Kedy národne dospejeme?

Vzostup národných strán v Európe akoby predznačoval zvyšujúcu sa solidárnosť jej obyvateľstva. Najtvrdšie sa to zatiaľ prejavilo vo Švajčiarsku prijatím imigračného zákona. Napriek tomu, že európske oficiálne politické garnitúry robia maximálne opatrenia proti narastaniu nacionalizmu, nedarí sa im ho úplne potlačiť. Nebudeme špekulovať o tom, či nacionalizmus áno alebo nie. Každá ideológia prerastajúca do fanatizmu je nebezpečná. Skôr sa pozrime na to, či môže byť spoločenstvo liberálne a zároveň solidárne.

Je nepochybné, že nárast nacionalizmu súvisí so zvýšeným prisťahovalectvom ekonomicky slabších vrstiev obyvateľstva, a najmä so zneužívaním sociálneho systému prisťahovalcami a neraz aj s ich kriminálnou činnosťou. Domáce obyvateľstvo sa bráni, ale akési nepísané európske zákonodarstvo, a predovšetkým ľudsko-právne inštitúcie priam masochisticky vystupujú proti vlastným občanom. Európa sa vydala na cestu neoliberálnej spoločnosti, v ktorej nijaký nacionalizmus nemá miesto.

Kto neprejavuje záujem o komunitu, nemôže byť solidárny s iným človekom. A v tom sa preferovaný európsky model stáva kontroverzným. Solidarita, ktorá by mala byť základom integrovanej Európy, sa s liberalizmom dostáva do otvoreného konfliktu. Liberáli preferujú ego. Nepotrebujú ani štát, každý jednotlivec by sa mal o seba postarať sám. Čo teda ponúka slovenská politická scéna svojim občanom? V akom je stave?

Na jednej strane existujú strany, ktoré dokážu spoluvytvárať koalície napriek tomu, že ideologicky majú k sebe ďaleko. Sú to strany súčasnej opozície. Z nich sa najviac vyníma KDH, ktoré ako kresťanská strana bez problémov vytvorila koalíciu so stranami ľavice (SDĽ, SOP) aj liberálov (ANO, SaS). Kresťanskej strane by nemal byť vzdialený princíp solidarity ani odpor k marxistickému internacionalizmu, a predsa to v reálnej politike nedokázala. Hlasovala proti samostatnosti národa, pričom národ je po rodine širšie spoločenstvo so silným imunitným systémom voči kultúrnemu rozkladu spoločnosti. Pravicové strany v súčasnosti vôbec nie sú kohézne a navyše ani konzervatívne, takže nevytvárajú pre voličov alternatívu nejakej budúcnosti. Nie sú garantom národných a kresťanských hodnôt. Navyše slovenskí liberáli sa kauzou Svätopluk prejavili ako hlboko nevzdelaní ľudia v dejinách Slovákov a Slovenska. Pokusy KDH zastaviť zhubné novotvary v ľudsko-právnej agende sú skôr výkrikom do tmy než systematickou politickou prácou. Dajú sa však na nej zbierať politické body, no na serióznu politiku to nestačí!

Samostatnou kapitolou sú slovenské národné strany. Tie zo svojej podstaty by mali ochraňovať kresťanské, národné i sociálne hodnoty. Najmä SNS permanentne prechádza krízou, ktorá ju vyraďuje z aktívneho politického života. Kým realita vyžaduje spájanie síl, národniari sa atomizujú. Súčasný predseda strany si dal za cieľ zmeniť SNS, a potom aj Slovensko. Ako? Nechce ani počuť o spájaní sa s ostatnými národne orientovanými stranami. Každá z nich vyznáva hodnoty spájajúce sa s históriou národa. Taká bola aj „stará“ SNS. Aká má byť nová? Bez napojenia na minulosť? Bez hodnôt, na ktorých budovala svoju politiku?

Pre novodobú Slovenskú republiku je charakteristické, že sa nehlási k minulosti národa. Z jeho dejín vynecháva kapitoly, ktoré sa jej zdajú z rozličných hľadísk nekonformné. Typickými sú úseky prvej Slovenskej republiky alebo obdobie Mečiarovej vlády. Keď však národ nedokáže prijať vlastnú históriu, spracovať ju a zobrať za ňu zodpovednosť, o čom to svedčí? Takto sa správajú nedospelí či nesvojprávni ľudia. Sú teda Slováci nedospelým národom? Ako sa postaral štát reprezentovaný vládnymi stranami o to, aby sa naša história stala celospoločenským záujmom? Slováci nežili vždy len v područí iných národov, ale čo o tom vie dnešná mladá generácia? Ktoré politické strany boli a sú ochotné brať zodpovednosť za národ v kontexte jeho dejín? Z dnešných parlamentných strán ani jedna. Občania si tento deficit uvedomujú. Ide o to, čo s tým urobia strany v budúcich parlamentných voľbách.

Eva ZELENAYOVÁ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.