Komu vyhovujú hlúpe sankcie

thumbnail

Vojna sa nerodí ako letná búrka z horúčavy. Vojnu vytvoria tí, ktorým vyhovuje. Vojna sa neodohráva kdesi ďaleko, je to vždy príliš blízko. Ukrajina je naším najväčším susedným štátom. Kyjevská vláda bombarduje a zabíja svojich občanov, civilistov ruskej národnosti, ktorí nemajú zväčša nič so snahami ozbrojených separatistov o vyhlásenie bohatých východných častí štátu za samostatné republiky. Stratégia tzv. západnej civilizácie, ktorá používa Ukrajinu ako svoj štít na potlačenie ruskej hegemónie, neberie ohľad na bežných ľudí. Svedčia o tom aj samovražedné kroky, ktoré robí EÚ pod „priateľským“ diktátom najzadlženejšieho štátu na svete. Ekonomické sankcie voči Rusku vedú k tomu, že ekonomika EÚ opäť upadá, hoci makroekonomickí šamani sľubovali, že už sme z najhoršieho vonku. Ani šamani však nevedia predpovedať všetko.

Niektorí nie veľmi mocní politici na Slovensku však vedia viac ako šamani. Ich kritika vyjadrení slovenského premiéra Fica to naznačuje. Fico trvá na svojom postoji, že ak je krízová situácia, tak ju treba riešiť inými metódami ako podľa neho nezmyselnými sankciami. Povedal to na margo vzájomných sankcií medzi Európskou úniou a Ruskom v súvislosti so situáciou na Ukrajine. „Ak je tu konflikt, nech sa rieši inými metódami ako nezmyselnými trojstrannými sankciami, ktoré poškodzujú ekonomiku všetkých... Sú rôzne metódy, ako riešiť konfliktné situácie,“ vyhlásil premiér a opýtal sa, komu vyhovuje, že EÚ z hľadiska ekonomickej výkonnosti klesá, komu vyhovuje, že Ruská federácia má problémy z hľadiska ekonomickej výkonnosti a Ukrajina je ekonomicky v podstate na kolenách.

Keď bývalý premiér Mikuláš Dzurinda povedal, ako R. Fico výrokmi, že vzájomné sankcie Európskej únie a Ruska sú nezmyselné a ohrozujú Slovensko, škodí reputácii Slovenska a znižuje jeho dôveryhodnosť a premiér je vraj s vysokou pravdepodobnosťou skôr na strane Ruska než Ukrajiny, Fico vyhlásil, že ho nebude poučovať o medzinárodnej politike „najmä nie taký politik, ktorý súhlasil s preletom bombardovacích lietadiel NATO, ktoré zabíjali civilistov v Srbsku...“

O pár dní neskôr, keď ekonomickí analytici aj medzinárodní pozorovatelia zhodnotili situáciu okolo dodávok ruskej ropy a plynu cez Ukrajinu a tiež vyhlásili, že ruský konvoj stoviek kamiónov je humanitnou pomocou, a nie intervenčným maskovaným vojskom, viaceré globálne médiá zverejnili neznáme prekvapivé fakty.

Ukrajina stále patrí medzi hlavných dodávateľov vojenskej techniky do Ruska. Zbrojársky obchod prebieha napriek tomu, že vzťahy oboch krajín ochladli po februárovom zvrhnutí Viktora Janukovyča a neskoršom anektovaní Krymu Ruskom. Ukrajinská zbrojovka Motor Sič so sídlom v Záporoží zásluhou toho zamestnáva desiatky tisíc ľudí. Informoval o tom The Washington Post. Noví lídri Ukrajiny síce prisľúbili, že dodávky zbraní zastavia, no dodnes sa tak nestalo.

Vojenský priemysel tvorí významnú súčasť hospodárstva, keďže Ukrajina patrí medzi desať najväčších vývozcov zbraní na svete. Je čudné, že v čase, keď podľa kyjevskej vlády vraj Moskva posiela podporu separatistickým povstalcom na východe krajiny, Ukrajina vlastne pomáha so zbrojením nepriateľovi v čase vojny. Prepojenie oboch ekonomík bráni ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi pri vyjednávaní s Moskvou o konflikte na východe krajiny, v ktorom zahynuli už tisícky civilistov. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk priznal, že hospodárstvo Ukrajiny sa potápa každým dňom. Tamojšia ekonomika si preto už nemôže dovoliť, aby prišli o prácu aj desaťtisíce ľudí v kľúčovom priemysle štátu.

Naopak, práve Západom uvalené sankcie zrejme prinútia Kremeľ, aby prijal opatrenia na zvýšenie technologickej a výrobnej nezávislosti, čo má viesť k vojenskej a ekonomickej bezpečnosti Ruska a k vyššej úrovni technologickej nezávislosti. Núka sa teda otázka – skutočne sankcie Západu voči Rusku prispejú k niečomu pozitívnemu? Alebo je to len povzbudenie nových zbrojných pretekov a budovanie ďalšej železnej opony? Odpovie niekto zo súčasných slovenských politických „šamanov“ aspoň jedným faktickým argumentom?

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.