Jednoznačné NIE zo Šariša

thumbnail

Matičiari z Prešova  proti valnému zhromaždeniu. V minulom roku sme informovali o výzvach štyroch krajských rád Matice slovenskej v Nitre, Košiciach, Žiline a Banskej Bystrici, ktoré prijali výzvu na zvolanie mimoriadneho valného zhromaždenia Matice slovenskej z dôvodu vážnych finančných problémov v prvých troch štvrťrokoch roku 2014.  Koncom minulého roku zasadala aj krajská rada Prešovského kraja, ktorá tieto výzvy odmieta.

„Krajská rada Matice slovenskej Prešovského kraja jednoznačne odmieta všetky návrhy na zvolanie  mimoriadneho Valného zhromaždenia MS. Skutočným dôvodom týchto iniciatív je neschopnosť niektorých bývalých funkcionárov MS prijať výsledky volieb posledného riadneho valného zhromaždenia v Martine 2013 a pokus destabilizovať činnosť súčasného vedenia Matice slovenskej. Prečo podobné návrhy nepodali v roku 2009 a 2010, keď Matica slovenská utrpela vážnu materiálnu a morálnu ujmu pri strate časti Národného pokladu MS a pri pochybných finančných investíciách do PDSI? Práve viacerí iniciátori boli členmi ústredných orgánov a nesú zodpovednosť za skutky z minulých rokov, ktorých negatíva doznievajú do dnešných dní. V tejto súvislosti odmietame aj provokácie a polopravdy uverejňované na stránke tzv. obrodeneckej MS, ktorá vážne poškodzuje dobré meno Matice slovenskej vo vzťahu k verejnosti.

Vyjadrujeme podporu riadne zvoleným matičným orgánom ‒ výboru MS, dozornému výboru MS, ako aj predsedníctvu MS, ktoré sú výsledkom legitímneho VZ MS. Chceme upozorniť na to, že mimoriadne valné zhromaždenie navrhujú aj tí členovia krajských rád, ktorí nedostali podporu delegátov vo voľbách do výboru MS.
Podporujeme kroky novozvoleného správcu pri stabilizácii Matice slovenskej a uvážené rozdelenie kompetencií, vyplývajúce z dohody medzi predsedom, správcom a podpredsedami, čo je na podporu matičnej demokracie a kolektívneho vedenia Matice slovenskej,“ uvádza sa v stanovisku prešovských matičiarov.

(red)

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.