Klamstvá o čerstvom pečive už neobstoja

thumbnail

„Výrazne sprísňujeme pravidlá predaja čerstvých pekárskych a cukrárskych výrobkov,“ oznámilo pred niekoľkými dňami ministerstvo pôdohospodárstva. Má to byť reakcia na podnety od spotrebiteľov, ktorí si kúpili pečivo deklarované predajcami ako „čerstvé“ a neraz zistili, že bolo predtým zmrazené.

 ■ ČO JE ČERSTVÉ

Označenie „Čerstvé pečivo“ možno najnovšie použiť iba na pečivo, ktorého vyloženie na pulty od upečenia nenastane neskôr ako do dvanásť hodín. Teda nesmie byť viac ako pol dňa „staré“. Takisto sa v pekárenskom výrobku už nesmú používať konzervačné prípravky, ktoré potom vzbudzujú dojem, že aj po niekoľkých dňoch „je ako“ čerstvý. Zavádzanie zákazníkov s cieľom čo najvyššieho zisku zo strany obchodníkov a reťazcov bude rezort pôdohospodárstva prísne sankcionovať. „Vyzývam spotrebiteľov, ak na takéto porušenie narazia, aby okamžite kontaktovali Štátnu veterinárnu a potravinovú správu, ktorá vykoná v takejto prevádzke kontrolu,“ vyhlásila ministerka Gabriela Matečná.

■ TVRDÉ SANKCIE

Predajcom, ktorí najnovšiu vyhlášku odignorujú, hrozí pokuta od päťsto až do desaťtisíc eur. Práve zlé označovanie potravinárskych výrobkov pritom patrí medzi najčastejšie prehrešky obchodníkov pri kontrolách ich prevádzok Štátnou veterinárnou a potravinovou správou. Ide pritom o zvyk, ktorý balamutí spotrebiteľa, keďže ten si kúpi inú ako propagovanú potravinu. V novele vyhlášky o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách ministerstvo zakazuje zmrazovanie nepredaného pečiva, chleba i  výrobkov a ich následný predaj spolu s čerstvo upečeným. Zakazuje tiež miešanie čerstvých pekárskych a cukrárskych výrobkov s predpečenými mrazenými či chladenými polotovarmi. Nepredané rožky tak už nebudú môcť predajcovia zmraziť a na druhý deň predávať spolu s čerstvo upečenými.

■ OD AUGUSTA

S novinkami by sa v predajniach mali zákazníci stretnúť od augusta tohto roka. Ani po tom termíne im však nič nebráni v tom, aby sa naučili sami doma skladovať, zmrazovať a rozmrazovať pekárenské výrobky tak, aby ich kvalitatívne a senzorické vlastnosti zostali zachované napríklad tri mesiace. Pekári radia chlieb na dlhšie obdobie nezamrazovať. Pred vložením do mrazničky by mal byť nakrájaný na menšie časti, mal by byť zabalený v mikroténovom vrecúšku alebo v špeciálnom vrecku určenom na mrazenie a skladovanie potravín v mrazničke. Ak zákazník nechce prísť o to, na čo bol navyknutý, teda o chrumkavé teplé rožky či žemle, môže si ich pripravovať sám. Najlepšie sa mu to podarí, ak ich po vybratí z mrazničky rozmrazuje v teplovzdušnej rúre pri teplote okolo päťdesiat stupňov Celzia, až kým sa nedosiahne želaný chrumkavý stav. Nijaký obchodník však toto už od leta nebude môcť praktizovať!

Štefan ZLATOŠ - Foto: Emil SEMANCO

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.