Kočner takmer tridsať rokov traumatizuje Slovensko

thumbnail

Prezident Michal Kováč udeľoval milosť podvodníkom v kauze Technopol. Keď v roku 1998 opozícia volala po zmene a pred Markízou zinscenovala divadlo pod názvom Zachráňme Markízu, zrejme iba Rusko a Kočner vedeli, o čo ide. V médiách dominoval názor, že Mečiar chce zlikvidovať slobodu slova a zrušiť Markízu. Na pódiu pred budovou televízie sa vystriedali všetci opoziční lídri a tvárili sa, že bojujú proti autoritatívnemu Mečiarovi, ktorý im chce ukradnúť nezávislú televíziu. Mediálna bomba zabrala, Mečiar dovládol a kauza Markíza padla do zabudnutia. Nie však Kočner.  Meno Marián Kočner sa v milosti  prezidenta Michala Kováča zo 17. júla 1996 spomína v súvislosti s jej udelením pre obvineného Ing. Martina Syč-Milého. Prezident Kováč v nej uvádza: „Martin Syč-Milý a Michal Kováč spoločne s Mariánom Kočnerom v mesiaci december 1991 navštívili Petra Krylova v Mníchove, SRN, kde ho prehovorili k účasti na spáchaní podvodu voči a. s. Technopol Bratislava tak, že po vysvetlení, ako sa podvod uskutoční, mu vyvrátili jeho obavy z nereálnosti obchodu prostredníctvom faxov s poukazom na to, že v a. s. Technopol Bratislava majú známeho človeka, ktorý je do celej veci zapojený a tento zabezpečí preplatenie fiktívneho tovaru cez ČSOB pobočka Bratislava.“

SKUTOK SA STAL

Skutok sa stal a „podvodne vylákanú sumu 2 308 920,- USD od a. s. Technopol Bratislava si rozdelili Rudolf van der Werff, Peter Krylov, Marián Kočner, Martin Syč-Milý a Michal Kováč podľa vopred pripraveného plánu...“ uvádza sa v milosti prezidenta Kováča. Po roku, 12. decembra 1997, dostali milosť v kauze Technopol  Michal Kováč ml. a Marián Kočner. Právoplatne boli odsúdení len Rudolf van der Werff a Peter Krylov. Skupina páchateľov 31. augusta 1995 zavliekla Michala Kováča ml. do rakúskeho Hainburgu.  Keďže od decembra 1997 bol  Michal Kováč ml.  pod ochranou milosti od svojho otca, nebolo možné kauzu zavlečenia vyšetriť a 7. júla 1998 udelil zastupujúci prezident Vladimír Mečiar amnestiu v kauze referendum a zavlečenie.

Znie prinajmenšom čudne, ak po rokovaní vlády o zrušení tzv. Mečiarových amnestií v marci 2017 vtedajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská uviedla, že z právneho hľadiska nie je možné zrušiť milosť pre Kočnera. Zrušenie milosti pre Kováča ml. odôvodnila tým, že zo strany prezidenta republiky došlo k zneužitiu právomoci verejného činiteľa, lebo šlo o milosť pre rodinného príslušníka.

PODVODNÍK DIPLOMATOM

Žitňanská povedala aj čosi, čo zostalo bokom od záujmu médií. Že je veľký rozdiel medzi rušením amnestií zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara a rušením  milosti prezidenta Michala Kováča.

„V morálnej rovine je rozdiel v týchto milostiach oproti amnestiám v tom, že sú to úplne iné inštitúty. V jednom prípade išlo o zneužitie štátnej moci, v druhom prípade bolo umožniť vyšetrenie.“  Ako? Veď práve milosť pre  Kováča ml. zabránila vyšetriť jeho zavlečenie. Mimochodom, Dzurindova vláda ho odmenila postom v diplomacii... Kočner prostredníctvom kauzy Markíza zohral významnú úlohu na porážke Mečiarovej vlády. Pre niekdajšieho predsedu parlamentu Richarda Sulíka bol taká dôležitá persona, že sa s ním radil o voľbe generálneho prokurátora. Kočnera možno považovať za jedného z prvých mafiánov, ktorý sa podvodne dostal k majetku za pomoci najvyššieho predstaviteľa štátu. No nie Mečiara, ale Kováča. Napriek tomu médiá pestujú legendu o mečiarovských mafiánskych rokoch vlády.

                                                                Eva ZELENAYOVÁ ‒ Foto: Emil SEMANCO, internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.