Kam kráčaš Matica slovenská?

thumbnail

3 OTÁZKY PRE Mariána GEŠPERA, predsedu Matice slovenskej

Predsedom MS ste necelé dva mesiace. Ako by ste krátko zhodnotili vaše zoznámenie sa s touto pozíciou? 

  • Funkciu predsedu som prevzal koncom novembra 2017, čo je veľmi krátke obdobie. Niet načo čakať. Spolu s kolegami sme okamžite iniciovali prvé porady a začali pracovať na plánoch, ktoré sme predstavili na valnom zhromaždení MS. Stojí pred nami veľa dôležitých úloh. Realizácia mnohých oprávnených požiadaviek matičiarov, odborov i vedeckých zložiek mešká dlhé roky a je nevyhnutné ich v rámci našich možností operatívne napĺňať.

Čo sa vám za tento krátky čas podarilo zrealizovať? 

  • Veľmi pozitívne hodnotím prvé pracovné stretnutie s ministrom kultúry SR Marekom Maďaričom, ktoré sa uskutočnilo krátko po mojom zvolení. Jeho návrhy k našej činnosti boli veľmi podnetné a vážim si jeho úprimnú snahu pomôcť Matici. Treba vyzdvihnúť, že na rozdiel od posledných volebných období boli s drvivou väčšinou zvolení podpredsedovia, správca a členovia predsedníctva, čo je signálom jednoty výboru, ale aj stabilizácie MS. Tak ako sme sľúbili, okamžite sme začali oslovovať cirkvi a renomované kultúrne a spoločenské organizácie. Matičnú delegáciu prijal predseda NR SR Andrej Danko. Rok 2018 nás zaväzuje pripomenúť si významné udalosti, ktoré sa odohrali pred sto rokmi. Na prvom neformálnom stretnutí zástupcov Národného osvetového centra sme prerokovali našu účasť na najväčšom folklórnom festivale Východná a najstaršom festivale ochotníckeho divadla Scénická žatva. Máme za sebou prvé stretnutia, ale aj náčrty spolupráce s Rusínskou obrodou na Slovensku.

Aký vinš pošlete na rok 2018 matičiarom? 

  • Každý z nás je súčasťou národa a národ je v každom z nás. Preto si vážme nielen zdravie, priateľstvo, rodinu, ale aj svoju vlasť, ktorá nám poskytuje možnosť uskutočňovať naše túžby a plány, vďaka ktorým sa stávame lepšími ľuďmi. Buďme hrdí na všetko, čo dokázali naši predkovia, skúsme sa priblížiť jeden druhému a nehľadajme medzi nami rozdiely, ale to, čo nás spája. Všetkým želám, nech radosť a pokoj vstúpia do našich domovov a naplnia sa naše pozitívne predsavzatia.

Maroš SMOLEC

Foto: SNN

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.