Koaličné zápasy pokračujú

thumbnail

KOMENTÁR Romana MICHELKA

Ako vieme, súčasná koalícia je, ako už mnohokrát v minulosti, poskladaná z konzervatívcov (teda aspoň nominálnych) a liberálov. A skutočnosť, že tvrdý stret oboch frakcií je len otázkou času,  sa naplno prejavila. Anna Záborská a spol. z vládneho OĽaNO predložili na poslednej schôdzi parlamentu zákon o ochrane života. V podstate to bol kozmetický zákon, ktorý nijako zásadne nemenil dnešný stav. Zavádzal však niektoré podporné opatrenia pre tehotné ženy: dvojnásobne, zo štyridsiatich ôsmich hodín na deväťdesiatšesť, im  predĺžil lehotu na rozmyslenie, či ísť, alebo nejsť na interrupciu po podpísaní informovaného súhlasu.

Ako sa dalo čakať, už aj tak diétny zákon sa stal predmetom politického boja. Pod vlajkou radikálnych liberálov sa pokúsila tento návrh zákona „otráviť“ svojím pozmeňovacím návrhom o potratovej tabletke šéfka zdravotníckeho výboru Jana  Cigániková. Po tomto návrhu padlo akékoľvek koaličné dekórum a nastala kultúrna vojna so všetkým, čo k tomu patrí. Dnes je jasné, že liberáli si v tejto taktickej vojne počínali prezieravejšie a dosiahli svoje. Ukázalo sa, že obštrukcia pri hlasovaní o tomto bode na predposlednej schôdzi bola veľmi účinným strategickým ťahom. Cigániková tak dostala takmer dvadsať dní na to, aby zlomila či motivovala váhajúcich. Ostatné hlasovanie o zákone ukázalo viacero vecí. Liberáli sú podstatne lepší taktici. To je trocha prekvapenie. Záborská derie parlamentné lavice vyše dvadsať rokov,  Cigániková necelých päť, no ukázalo sa, že ju nakoniec obohrala. Leví podiel na konečnom výsledku hlasovania majú napríklad renegáti, ktorí na minulej schôdzi zákon podporovali a teraz zrazu otočili.

Zvlášť nechutnú rolu v tejto fraške zohral Juraj Šeliga, ešte nedávno kádehácky káder, ktorý nielenže v priebehu dvadsiatich dní zmenil názor, ale porušením rokovacieho poriadku nakoniec dopomohol k potopeniu tohto zákona. O čo išlo? Bolo jasné, že hlasovanie o tomto zákone bude veľmi tesné, že bude záležať na každom hlase a taktizovať sa  bude do poslednej chvíle. Toto predkladatelia neustriehli a, ako sa ukázalo, liberáli sa neštítili využiť akékoľvek prostriedky. Ich snaha by nebola možná bez aktívnej kolaborácie predsedajúceho, ktorý svojvoľne  a bez akéhokoľvek rozumného odôvodenia presunul bod č. 44,  čo bol ten predmetný Záborskej zákon, a prerokovávali ho ako bod č. 4. Cieľ bol jasný, odporcovia zákona  vyhodnotili situáciu tak, že  aktuálne nebolo v parlamente dosť podporovateľov predmetného zákona a vyvolali teda hlasovanie o ňom v čase, keď ho mali šancu zastaviť. Nakoniec za zákon zahlasovalo len päťdesiatosem poslancov.

Vedelo sa, že celý týždeň boli  pre vážne rodinné dôvody ospravedlnení poslanci Taraba a Hatráková.  Taraba  sa však napriek tomu  vybral do parlamentu a hlasovanie len tesne nestihol a, naopak,  Marcinková, ktorá nemala byť na hlasovaní, prekvapivo prišla. Ešte podivnejšie bolo hlasovanie poslanca  Šimka z klubu Ľudová strana Naše Slovensko, ktorý sa údajne pomýlil a zdržal sa hlasovania. Ak by však  Taraba aj stihol na hlasovanie prísť, nič by to nezmenilo, zvýšil by totiž kvórum a zákon by aj tak neprešiel. Naopak, ak by sa Jozef Šimko nepomýlil, zákon by platil. Toľko k okolnostiam a k výsledku.

Podstata celého sporu  je však podstatne hlbšia. Aj na tomto hlasovaní sa jasne ukázalo, že opozičný tábor prechádza veľkými turbulenciami. Poslanecký klub ZA ĽUDÍ je totálne rozbitý. Každý súdny človek vie, že koniec tohto volebného obdobia je pre nich zároveň aj konečná. Ak? Ak medzitým nepreskočia z potápajúcej sa lode ZA ĽUDÍ na nejaké „stabilnejšie“ politické plavidlo. Napríklad do SaS. A práve v uplynulých dňoch poslanci, ktorí sa pôvodne definovali ako umiernení konzervatívci, prezentovali svojimi postojmi povestné „prískočné“. O tom, že  Šeliga je esenciálny oportunista, asi nikto nepochybuje, predsa len však prekvapilo hlasovanie Jany Žitňanskej, mimochodom bývalej podpredsedníčky KDH. Aj ona svojím nehlasovaním, pričom bola prítomná, spôsobila, že  zákon Anny Záborskej bol nakoniec pochovaný.  To poukazuje na jediné – zo strany ZA ĽUDÍ sa chystá ťažký exodus. Za  Záborskej zákon totiž hlasovali len dve neznáme poslankyne Leščáková a Šuteková, ostatní sú už zrejme na ceste do poslaneckého klubu SaS. Zdá sa, že je to viac ako pravdepodobné. To však zásadne zamieša karty v rámci koalície a ZA ĽUDÍ môže už čoskoro nasledovať neslávnu históriu inej obskúrnej politickej značky – strany  #SIEŤ.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.