Koaličná vojna ďalej pokračuje

thumbnail

SLOVO O SLOVENSKU

Keď prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala prvého apríla novú vládu Eduarda Hegera, nebol to prvoaprílový žart, ale signál, že vládna koalícia po mesiaci hádok našla spoločnú reč. A to aj napriek tomu, že takmer všetci odídení ministri sa vrátili na svoje pozície ‒ okrem premiéra Igora Matoviča, ktorý si vymenil funkciu s ministrom financií Eduardom Hegerom, a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý sa vrátil do poslaneckých lavíc. Rany po bitke teda neboli hlboké...

Médiá i politológovia to zhodnotili ako zbytočnú emocionálnu búrku, ktorá v čase pandémie znefunkčnila vládu a sčasti aj parlament. Verejnosť, ktorá naživo prežívala krízu pred televíznymi obrazovkami, ostala tiež šokovaná, že napokon sa politici dohodli. Po prejavoch takých vážnych osobných, odborných a politických nezhôd to bolo naozaj prekvapenie. Prvé rokovanie Hegerovho kabinetu týždeň po jeho vymenovaní prebehlo bez akýchkoľvek problémov. Všetci sledovali expremiéra, ktorý sa médiám a sociálnym sieťam vyhýbal. Pokoj pred búrkou...

Na druhý deň, teda 8. apríla, to už tak nebolo. Nový minister financií nezabudol na dvestotisíc vakcín Sputnika V, ktorého nákup vyvolal vládnu krízu, a odletel bez vedomia svojich partnerov do Ruska presviedčať partnerov, aby sme vakcíny nemuseli vrátiť. Ruská strana tvrdí, že sme porušili zmluvu a slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv pri jej hodnotení zavádzal celý svet, že doručená šarža vakcín nie je totožná s tou, ktorú hodnotil americký odborný magazín. Igor Matovič sa opäť ocitol v bojovom móde. Prostredníctvom sociálnych sietí začal zápas o záchranu vakcín. Vakcín nemáme zatiaľ dosť, a preto môže Sputnik V túto dieru zaplátať. V tejto veci expremiér koná správne. No už nie je hlavou vlády, ale ministrom financií a mal by prioritne riešiť plán obnovy, ktorý musíme odovzdať do konca apríla, keďže je stále na dokumente veľa práce.

Médiá, vedci i verejnosť na sociálnych sieťach sa do Matoviča pustili. Na druhej strane, koaliční partneri jeho zahraničnú cestu viac-menej pochopili. Len nový šéf Heger mlčal. A to vytvára dojem, že politická rošáda premiéra a ministra financií bola zahmlievaním a pravdu mali tí, čo vraveli, že sa nič nezmení. Nateraz sa znova vynára otázka, dokedy vydrží pokoj zbraní. Koaličná vojna sa neskončila...

 Maroš SMOLEC, šéfredaktor


Minister financií E. Heger sa stal premiérom a premiér I. Matovič ministrom financií.

Vláda po kríze vraj pracuje naplno, konštruktívne a profesionálne. Podpredsedníčka staronovej vlády Veronika Remišová sa vo svojom statuse na sociálnej sieti netají tým, ako je rada, že zas je všetko „v poriadku“. „Epidemiologická situácia sa pomaly zlepšuje, čoskoro budeme môcť uvoľňovať opatrenia, postupne otvárať ekonomiku a poslať deti späť do školských lavíc.“ Takže – všetko je v poriadku. Akoby sa ani nič nestalo... „Pokračujeme v tom, čo sme občanom sľúbili: Očistenie Slovenska od korupcie, efektívnejšie služby štátu občanom a obnova Slovenska,“ dodala vicepremiérka. A to po oznámení o tom, aké odmeny koncom minulého roka pridelili ministri svojim „našim“. Akoby bol štátny rozpočet v prebytku.

  • PRVÝ APRÍL

Prvoaprílové vymenovanie „novej“ vlády prezidentkou stále rezonuje našou spoločnosťou. Zuzana Čaputová vymenovala vládu staronových ministrov vediac, aké možné následky to pre Slovensko môže mať. Aspoň tak to tvrdia ľudia, ktorí majú skúsenosti s exekutívou a riadením ministerstiev z minulosti. Napríklad Anna Belousovová upozornila na záhadu, prečo vlastne prezidentka opäť za člena a podpredsedu vlády vymenovala Igora Matoviča.  „Vnímala to nie ako odbornú, ale ako politickú nomináciu a ako súčasť politickej reality. V tom zmysle, že ak by ho odmietla vymenovať, celá koaličná dohoda by padla,“ povedala pri vymenovávaní „novej“ vlády. „Takéto je priznanie prezidentky k tomu, že mala v rukách nástroj na pád vlády! Ak by odmietla Matoviča ako ministra, padli by dohody, padla by vláda a boli by predčasné voľby!“ píše bývalá politička.

