Jarná martinská matičná stálica – Slovesná jar s puncom kvality

thumbnail

Od Štúra až k martinskej Šatnici. Už sme si v posledných rokoch zvykli. Jeseň sa kedykoľvek zmení na leto, leto sa zase zvrtne na „niečo“ medzi jarou a jeseňou, zima príde tiež bez zaklopania. Predsa však máme stálicu. Nie je to síce priamo ročné obdobie – ale má ho v mene. A sľubované i očakávané bezo zvyšku plní – Slovesná jar. Tento jarný sviatok literárneho slova – v posledných rokoch obohacovaný o ďalšie žánre pôvodnej tvorby – už len bez jediného roka polstoročie usporadúva Matica slovenská v Martine a okolí. Ako svoje erbové podujatie a zároveň signifikantné pre veľkú časť slovenskej kultúry s neskrývaným vlasteneckým domicilom.

Inakšie to nebolo ani v tomto roku od 2. do 5. júna. Organizátori najstaršieho literárneho festivalu v krajine pod Tatrami – Slovenský literárny ústav MS v spolupráci s mestom Martin a s ďalšími partnermi, s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR – opätovne pripravili bohatý a podnetný štvordňový program. Jeho pestrofarebnú mozaiku (veď jar je obdobím farieb!) vyskladali tak, aby zaujal, poučil a pobavil nielen Martinčanov, ale aj záujemcov z blízkeho i zo širšieho okolia.

PESTRÁ MOZAIKA

Matica už od vyhlásenia tohto roka za Rok Ľudovíta Štúra na celom Slovensku venuje zvýšenú pozornosť propagácii tejto významnej osobnosti našich dejín (aj rodiacej sa svojbytnej literatúry a kultúry) a aktualizácii jeho myšlienok. Nečudo, že aj Slovesnú jar odštartoval program Po štúrovských stopách v Turci, zložený z prednášok a prezentácií kníh. Ale aj pripomenutia si 170. výročia vychádzania štúrovských SNN a literárnej prílohy Orol tatranský a ich dnešných paralel v podobe rovnomenných matičných periodík.

Pútavý bol už úvod na historickom Memorandovom námestí – dramatizácia Tŕnistá cesta Štúrova v podaní matičných ochotníkov z Liptovského Mikuláša. V ďalšom programe Slovesnej jari nechýbali tradičné stretnutia so spisovateľmi, autorské čítania, autogramiády, hudobné koncerty a podujatia venované deťom a mládeži aj v školách regiónu. Pravidelná je i ponuka prezentácie pre začínajúcich a mladých umelcov. Tento rok  napríklad svoju tvorbu predstavili martinský fotograf  Rado Ondrašovič i hudobná skupina Dvestodvadsať voltov z Banskej Bystrice.

Slovesná jar_válek_foto šatnicaVýročie založenia Orla tatranského rámcovalo aj slávnostné vyhlásenie výsledkov literárnej súťaže (viac v rozhovore s jedným z organizátorov SJ, vedeckým tajomníkom MS Petrom Cabadajom na záver tohto obzretia sa). Bokom nezostali veľké mená kultúry, dôstojne rezonovalo 120. výročie narodenia Mikuláša Galandu v Turčianskej galérii, ale aj 140. výročie vzniku Šatnice v Martine v Turčianskej knižnici. Pri tejto príležitosti pripravila Požičovňa krojov a kostýmov MS atraktívnu výstavu historického odievania. Radostná bodka na záver – programy sa tešili veľkému záujmu!
■ CABADAJOV RÁMEC

Náš reportážny pohľad na martinskú Slovesnú jar sme končili konštatovaním o veľkom diváckom záujme o toto matičné erbové podujatie smerom k literatúre, ku knižnej kultúre a kultúre vôbec. V čom vidíte hlavné dôvody spomínaného úspechu?                                                             

cabadaj-portret „Myslím si, že spomínaný úspech tkvie v tom, že sme ponúkli zaujímavý štvordňový multižánrový program, ktorý oslovil všetky generačné vrstvy. Pod veľký divácky záujem sa popri dobrej propagácii podujatia a partnerskej spolupráci – osobitne so Žilinským samosprávnym krajom – podpísala aj skutočnosť, že v tomto roku si prirodzenú cestu na Slovesnú jar našli viaceré turčianske základné a stredné školy a ona si našla cestu k nim. Pevne verím, že na budúci rok im v rámci jubilejného 50. ročníka Slovesnej jari ponúkneme ešte bohatší a atraktívnejší program. Už teraz nad ním so spolupracovníkmi uvažujeme...“                                                                                                                    

  • Zvykli si už, podľa vás, Martinčania, matičiari odkiaľkoľvek a vôbec ľudia so záujmom o pôvodnú tvorivosť na to, že sa podujatie posunulo z marcovo-aprílových termínov na začiatok júna? Čo organizátorov viedlo k takémuto časovému posunu?                         

„Už vlani sme naše podujatie uskutočnili  začiatkom júna. Máme záujem, aby bol tento dátum stabilný, čo má súvis  s viacerými faktormi, najmä však s finančným zreteľom. Mám na mysli napríklad realizáciu rôznych grantových systémov podieľajúcich sa na finančnom krytí všetkého plánovaného.  

  • Keď sa pozrieme na pestrosť jednotlivých programov, opisovanú v predchádzajúcich riadkoch, poteší priestor určený mladým. Natíska sa otázka: má slovenská pôvodná tvorba dostatočné atribúty na to, aby sa postavila vedľa skúsených harcovníkov (aktuálne počas Slovesnej jari vedľa spisovateľov a publicistov Jána Brezinu a Petra Juščáka) a či tradičných velikánov (aktuálne Mikuláša Galandu)?

„Do budúcnosti chceme ešte výraznejšie prehĺbiť účasť kvalitných mladých literátov, výtvarníkov či hudobníkov. Máme sa totiž o čo oprieť. Príloha SNN – revue pre mladú literatúru, umenie a spoločnosť Orol tatranský – sa postupne stáva dobrou zásobárňou talentovaných tvorcov.“

  • Veľkým bonusom celej jari slovenského literárneho slova je literárna súťaž O Cenu Jána Červeňa a jej – pre tvorcov pôvodného písaného slova nespochybniteľne lákavá a mimoriadna! – hlavná cena: garantovanie vydania debutovej knižky prostredníctvom Slovenského literárneho ústavu MS v edícii Modrá katedrála. Povedzte viac o súťaži i edícii a najmä o jej víťazovi a budúcom knižnom debute, ktorým zahlaholili pomyselné fanfáry?

„Slávnostné vyhlásenie výsledkov II. ročníka literárnej súťaže O Cenu Jána Červeňa s atraktívnym sprievodným programom sa uskutočnilo 4. júna na Mestskej scéne v Martine. Na základe rozhodnutia hodnotiacej komisie sa laureátkou súťaže stala Marika Smoroňová – autorka rukopisu s pracovným názvom Absolut Ja. Prémiu získala Martina Grmanová za rukopis s pracovným názvom Chiméra. Obidve spomínané mladé autorky budú ocenené finančnou odmenou, víťazke bude navyše ponúknutá možnosť vydať debutovú knižnú publikáciu vo Vydavateľstve MS v edícii Modrá katedrála. Stane sa tak v roku 2016,“ rámcuje 49. Slovesnú jar v Martine vedecký tajomník MS Peter Cabadaj.

 Martin JADRANSKÝ – Foto: autor   



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.