Je za nami najhorší rok v dejinách štátu

thumbnail

Testovanie a núdzový stav nie je liečením ani prevenciou covidu. V marci uplynie rok od vyhlásenia prvého núdzového stavu, v ktorom sme veľkú časť času prežili aj v lockdowne. Núdzový stav bude trvať minimálne do polovice marca. Politické manažovanie krízy následky pandémie nezmiernilo. Slovensko sa z premianta bez veľkých následkov v prvej vlne dostalo na hanbu a pranier sveta. Máme najvyššiu úmrtnosť na Covid-19 na celom svete. A svetlo na konci tunela zatiaľ nikto radšej neohlasuje, lebo by to bolo zrejme nielen trúfalé, ale aj nepravdivé...

Zlá komunikácia vysokých politických štruktúr by v prípade vojny viedla zrejme už k mnohým poľným súdom. Tu sa deje to, že vládni politici si chyby nepriznávajú. Naopak – na vine je každý iný iba oni nie.  A to nielen z radov opozície a bývalej vlády. Obviňujú sa dokonca navzájom. No obviňovať aj občanov vlastného štátu to už prekračuje hranice politickej korektnosti  

■ AKO PREZIDENTKA?

Na konci februára sa stretli prezidentka, predseda parlamentu a premiér v prezidentskom paláci. V stredu 24. februára sa verejnosť otvoreného výstupu zo stretnutia troch najvyšších ústavných predstaviteľov nedočkala. Bolo to ticho vari spôsobené tým, že prezidentka konečne začala trvať na tom, aby premiér opustil keď už nie post tak aspoň postoj k testovaniu a núdzovému stavu? Alebo sa dohodli, že núdzový stav tu bude až dovtedy, kým tu bude táto koalícia? Zatiaľ nevedno... No už mnoho týždňov predtým prezidentka Zuzana Čaputová odkázala koalícii, že nie je ich prezidentkou. Spravila tak v reakcii na kritiku jej výrokov o krokoch vlády. Prezradila aj to, koho prezidentkou skutočne je. Pandémia sa dotýka aj osobného života prezidentky. Zdôraznila, že od zvyšku Slovenska v tomto prípade nie je iná. „Mám doma dve deti, ktoré sa už niekoľko mesiacov vzdelávajú dištančne. Je to celkom náročné pre všetkých mladých ľudí aj malé deti,“ povedala v podcaste Zjednotená krajina s narážkou na polročné skúšky.

K výsledku skríningu sa vyjadrovať nechcela. „Myslím si, že bude veľmi dôležité, ako  výsledky zhodnotia vedci,“ povedala. Jedným dychom dodala, že sama je zvedavá na ich názor. Dôležité je podľa nej aj znižovanie mobility.  „To, čo ukázal plošný skríning, je pripravenosť samospráv,“ povedala k téme plošného testovania. Samosprávy podľa nej zohrajú dôležitú úlohu aj pri procese očkovania. Potvrdila, že so svojím tímom skúmajú každý jeden detail noviel zákonov. „Pokiaľ ide o iný politický názor alebo systém riadenia krajiny, je to legitímne, že parlament ako zákonodarca prijme nejaké odporúčanie právnej  úpravy. A aj keby som sa s ním nezhodovala, parlament je tvorca právnej legislatívy, nie prezident,“ vysvetlila s tým, že ona to musí akceptovať. „Nie som prezidentkou koalície, nie som prezidentkou opozície. Veľmi  sa snažím byť prezidentkou občanov, ktorí ma zvolili, aj tých, ktorí ma nevolili a dôverujú mi,“ vysvetlila Z. Čaputová svoju občasnú kritiku krokov vlády.

            ■ ŽARTUJE, ČI ČO?!

