koncerty world music, výstavy (Mucha, Muchy, Muchovci – vernisáž v Makovického dome v Žiline je otváracím programom; Jánošík v ľudovom výtvarnom umení), prezentácie ľudových remesiel, premietanie filmov. Opätovne sa uskutoční škola ľudového tanca, samostatné detské programy a program seniorských súborov a skupín. Neodmysliteľnou zložkou záverečného dňa je atraktívny konský vozový sprievod s krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi. Za zmienku stojí, že toto erbové podujatie sa aktivisti usilujú  zapísať do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva SR. Pozornosť púta i nedeľňajšia svätá omša za nositeľov ľudových tradícií v miestnom Kostole sv. Cyrila a sv. Metoda, ktorý je s týmto zasvätením najväčší na Slovensku. Po skončení piatkového a sobotného večerného programu si budú môcť záujemcovia vypočuť terchovskú muziku, čím sa napĺňa predstava, aby – zapísaná od decembra 2013 do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO – znela nielen na javiskách, ale pri každej vhodnej príležitosti.

 

                                                                                                                      (lek)

Deti k Štúrovmu jubileu

Trnavský samosprávny kraj a Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave vyhlasujú literárnu súťaž vo vlastnej literárnej tvorbe Slovensko očami detí pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra. Na súťaži sa môže zúčastniť každé dieťa vo veku do 15 rokov, ktoré žije na Slovensku prácou v poézii alebo próze písanou po slovensky. Námet je ľubovoľný (potulky po Slovensku, zážitky z prázdnin, krásy Slovenska)

v rozsahu maximálne troch strán formátu A4, pričom text musí byť napísaný iba na počítači. Prácu treba odovzdať v elektronickej forme na adresu: detske@kniznicatrnava.sk a jeden vytlačený exemplár treba zaslať na adresu:

Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave, Rázusova ul. 1, poštový priečinok 29,918 20 Trnava do 31. októbra 2015.  Súťaž je neanonymná, preto na každú prácu je potrebné uviesť: meno, priezvisko, vek, bydlisko alebo adresu školy, ktorú súťažiaci navštevuje. Víťazné práce budú uverejnené v časopise mladých čitateľov Čaruška  č. 2/2015 a ich autori ocenení diplomom a knižnými cenami. Viac informácií na: detske@kniznicatrnava.sk, 033/5511782,  kl. 15

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.