Koalícia opäť na kolenách

thumbnail

KOMENTÁR Romana MICHELKA

Pohľad na trápiacu sa koalíciu je viac než útrpný.  Dlhšie sme svedkami vzájomných sporov Igora Matoviča a Richarda Sulíka, na dennej báze môžeme sledovať vojnu policajtov, respektíve vojnu časti vyšetrovateľov a prokurátorov so spravodajskými službami. A to všetko je dokresľované rozpadom najmenšej koaličnej strany Za ľudí, čo môže viesť k zrejme už len dočasnému prerodu štvorkoalície na päťkoalíciu.

Vo svetle týchto udalostí sa zdá, že šanca, aby súčasná koalícia dovládla až do riadnych volieb, sa blíži nule. V tejto súvislosti sa vynára otázka. Majú sa nespokojní občania pripravovať na referendum o predčasných voľbách alebo  definitívny rozpad koalície môže nastať ešte predtým, ako bude referendum vyhlásené? Iste,  financie z Fondu obnovy a odolnosti sú príliš silným tmelom, rovnako ako aj snaha viacerých koaličných politikov dovládnuť, keďže ich ďalšia osobná politická perspektíva je veľmi neistá. Preto netreba tak ľahko vydávať svoje očakávania za realitu.

Vojna policajtov je politicky najvýbušnejším problémom.  Je možné, že všetko sa začalo (ne)premyslenou dekonšpiráciou bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorý vyhlásil, že SIS rozpracováva činnosť  asi dvadsiatich sudcov. Následky na seba nenechali dlho čakať. Časť prokurátorov a vyšetrovateľov si zrejme povedala, že takéhoto nebezpečného šéfa SIS musí čím skôr eliminovať. Medzitým SIS zdokumentovala množstvo  prípadov, v ktorých časť vyšetrovateľov korupcie používa neprípustné metódy pri objasňovaní podozrení z trestného konania. A to predovšetkým inštitút univerzálnych kajúcnikov, prostredníctvom ktorého získavajú svedectvá „usvedčujúce“ údajných páchateľov korupcie.  Zároveň  pritom dochádza k nadužívaniu a zneužívaniu inštitútu kolúznej väzby, keď dlhodobý neprípustný psychický nátlak nahrádza drobnú prácu vyšetrovateľov.

Zásadným kameňom úrazu je skutočnosť, že v sieti vyšetrovateľov uviazol aj nominant koaličnej strany Sme rodina, v súčasnosti bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský. To viedlo k silnému politickému stretu medzi ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou a stranou B. Kollára, ktorej poslankyňa Petra Hajšelová predložila zákon zásadným spôsobom limitujúci dĺžku kolúznej väzby. Po viacerých kolách vzrušených rokovaní  sa táto kauza skončila kompromisom.

Nevädnúcim evergrínom súčasnej koalície je permanentný konflikt medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom. O tom, že podstata konfliktu je výsostne osobná, nepochybuje nikto. Problémom  je, ako sa to prejaví na fungovaní   koalície a ako dlho  to môže v takomto móde vydržať. Prvé „zahrievacie“ kolo, keď išlo o navýšenie deficitu rozpočtu, bolo len malou ukážkou toho, ako to asi bude v budúcnosti vyzerať. Ako vieme, skončilo sa to víťazstvom na body pre ministra financií Igora Matoviča. Navýšenie  deficitu rozpočtu  prešlo nielen v navrhovanej výške, ale poslanec za OĽaNO Gyorgy Gyimesi ho navýšil ešte o ďalšie sumy. Minister hospodárstva Richard Sulík  to vyriešil tým, že strana SaS za rozpočet nehlasovala, ale aj tak to na prijatie novely stačilo.  Úplne iná situácia však nastane, keď sa bude pripravovať rozpočet na rok 2022. Dá sa očakávať, že rezorty, ktoré spravuje strana SaS budú hlboko podfinancované, aby sa ukázalo, akých neschopných ministrov saskári majú. To, samozrejme, nemôže Richard Sulík nechať len tak, a teda ďalšie a oveľa vážnejšie kolo koaličnej krízy bude opäť na stole.

Ďalším klincom do rakvy tejto koalície je spor v rámci najslabšej koaličnej strany Za ľudí. Jej rozpad je už len technickou záležitosťou. Šéfka frakcie Mária Kolíková,  ktorá sa vymedzuje voči diktátorským  metódam predsedníčky Veroniky Remišovej, už ohlásila, že bude žiadať miesto pri koaličnej rade.  V prípade vzájomného stretu oboch frakcií, ktorému sa už ani vyhnúť nedá, s ňou ostane päť až sedem poslancov ich poslaneckého klubu, no s predsedníčkou Veronikou Remišovou zostanú maximálne traja. A len tieto počty sa v reálnej politike rátajú. Ak teda Veronika Remišová boj o šéfku strany nakoniec aj ustojí, bude to jednoznačne Pyrrhovo víťazstvo.

A čo ďalej? Dosiaľ najpravdepodobnejšia povolebná koalícia Hlasu-SD, Progresívneho Slovenska a strany SaS sa už podľa najnovších informácií nezdá najpravdepodobnejšou. Začínajú sa formovať kontúry novej, pre mnohých podstatne prijateľnejšej koalície Hlasu-SD, Smeru-SD a strany Sme rodina.  Pohľad na takéto „nesväté“ spojenectvo asi nikoho nenadchne, ale je to vždy prijateľnejšie než predchádzajúci mediálne pertraktovaný a preferovaný model.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.