Internet bol plný rôznych vízií a aj v televízii sa pozastavili nad výnimočnosťou dátumu 21. 1. 2021. Bol to dvadsiaty prvý deň dvadsiateho prvého roku dvadsiateho prvého storočia. Kto by sa nepotešil, že taký významný dátum sa vyskytol práve v jeho živote, že ho mohol zažiť a že ho dokonca aj úspešne prežil. Lenže toho sa zrejme nikto z ľudí, ktorí žijú dnes, ani pri najlepšej životospráve či obrovskom šťastí nedožije. Ak vôbec prežije dovtedy ľudská civilizácia či jej prípadní potomkovia. Ale to je ďaleko a bezpredmetné, život je tu a teraz, hoci absolútne okyptený.  Na konci januára sa aspoň počasie zľutovalo nad našincami a prišla teplá vlna. Niektorým sa však očividne prehriali aj „dekle na lebkách“. Ľudia vykúpili pri ruvačkách všetky respirátory FF2 po tom, čo na tlačovke premiér vyhlásil, že možno pôjdeme podľa vzoru Rakúska a Nemecka a že v MHD, resp. u lekára nepostačia rúška, ale bude treba respirátory. Opäť sa potvrdilo, že ten človek si vôbec neuvedomuje následky svojich slov ani statusov na sociálnej sieti.

Premiér I. Matovič sa v statuse na FB odkázal občanom, keď napísal, že kvôli ušetreniu eura sa išli v istom obchodnom reťazci kupujúci pobiť, aby si kúpili lacnejšie respirátory. Premiér sa prejavil veľkou dávkou cynizmu. V čase, keď sú ľudia vinou nesolventnosti odpájaní od elektriny, v krajine rastie nezamestnanosť, firmy ohlasujú bankroty, polovica gastronomických prevádzok sa už neotvorí, tak on má potrebu kopnúť si do vlastných občanov. Občania si na to už asi zvykli...nech si pán urodzený udrie ako v Pachovi, ešte mu aj ten bičík nanútia do ruky... Ale to už vari nie. Slováci sú síce vraj národ holubičí, ale keď nám siahajú na niektoré záležitosti, vieme sa postaviť. Myslí sa tým postaviť na odpor, lenže ako, keď žijeme v núdzovom stave? Nuž, čo by sme vlastne chceli, keď bežná populácia už tu má iba právo nosiť náhubky a sedieť v domácom väzení...

Na potvrdenie chaosu na konci januára, minister zdravotníctva ohlásil určité uvoľnenie zamknutia, no ešte predtým vyhlásil: „Negatívny antigénový test, ktorý vám spravia na celoplošnom testovaní, má zdravotnú hodnotu len pár hodín. Ak sa zúčastníte celoplošného testovania, negatívny test neznamená, že ste zdravý a môžete ísť na návštevu. Práve naopak. Na stretnutie s najbližšími musíte zabudnúť! Okrem toho, že platí aj s negatívnym výsledkom zákaz vychádzania, negatívny test má zdravotnú výpovednú hodnotu len pár hodín. Navyše pri tom aj s negatívnym testom budú ľudia pri porušení zákazu vychádzania pokutovaní.“ Toto uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

            ■ TRETIA VLNA...

Vírus, ktorý sa prispôsobí zmene prostredia a podmienok, sa stane mutáciou samého seba, resp. mutantom. Vedci už identifikovali „únikový mutant,“ ktorý môže znížiť účinnosť vakcín proti ochoreniu COVID-19, uviedol portál CNN. Mutáciu zachytili koncom minulého roka v Južnej Afrike a nazvali ju E484K.  „Obávame sa, že táto mutácia môže mať dosah, nevieme však odhadnúť jej rozsah,“ uviedla Penny Mooreová, docentka v Národnom ústave pre infekčné choroby v Juhoafrickej republike, ktorá označila situáciu s mutáciou za alarmujúcu. Pri „únikovom mutante“ sa preukázalo, že má schopnosť uniknúť pred niektorými protilátkami, ktoré vakcína obsahuje... Nastala tak tretia vlna pandémie.

V deň dokončenia tohto článku Maďarsko začalo očkovať ruskou vakcínou Sputnik V bez schválenia Európskou liekovou komisiou. Aj to je obrazom toho, že kooperácia v EÚ kríva na obe nohy a Matovič zbytočne hovorí, ako rokoval s kýmkoľvek, keď výsledky sú iba jeho sľubmi a bludmi. Vakcinácia je vlastne kravovanie, od slova vaca, po latinsky krava, z tej sa vyťažili prvé protilátky proti kiahňam už v 18. storočí. Načo z nás však treba robiť stádo v súčasnosti, ak nás nemajú čím napichať a vo svete znejú rôzne hlasy o účinnosti vakcín na nové mutácie?

