Kauza Gorila - mimo reality a zrejme aj mimo zákona

thumbnail

Mimoriadna schôdza NR SR iba podčiarkla rozvrat v zákonodarnom zbore. V kauze Gorila asi nie je namočený iba ten, kto v čase, keď sa prevalila, nemal nič spoločné s politikou. Inak si nemožno vysvetliť paradox, že nikto nechce, aby sa obrovská korupčná aféra vyšetrila, a tiež si nikto neželá, aby čierny Peter zostal v jeho rukách. Paradoxov je však viac. Gorila ukazuje prstom na mnohých prominentov, vrátane jedného z predstaviteľov finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Ten má však pravdu v tom, že slovenský parlament sa dopustil porušenia zákona, ak rokoval o tom, že treba v kauze niekoho obviniť.

SMRTEĽNÁ RANA

V právnom systéme na Slovensku má totiž oprávnenie obviniť niekoho zo spáchania niečoho protizákonného iba polícia alebo prokuratúra. Parlament takéto  právomoci nemá, a už vôbec nemôže uznesením niekoho obviniť. Ak by ich mal,  Slovensko by sa vrátilo do éry politických procesov v päťdesiatych rokoch minulého storočia a pre demokraciu by to bola smrteľná rana... Jaroslav Haščák preto oprávnene tvrdí, že „... skupina poslancov, ktorá takto iniciuje zvolanie mimoriadnej schôdze, hrubo porušuje princípy parlamentnej demokracie a právneho štátu. Je neprípustné, aby predstavitelia zákonodarnej moci zasahovali do neukončeného trestného konania. Je neprípustné, aby politici ukladali orgánom činným v trestnom konaní, ako majú postupovať, a vyvíjali na vyšetrovanie politický nátlak“.

■ MASLO NA HLAVE

Preto aj predseda parlamentu Peter Pellegrini má maslo na hlave, ak vôbec pripustil schválenie schôdze s takýmto programom. A majú ho aj tí poslanci, či už opoziční, alebo vládni, ktorí pri hlasovaní nepoužívajú vlastný rozum, ale hlasujú ako stroj na pokyn nadriadeného straníckeho orgánu. To je totiž v rozpore s rokovacím poriadkom NR SR, ako aj s Ústavou Slovenskej republiky, ktorá je založená na predpoklade parlamentnej zastupiteľskej demokracie. Až príliš okatá nelegitímnosť konania a rozhodnutí zákonodarného zhromaždenia je povážlivým obrazom stavu demokracie na Slovensku. Kauza Gorila ju iba odkryla o čosi viac a ukázala ju v úplnej nahote. Na kauzu samotnú predstavenie na hradnom  vŕšku – ak rátame aj následné rokovanie „bezpečnostného“ výboru, ktoré trvalo dva rokovacie dni – nemalo absolútne nijaký vplyv.

■ VOLEBNÁ KAMPAŇ

Mimoriadna schôdza parlamentu o kauze Gorila mala (podľa toho) iba nahnať body do už prebiehajúcej volebnej kampane pred budúcoročnými marcovými parlamentnými voľbami, čo sa deje opäť v rozpore so zákonom. To však nesplnila, ubrala však preferencie na všetkých frontoch. Takýto politický diletantizmus totiž súdny volič nemôže len tak hodiť za hlavu. Musí si ho pripomínať aj s vedomím, že politici sa poberú na „zaslúžené“ prázdniny a dva mesiace, azda okrem témy migrantov, bude na Slovensku relatívny pokoj.

Opozícii zámer nevyšiel. Podľa nej mala NR SR v uznesení konštatovať, že „dôsledné vyšetrenie kauzy Gorila a postavenie podozrivých osôb pred spravodlivosť je kľúčovým pre demokratický a právny štát“. Zároveň mal parlament vyjadriť „znepokojenie nad krokmi špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktoré výrazne sťažujú dôsledné vyšetrenie kauzy Gorila“.

„Som presvedčený, že neexistuje žiadny reálny skutkový základ, pre ktorý by som mohol byť obvinený z trestnej činnosti. Samotné spisy Gorila takýto základ nemôžu predstavovať, pretože boli vytvorené podvodným a protiprávnym spôsobom, obsahujú zjavné bludy a nezmysly a sú tak nedôveryhodným a napokon aj na trestnoprávne účely zákonne nepoužiteľným materiálom,“ konštatoval po udalostiach v parlamente J. Haščák z Penty. Mal určite pravdu. Problém je v tom, že pre Slovensko to dobré v nijakom prípade nie je.

Ivan BROŽÍK - Foto-zdroj: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.