Predčasné voľby však budú najskôr tak či tak, ak teda Ústavný súd SR zas nevyhlási referendum o ich konaní za neústavné. Ten Ústavný súd SR, ktorého sudcov si vybrala a navolila táto koalícia pohodlnou ústavnou väčšinou. Ak by sa to náhodou nestalo, čo predpokladať nemožno, tak by predčasné voľby mohli byť už pred alebo po lete. Je totiž predpoklad, že referendum bude platné. Prezidentka určite veľmi dobre vie, že až osemdesiat percent ľudí na Slovensku si želá predčasné voľby a nedôveruje súčasnej exekutíve. Povinná účasť na referende päťdesiat percent plus jeden hlas je pravdepodobná.

  • BEZ VÝKONU MOCI

V marci bola slovenská vláda pre neustále spory medzi premiérom Igorom Matovičom a vicepremiérom Richardom Sulíkom doslova paralyzovaná. Počet dní, keď zasadala, bol minimálny, a preto expremiér a líder strany Hlas ‒ SD Peter Pellegrini požiadal, aby ministri za tento mesiac platy vrátili. „Za tento mesiac by ministri na čele s premiérom mali vrátiť svoje platy, na ktoré sa im skladajú daňoví poplatníci. Neurobili za posledné týždne nič pre ľudí – akurát sa medzi sebou hádali a vzájomne urážali. Teraz sa za to ospravedlňujú, no to určite nestačí,“ píše v krátkom statuse Pellegrini. „To, čo mesiac predvádzala táto vláda, je hanbou, akú si zapamätáme na veľa, veľa rokov.“ Povedal expremiér na tlačovom brífingu. Podľa Eduarda Hegera z OĽaNO, dnešného premiéra, vtedy ešte ministra financií a dočasného šéfa rezortu zdravotníctva i školstva, sa v koalícii diskutovalo aj o tom, komu ešte záleží na tom, aby táto (bývalá) vláda pokračovala. Ale ona vlastne pokračuje ‒ až na ministra zdravotníctva sú všetky mená ministrov dávno známe. Dokonca aj odídený minister sociálnych vecí Krajniak sa napokon vrátil na svoj rezort práce, aj keď návraty ministerských kolegov  v médiách kritizoval. Dôvodom boli výhrady proti kandidátovi Sme rodina, ktorý dávno pracoval pre ministra vnútra HZDS G. Krajčiho. Čudný argument, zaváňajúci už skôr ostrakizáciou ako poukázaním na nekompetentnosť kandidáta. A keďže Sme rodina asi nemá v zálohe viacerých nominantov na dosť komplikovaný post, vrátil sa pôvodný minister.

  • TELENOVELA PO KRÍZE

Robert Fico vyhlásil, že Smer nezaujíma konflikt, ktorý prebiehal vnútri vládnej koalície a vládnu krízu nazval telenovelou, ktorá nemá konca kraja. „Ničnerobenie a konflikty spôsobili, že vymrelo jedno mesto veľkosti Banskej Štiavnice,“ zdôraznil šéf Smeru ‒ SD. Erik Tomáš zas pred Veľkou nocou pripomenul, že „koaliční lídri štyri týždne svojimi spormi a hádkami traumatizovali spoločnosť a výsledok je taký, aký som tu avizoval pred niekoľkými dňami. Vzniká druhá Matovičova vláda.“ Z Hegera bude premiér, ktorého bude z postu podpredsedu vlády a ministra financií riadiť Matovič. To netvrdia Slovenské národné noviny, ale politickí pozorovatelia a politológovia.  Z ohlasovanej rekonštrukcie vlády sa tak stal iba politický kalkul, ktorý musí uraziť každého súdneho človeka. „Matovičov cirkus s vyše osemdesiatpercentnou nedôverou občanov pokračuje ďalej. A už teraz sa môžeme ‚tešiť‘ na jeho nové kúsky. Vyzerá to tak, že ak chceme na Slovensku reálnu zmenu, našou jedinou možnosťou je účasť na referende za predčasné voľby,“ dodal opozičný poslanec Hlasu-SD Tomáš.

  • NOVÉ KÚSKY

Medzi nové kúsky možno zaradiť určite aj výrok ministra financií, ktorý správu rodinných financií zveril manželke, lebo on sa v tom nevyzná. Možno to považovať za žart. Ako minister financií tiež zažartoval, že Slovensko je v takom deficite, že by DPH mala vzrásť o päťdesiat percent. Na takéto témy sa nežartuje. Ako brať návrh ešte bývalého ministra financií a dnes premiéra o výraznom zvýšení dane za bývanie? Teda za vlastníctvo nehnuteľností, ktoré nesmeli pol roka ani len navštíviť, nieto ešte využívať?

Vláda ministrov, ktorým tašky nosia všetkého schopní, pokračuje. V podstate bez akýchkoľvek zmien. Igor Matovič síce musel opustiť svoj premiérsky post, ale získal kontrolu nad štátnou kasou. Koaliční partneri sú spokojní, že im zostali ich ministerské posty a ekonomický a politický vplyv. Uvidíme, ako dlho táto vláda pod vedením E. Hegera napokon vydrží. Aj keď po jej prvom pokojnom a konštruktívnom rokovaní 7. apríla všetci zhodne tvrdili, že určite ďalšie tri roky...

Ivan BROŽÍK – Ilustrácia: Ľubomír KOTRHA - Foto: Úrad vlády SR


Čítajte aj komentár na túto tému Romana MICHELKA 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.