Jubileum zázraku v pútnickom Šaštíne-Strážach

thumbnail

3 OTÁZKY pre: Jozefa HAĽKA, pomocného biskupa Bratislavskej arcidiecézy

  •  Katolícka cirkev vyhlásila tento rok za rok Sedembolestnej Panny Márie. Prečo si ju majú veriaci intenzívnejšie pripomínať?

Máme biblické základy pre to, aby sme Pannu Máriu ako Matku Ježiša Krista prijali za svoju tak, ako ju prijal evanjelista a apoštol Ján pod krížom. Ježiš predtým než zomrie na kríži a odovzdá ducha, povie: „Hľa, tvoja matka, hľa, tvoj Syn.“ Môžeme teda sv. evanjelistu a apoštola Jána chápať ako reprezentanta celého ľudského pokolenia a Pannu Máriu za tú, ktorá nás najistejším spôsobom môže viesť k svojmu synovi. Či už mariánska úcta alebo rok Sedembolestnej Panny Márie nemá iný väčší cieľ, než prehĺbiť náš osobný vzťah k Ježišovi Kristovi ako k nášmu osobnému Spasiteľovi a Vykupiteľovi.

  • Tohto roku uplynie štyristopäťdesiat rokov od prvého zázraku na príhovor Panny Márie v Šaštíne a päťdesiat rokov od potvrdenia Sedembolestnej Panny Márie za patrónku Slovenska pápežom Pavlom VI. Aký odkaz pre dnešok nesie v sebe šaštínska udalosť?

V rodine Bakičovcov došlo ku konfliktu. Impulzívny manžel počas cestovania vykázal manželku z koča. O pomoc prosila Pannu Máriu. Výsledkom bolo, že jej manžel zmenil správanie, dokonca sa jej ospravedlnil. Takže okrem toho, že nám pripomína bolestnú scénu spred dvetisíc rokov v Jeruzaleme, aktualizuje túto scénu zo zovretia času ako niečo, čo sa dá žiť v prítomnosti. V našich konkrétnych vzťahoch a v konkrétnej situácii rodiny na Slovensku. To môže byť veľkým impulzom k duchovnému napredovaniu.

  • Udalosť však už vošla do slovenských dejín.

Áno, zaujíma aj historikov a prednáška prof. Róberta Letza mala veľkú odozvu, lebo veľmi podrobne a v istej komparácii s okolitými národmi ukázal cestu a rozvoj mariánskej úcty na Slovensku.

Zhovárala sa Eva ZELENAYOVÁ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.