A stavebné firmy stavajú a stavajú...niekomu kríza pomohla.

Spustila sa však u nás aj kampaň na vakcináciu. Bolo to dosť rozpačité. Vystupujú tam herci, umelci, spisovatelia, moderátori a futbalista. Ani jeden z tých, čo v tej reklame vystupuje, nevie o vakcíne nič. Vôbec nič. Vakcína má predstavovať benefity, ale má aj riziká. Tie sú také nejasné, že samotný výrobca odmieta za ne niesť zodpovednosť a predáva vakcíny len tomu, kto sa zaviaže ho nikdy nežalovať. Štát má povinnosť ľuďom dávať komplexné informácie, aby sa sami rozhodli. Tak to robí zodpovedný štát. Netreba ľudí prehovárať, aby sa očkovať dali alebo odhovárať, aby sa nedali. Ľuďom treba dať na stôl pozitíva a riziká. Lenže – zásadná otázka je, načo robiť kampaň za štátne peniaze na niečo, čo štát nedokáže zabezpečiť, pýtali sa mnohí respondenti.

            ■ ZBYTOČNÝ AUTOMAT

Nastal čas, keď mnohé samosprávy odmietli vláde poslušnosť a celoplošné skríningy. Začal platiť tzv. covidový automat, od 8. februára sa tým dosiahlo iba to, že ľudia sú ďalej čoraz nervóznejší a unavení. Počty zomretých osôb aj hospitalizovaných v nemocniciach každý deň narastajú. Účinnosť antigénového testovania i vakcinácie už spochybnil podľa vyššie napísaného aj minister zdravotníctva Krajčí, lebo podľa neho ani dvakrát očkovaní pacienti nemajú neobmedzenú slobodu pohybu... Ľudia môžu ísť do práce iba na základe papierika, ktorý nemá zo zdravotného hľadiska nijakú cenu a neplatí už ani vo chvíli testovania. Pretože testovaní sa mohli kedykoľvek, akokoľvek a na čokoľvek od chvíle testovania nakaziť. Negatívny test ako priepustka do práce? Nezmysel. Priepustka do prírody? Nezmysel nad nezmysel. Nejde o to, že by sme mohli v lese nakaziť medveďa či veveričku a nejde ani o zvyšovanie imunity a starostlivosť o zdravie. Ide najskôr o demonštráciu sily. Podrobovanie si národa. A to ešte nie je reč o ekonomike, keď tisíce rodín kolabujú. Vzdelanie detí za posledný rok sa rozplynulo v počítačových sieťach, ich socializácia sa bude len ťažko vracať do normálu.  Rozpad medziľudských vzťahov aj celých rodín, nárast domáceho násilia i počtu závislostí, zanedbanie mnohých známych vražedných diagnóz – to je tá skutočná pandémia, ktorá Slovensko zaviala nad priepasť, do ktorej ak spadneme, teraz žijúce generácie sa z nej možno už nevyštverajú na povrch. To nie je fatalizmus, to je smutný pohľad na tvrdú realitu.

Medzitým  26. februára parlament dodatočne opäť schválil núdzový stav. Pritom, ako sa už v predchádzajúcom prípade v minulom decembri vyjadril Peter Kresák, ústavný právnik: „Ústavný zákon o núdzovom stave bol vraj prijatý s porušením zákona ‒ tvrdí Generálna prokuratúra SR. Hlavný hygienik totiž nemal právo povoliť nakazeným poslancom príchod do parlamentu a tam hlasovať. A poslanci, ktorí ako nakazení porušili nariadenú zákonnú karanténu a prišli na hlasovanie, sa potom dopustili protiprávneho konania. To je mimoriadne zaujímavé vyhlásenie, pretože reťaz právnych rozhodnutí postavená na porušení zákona je podľa nášho práva neplatná celá. O tom je princíp, podľa ktorého z neprávneho konania nevzniká právo.“ Koľko sa tu za ten rok ohlo zákonov zo strany štátu, to sa zrejme, ak vôbec, dozvieme až po výmene súčasnej moci. Kedy to bude, zatiaľ nevedno, isté je nateraz to, že raz to bude.

Text pod foto: Slovenský parlament si už toho pamätá naozaj dosť. Ale takéto situácie ešte nezažil...

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ ‒ Foto autor



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.