Je čas ukázať, ako sa vieme zomknúť

thumbnail

Sme odhodlaní chrániť prvovýrobcov a producentov potravín pred sankciami

Obavy z presýteného domáceho trhu a z toho vyplývajúcich komplikácií sú hlavnou témou, ktorá v súčasnosti trápi prvovýrobcov i potravinárov. Dôvodom sú sankcie voči Ruskej federácii, odozva na ne zo strany Moskvy a napokon – snaha uplatniť zahraničnú produkciu na európskych trhoch za dumpingové ceny.

„Napriek tomu, že vývoz poľnohospodárskych výrobkov a potravín do Ruska nie je z hľadiska našej krajiny rozhodujúci, niektoré firmy môžu mať problémy. Potvrdzujem, že niektoré poľnohospodárske firmy sa už na mňa obrátili s tým, že narazili na aktuálny problém zákazu vývozu potravín do Ruska,“ oznámil predseda vlády Robert Fico. Povedal tiež, že oveľa väčšou hrozbou je pre Slovensko prevaha ponuky potravín a s ňou spojená cenová destabilizácia prinášajúca porušenie dodávateľsko-odberateľských vzťahov, špekulatívne obchody a hygienické či bezpečnostné riziko z predaja potravín nízkej kvality.

„Vláda prijíma základné opatrenia smerujúce k zvýšeniu úradnej kontroly na každom stupni potravinového reťazca, aby sme eliminovali a minimalizovali negatívne ekonomické dosahy na slovenských poľnohospodárov a potravinárov. Budeme žiadať kompenzáciu vo vzťahu k strate exportných trhov alebo k poklesu cien v dôsledku pretlaku potravín na európskom trhu,“ prisľúbil Robert Fico.

■ JAHNÁTKOVA VÝZVA

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek vyzval slovenských spotrebiteľov, aby podporili slovenských poľnohospodárov a potravinárov a nakupovali domáce potraviny: „Tieto dni sú previerkou toho, ako sa Slovensko dokáže zomknúť. Vyzývam aj výrobcov a potravinárov, aby si ctili dlhoročné obchodné vzťahy a obchodníkov, aby udržali cestu postupného zvyšovania podielu domácich výrobkov na trhu,“ vyzval Ľubomír Jahnátek. Pripustil, že súčasná situácia a hrozba prebytku potravín na trhu môže mať likvidačné následky pre ekonomicky slabšie krajiny, Slovensko nevynímajúc.

„Prijali sme základné opatrenia smerujúce na zvýšenie úradnej kontroly na každom stupni potravinového reťazca s dôrazom na ambulantný predaj a predaj v pohraničných oblastiach, venujeme zvýšenú pozornosť prebaľovaniu a preznačovaniu potravín. Budeme vykonávať zvýšený monitoring na kvalitu a bezpečnosť potravín z hľadiska analytických ukazovateľov a včas informovať spotrebiteľa o rizikových potravinách a potravinových podvodoch. Zabezpečíme zvýšené monitorovanie situácie na trhu z hľadiska zvýšených dovozov a pohybov cien potravín,“ konkretizoval prijaté opatrenia minister pôdohospodárstva. „V prípade vážnych porúch na slovenskom trhu sme pripravení prijať aj mimoriadne opatrenia na jeho uzatvorenie,“ zdôraznil Ľubomír Jahnátek. Jedno z nich môže byť napríklad aj to, že ak niektorí dovozcovia nápadne zvýšia objemy niektorých komodít v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, takéto dovozy budú vrátené exportérom.

Ivan Brožík ‒ Foto:

(Spracované aj z podkladov agentúr)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.